19. Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü alan ‘Babamın Sesi’ sinemalarda


31. İstanbul Film Festivali’nde ise yine ‘En İyi Senaryo’ bu yıl düzenlenen 19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde hem ‘En İyi Film’ hemde ‘En İyi Senaryo’ ödülerini alan “Babamın Sesi/Dengê Bavê Min” filmi Türkiye’de  sinemalarda gösterime girdi.  Yönetmenliğini Zeynel Doğan ve Orhan Eskiköy’ün yaptığı Kürt çocuklarının zorunlu Türkçe eğitimi elle alan  “İki Dil Bir Bavul” filmi ile  46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde  ‘En İyi Film’ öldülü kazanan  ekip, bu filmde 1978 yılında Maraş’ta Alevilere yapılan katliamın perde arkasını, olaydan etkilenen bir ailenin  olaya  tanıklığını  beyaz perdeye aktarıyor. Ayrıca film anadilde eğitim ve devam eden savaşa ilişkin kimi göndermeler içeriyor.

Filmin yönetmenlerinden Doğan’ın ailesinin hikâyesinden yola çıkılarak oluşturulan Babamın Sesi’nin senaryosu Eskiköy’e ait. Filmin başrollerinde ise Zeynel Doğan’la beraber annesi Basê Doğan ve eşi Gülizar Doğan yer alıyor.


Babamın Sesi (Dengê Bavê Min) Film Fragmanı

Çekimleri Elbistan ve Diyarbakır’da yapılan film, Türkiye-Almanya-Fransa ortak yapımı olarak gerçekleştirildi. 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen, Köprüde Buluşmalar Platformu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen proje geliştirme desteği ve Melodika tarafından verilen Post Prodüksiyon Destek Ödülü’ne layık görüldü.  Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da yapım desteği aldı.

Selahattin Demirtaş: “Yüz miting meseleyi böle anlatamaz”

Geçtiğimiz çarşamba gecesi İstanbul Beyoğlu Sineması’nda yapılan galaya katılan ve “bir daha dünyaya gelsem siyasetçi değil, sanatçı olmak isterdim” diyen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş şöyle konuştu:


“Siyasetin kaba, incitici, ötekileştirici, üstenci dili ile bu filmin üzerine bir şey söylemek doğru değil diye düşünmüştüm. Yüzlerce miting, siyasi nutuk bu kadar çarpıcı şeklide meseleyi anlatamaz.
Sanatın gücüne hep inandım. Sanatçı olamadım, keşke olabilseydim. Ama bizi siyasete iten de bu filmde çarpıcı şekilde anlatılan gerçeklerdir. Yıllardır anadilin önemini anlatmaya çalışıyoruz ama tek bir film ‘İki Dil Bir Bavul’, Kürtçenin üzerindeki zulmü anlatabilmişti. İşte bu film de öyle.”

Kısaca Filmin Konusu Basê Elbistan da yalnız başına yaşar. Hayatındaki tek beklentisi büyük oğlu Hasan ın evine dönüp herkes gibi bir hayat kurmasıdır. Eve gelen sessiz telefonların Hasan dan geldiğine inanmaktadır. Aynı günlerde Diyarbakır da yaşayan küçük oğlu Mehmet baba olacağının haberini alır. Yeni bir eve taşınır. Eşyaların arasında babasına gönderilmek üzere kaydedilmiş annesinin ve kendi çocukluk sesinin olduğu bir kaset bulur. Mehmet babasının kaydettiği kasetleri bulmak ve annesini Diyarbakır da yaşamaya ikna etmek için Elbistan a gider.

Mehmet annesini Hasan dan başka bir şey düşünmez halde bulduğunda yavaş yavaş onun dünyasına girmeye başlar. Base nin yapmayı istediği tamiratları; bahçe işlerini yapar. Bir yandan da babasının gönderdiği kasetleri arar. Ancak Basê, geriye kalan kaset olmadığını söyleyerek Mehmet i kasetlerin varlığından uzaklaştırmak istese de bunu başaramaz. Mehmet kasetleri ararken ailesiyle ilgili bilmediklerini öğrenmeye başlayacaktır.

 Babamın Sesi/Dengê Bavê Min 

Yapım: 2012 – Türkiye, Tür: Dram, Komedi, Süre: 88 dakika Yönetmen: Orhan Eskiköy, Zeynel Doğan, Oyuncular: GÜLİZAR Doğan, Base doğan, Zeynel Doğan, Müzisyen : mustafa bölükbaşı, Görüntü Y.: Emre Erkmen, Senaryo: Orhan Eskiköy, Senaryo (Kitap): Orhan Eskiköy, Yapımcı: Özgür Doğan

Babamın Sesi (Dengê Bavê Mın) filmi yönetmeni ve başrol oyuncusu Zeynel Doğan’la söyleşiyi okumak için burayı tıklayınız

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz