Müzisyenler Seyid Rıza ve 38 Dersim Katliamını unutmadı: PİYA VA 38′

158

Görüntü ve müzik yönetmenliğini Kerem Sevinç’in yaptığı 5 ülke, 14 şehirde çekilen  42 müzisyenden oluşan   “Piya Va 38” adlı proje tamamlandı.
Yasalara uydurmak için yaşı 78 iken 54’e düşürülerek  idam edilen  Seyid Rıza’nın şahsında dönemin katliam ve sürgünlerine maruz kalan halkına ithaf edilen proje 8 ay’da hazırlandı.
PİYA VA 38’nın  Proje Yönetmeni Kerem Sevinç,  çalışmanın genel amacı, yakın tarihimizin önemli şahsiyetlerinden biri  olan Seyid Rıza’nın uğradığı zulme kayıtsız kalmadığımızı göstermek, anılarını ve acılarını  insanlarımızın hayatlarında ve  hafızalarında canlı tutarak   unutulmasını ve önemsizleşrilmesini engellemeye yönelik  müzikal bir tavır koymak olduğunu belirtiyor.  Bu tür sosyal sorumluluk projelerinin devam edeceğini ekliyor. 

Projenin herhangi bir sponsor desteği olmadan hazırlanması, projeyi daha anlamlı kılarken  katılımcıların birçoğunun farklı kültürlerden besleniyor olması çalışmaya kültürel açıdan  farklı  bir boyut kazandırıyor.

İki  aşamadan oluşan  projenin ilk ayağını oluşturan ‘Dersim 38 Ağıdı’na ses veren sanatçıların  sundukları bu kollektif katkı  Seyid Rıza’nın şahsında, 38 sürecinde katliamlara ve sürgünlere maruz kalmış mazlum halka ithaf edilerek,  Mehmet ÇAPAN ve  bu ağıdı derleyen/dillendiren ve günümüze taşınmasını sağlayan herkese teşekkür ediliyor.

Söz konusu projede Zazaca  kısa bir konuşma yapan  Kerem Sevinç  şunları söylüyor:

” Seyîd Riza tarîxî mayê nizdî ra ju şexsîyetê muhîm o. Armancê pêroyî yê nê projeyî no yo ke xatirayê nê şexsîyeté vîrê şarî de ganî biko. Ma waşt ke bi wesîleya nê projeyî binawnî ke, zulmo ke no şexsîyet anto ma hemberê nê zulmî de bêhîs û kerr nîyê.
No proje 2 merhele ra yeno meydan. Kilama Dêrsim 38’î ke linga yewina nê projeyî ya, ma bi dormeyê 42 hunermendan pîya îcra kerd. Her beşdarbîyayox bi kulturêko cîya weye bîyo, coka keda înan no het ra muhîm a. Ma no qismê projeyê xo, şexsê Seyîd Rizayî de, şarê mayo ke prosesê 38’î de maruzê qetlîaman û nefîyan (surgunan) bîyo, îthafê înan kenê.
Ê ke na deyîre/kilame nuşta, arêdaya û resnaya wextê ma, ez hemîne rê sipasîya xo deyn zana.”

Türkçe çeviri:
 “Bu projenin genel amacı, yakın tarihimizin önemli şahsiyeti olan Seyid Rıza’nın uğradığı zulme kayıtsız kalmadığımızı göstererek, anılarını zihinlerde canlı tutmaktır.
 2 aşamadan oluşan bu projenin 1. ayağını oluşturan bu Dersim 38 ağıdını, 42 kadar sanatçıyla biraraya gelerek icra ettik. Birçok değişik kültürden beslenen bu değerli katılımcıların sundukları katkı bu yönüyle önemlidir. Projemizin bu bölümünü Seyid Rıza’nın şahsında, 38 sürecinde katliamlara ve sürgünlere maruz kalmış mazlum halka ithaf ediyoruz.”

1938 ‘de Dersimde ne olmuştu? 


< < Tanıkları ve belgeleriyle Dersim ’38′ belgeseli]
[Seyit Rıza’nın kabul edilmeyen son isteği>>
Dersim Katliamı ve Seyit Rıza ile ilgili ilgili diğer yazılar için burayı tıklayınız.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz