1749-1832 yılları arasında yaşamış olan ünlü Alman ozanı, oyun yazarı Johann Wolfgang von Goethe, varlıklı bir aileden gelen babası tarafından Aydınlanma düşüncesinin ideallerine uygun yetiştirildi. Küçük yaşta Fransızca, Latince ve Eski Yunanca öğrendi, güzel sanatlar ve tiyatroyu tanıdı. 1765 de hukuk eğitimine hastalanması sebebiyle ara verdi. Mistisizmle bu dönemde tanıştı. Hukuk eğitimini Strasbourg’da tamamladı. Dil üzerine araştırmalar yaptı. 1775 de Weimar Dükü tarafından elçilik danışmanlığına atandı ve 1782 de von Ünvanını aldı. 1786 da Roma’ya giderek güzel sanatlar alanında incelemeler yaptı. Almanya’ya dönüşünden sonra evlendi. Doğan 5 çocuğundan 4’ü öldü.
“Eskiden derdim ki; insanın başına gelebilecek en kötü şey, bir gün yalnız kalmasıdır… Öğrendim ki; insanın başına gelebilecek en kötü şey, yapayalnız hissetmesine neden olan insanlarla yaşamasıdır.” diyen yazar eşi Jena’dan ayrıldı.
“Tek yanlı eğitim eğitim değildir”
Johann Wolfgang von Goethe’nin Eğitim Üzerine Ettiği 20 Söz
1- Yetenekler şart koşuluyor, onların becerilere dönüştürülmesi gerekir. İşte her türlü eğitimin amacı budur.
2- İnsanın eğitimi için bir şeyler yapılmak isteniyorsa, onun eğitim ve isteklerinin ne yönde olduğuna bakılmalıdır. Sonra onun bu eğilimlerini tatmin edecek, o isteklere ulaşacak duruma getirmek gerekir. Böylece insan,yanılacak olursa vaktinde yanılgısını farketsin ve kendine uygun alanı yakalayacak olursa daha bir hevesle ona yapışsın ve daha gayretle kendini yetiştirsin.
3- Soylu bir adam yetişmesini dar bir çevreye borçlu olamaz, hem yaşadığı ülke hem dünya onu etkilemelidir, hem üne hem yergiye katlanmayı bilmeli, hem kendini hem başkalarını tam tanımak zorunda olmalı, yalnızlığın tatlı sarhoşluğuna kanmamalı.
4- Karşılaştığımız her şey bizde izler bırakır,her şey farkına varılmadan eğitimimize katkıda bulunur;ama bunlarla hesaplaşmak yinede tehlikelidir.
5- Tek yanlı eğitim eğitim değildir. Gerçi bir noktadan yola çıkılır ama çeşitli yönlere gitmek gerekir.
6- Gerektiğinde okullarımız var, liselerimiz hatta dünyaca ünlü üniversitelerinizde var, ama insanın ve karakterinin gerçek eğitimi için kurulmuş hiçbir şeyimiz yok. Bu yüzden içimizde çoğumuz o kadar karaktersiz.
7- Yüz çeşit şeyi yarım bilmektense bir şeyi tam bilip uygulamak insanı daha iyi yetiştirir.
8- İnsanın kendi kendine verebileceği en muazzam kültür, başkalarının onu aramadığından emin olmaktır.
9- Tek yanlı olmamak için, insanın eğilimi olmadığı şeyi de kendine maletmeyi bilmesi gerekir.
10- İnsan zorunlu olduğu için (ciddi olarak)en yüksek şeye ulaşmaya çabalıyorsa ve isteyince de (şaka olsun diye) en aşağı şeye iniyorsa ancak o zaman çok yönlüdür.
11- Kendi kendisinin efendisi olmak isteyenin, kendine hakim olmayı bilmesi gerekir.
12- Bir insanın düşünme ve hissetme tarzı oluşmadan, dış şartlarla durumunda büyük bir değişikliğin sağlanması kadar onu tehlikeye sokan başka bir şey olamaz.
13- Asil bir örnek güç işleri de kolaylaştırır.
14- Hakiki örgenci bilinenin içinden bilinmeyeni geliştirmeyi öğrenir ve ustaya yaklaşır.
15- Dersin yararı çoktur, ama heveslendirmenin de yaptıramayacağı şey yoktur.
16- Kendini beğenmeyen bir genç kendini nasıl yetiştirebilir? Bomboş bir tabiat, hiç olmazsa kendine bir dış görünüş vermeyi becerecektir ve gayretli insanda az sonra kendini dıştan içe doğru yetiştirmeyi bilecektir.
17- Şartlar bütün insanları eğitir, ne istenirse yapılsın onlar değiştirilemezler.
18- Deliler ve akıllılar aynı derecede zararsızdır. Yanlız yarı delilerle, yarı akıllılar çok tehlikelidir.
19- Kartal havada havaya, zirvede zirveye alışır.
20- Bilgelik yalnız hakikatledir.