Almanya’ya göçün 50. yılı Misafir İşçiden Müslüman Göçmene Geçiş

BBC Türkçe radyosu Almanya’ya göçün 50. yılı vesilesiyle “Misafir İşçiden Müslüman Göçmene” adlı iki bölümden oluşan bir haber hazırladı. İlk bölümde 1960’lı yıllardan itibaren Türkiye’den Almanya’ya çalışmaya gidenlerin, Alman kamuoyunda ve devletin gözünde değişen algılanışı ele alınıyor, ‘Almanya’daki Türkler giderek daha çok Müslüman bir topluluk olarak mı tanımlanıyor?’ sorusunu tartışıyor. ikinci bölümde ise ise Almanya’da entegrasyon uygulamalarını tartışıyor.
Bir taraftan genç nufusu giderek azalan ve avantajlı düşük ücretleri sebepleriyle zorunlu göçmen ihtiyacı duyan öte tarafta son yıllarda ekonomik krizler ve 11 Eylül olayları  sonrası giderek gericileşen toplumsal yapıdaki bu farklılık Almanya’yı ‘çokkültürlülük’ çerçevesindeki hoşgörü den vazgeçirip biraz da zorunluluk içeren bir ‘entegrasyon’a  götürüyor.

Almanya’nın Federal İstatistik Ofisi’nin nüfus tahminlerinden hareketle geliştirilen iş ve istihdam tahminlerine göre Almanya, 2050 yılına dek her yıl ortalama 200 bin göçmen kabul edecek. Bu olmazsa da 2050 yılına gelindiğinde bugüne göre potansiyel işgücü yüzde 40 düşmüş olacaktı.
Küresel kriz, ekonomik yavaşlama gibi gelişmeler belki bu tabloyu biraz değiştirebilir. Görece daha az göçmen ihtiyacı gerekebilir. Ama nereden bakılırsa bakılsın, göçmen ihtiyacı Almanya için uzun vadeli bir zorunluluk.
İşte bu önemli zorunluluk, Almanya’daki siyasetin ana odağında duruyor.

2 Yorumlar

  1. Almanlarin dünyaya entegre olduklari gün,Almanya’da yasayan yabancilarinda entegrasyon sorunu kalmayacaktir.

  2. Dinsizlik hürriyetimden yararlanmak istedigim icin hicbir dini yapinin sesli yayinini duymama hakkini kullanmak istiyorum:)

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz