Kürt Açılımı’na Aydın ve Sanatçılar Nasıl Bakıyor?

Yaşar Kemal: Kanın Durması İçin Akılcı Her Yaklaşımı Desteklerim
.

“Demokrasiye ulaşmamıza en büyük engelin çözümü için içten ve akılcı her yaklaşımı saygı ve şükranla karşılarım. Her toprak doğasıyla ve kültürüyle zengindir. Gerginliği artıracak söz ve eyleme girişeceklerin vebali ağırdır, tarih önünde ağır biçimde yargılanacaklardır, buna eminim.

Birkaç gün önce Beşir Atalay ziyaretime geldi. Kendisiyle tanışmak ve yıllardır tekrarladığım düşüncelerimi paylaşmak fırsatım oldu. Türkiye’de akan kanın durmasına ve çağdaş bir demokrasiye ulaşmamıza, en büyük engelin çözümü için içten ve akılcı her yaklaşımı saygı ve şükranla karşılarım.”

“Sadece kendi vicdanımın sözcüsüyüm”
“Bu yaşıma kadar yaşadıklarım, gördüklerim ve yazdıklarımla nerede durduğumu bilen herkes sadece ve sadece kendi vicdanımı temsil ettiğimi ve sadece ve sadece kendi vicdanımın sözcüsü olduğumu iyi bilir.”

“Gücümüzü yaşadığımız toprağın zenginliği, çeşitliliği verir”
“Israrla, bıkmadan usanmadan söylemeyi sürdürdüğüm şu inancım da bilinir ya, tekrar edeyim: Her toprak doğasıyla ve kültürüyle zengindir. İnsan olarak gücümüzü yaşadığımız toprağın zenginliği, çeşitliliği verir. Dünya 1000 kültürlü bir çiçek bahçesidir, bu bahçeden bir tek çiçeğin yok olması dünyadan bir rengin yitmesidir.”

“Sağlığım mitinglere katılmaya uygun değil, ama…”
“1 Eylülde düzenlenecek mitinge ise ne yaşım, ne sağlığım artık mitinglere katılmama uygun. Ancak şunu söylemek isterim: Bugün Türk olsun, Kürt olsun, kim olursa olsun, hangi oluşumdan gelirse gelsin, bu ülkede gerginliği artıracak söz ve eyleme girişeceklerin vebali ağırdır, tarih önünde ağır biçimde yargılanacaklardır, buna eminim.”
Yaşar Kemal: Çözümün Ne Olduğunu Herkes Biliyor

“Seksen yıldır ‘Bu adamlar niçin dağlardadırlar’ diye düşünmedik”

Şimdi herkes söylüyor. Dünya başımıza yıkılmadı. Bir gün gelecek herkes gerilla dese dünya başımıza yıkılmayacak.
….
Çözümün ne olduğunu herkes biliyor. Hiç değilse o çözümü üretebilecek konumda olan herkes. Bugünün uygar dünyasının vaz geçilmez hak olarak kabul ettiği insan haklarının tanınması. Azar azar, yavaş yavaş, korka korka değil gerçek bir çağdaş demokrasinin gerekleri olarak tanınması. Herkesin diline, kültürüne, doğasına özgürce sahip olması. Bunun bahşedilen bir lütuf değil bir ülkenin zenginliğinin açığa çıkması olduğunun herkesce anlaşılması. Kısaca Türkiyenin çağdaş bir demokrasi olması”

blank
Zülfü Livaneli: CHP ile MHP arasında fark yok

ROJ Tv’de yayınlanan Roj Aktüel Programına katılarak Gazeteci Erdal Er’in sorularını yanıtlayan Zülfü Livaneli, CHP’nin politikalarını hayretle izlediğini söyledi. CHP’den Kürt ve Alevi politikası yüzünden istifa ettiğini söyleyen Livaneli, “Engel çıkaracaklar. Şu aşamada büyük engel çıkarıyor gibi görünmüyorlar. Ordu onayının olduğunu hissettimiz bu olayda bu tutum insanları şaşırtıyor. Elma ve armut birbirine karışmış. CHP bir zamanlar sol, Alevi ve Kürt gruplarının temsilini bulduğu bir partiydi. Ama özellikle 2003 seçimlerinin ardından Sayın Baykal partiyi milliyetçi bir eğilime çekti ve orada kilitledi. Bana göre MHP ve CHP arasında bir fark yoktur. Ordu bu sorunun çözümünde önemli bir faktör. Eğer ordu onay verirse bu CHP’nin tutumunu da etkiler.”

Sorunun çözümü için İngiltere ve İrlanda gibi örneklerin ele alınması gerektiğine dikkat çeken Livaneli, “AB’nin parçası olmaya çalışan Türkiye’nin takip edeceği yol budur. Yasaları AB’ye uydurmamız lazım. Brüksel yasaları bizim ulusal yasalarımızdan daha üstündür. Kürt sorunu AB eksenli değer ölçüleri ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine göre çözülmelidir”

Herkes onuruna son derece düşkündür

“Türkiye’de ister Türk, ister Kürt asıllı olsun, herkes onuruna son derece düşkündür… Saygı görmek ister, horlanmaktan, aşağılanmaktan, yok sayılmaktan nefret eder. Eğer yöneticiler bu psikolojik ortamın sağlanmasına dikkat etseydi, emin olun ki bu kadar kan dökülmez, bu kadar acı çekilmezdi”

Sezen Aksu:Tek isteğim bu ülkede kardeşçe, birlik beraberlik içinde yaşamak

Benim de güzel ülkem ve tüm vicdanlar adına karşı çıkabileceğim veya tamamen destekleyebileceğim noktalar olacaktır. Tek isteğim bu ülkede kardeşçe, birlik beraberlik içinde yaşamak ve gepegenç çocukların artık ölmemesi.

Yavuz Bingöl: Devrimci, sosyalist ve Marksist insanları da içlerine almaları gerekir

“Kürt sorunu bir gecede çözülecek iş değil. Bu iktidar bunu sahipleniyor, bunu çözeceklerini söylüyor. Ortada henüz hiçbir şey yok. ‘Bunu çizdim, oynamıyorum’ da diyebilirler, kaçabilirler. Aydınlıkçı, ilerici, devrimci, demokrat, sosyalist ve Marksist insanları da içlerine almaları gerekir. Her kesimden insanı katmazlarsa, bu iş zaten olmaz. Askerlerimizin şehit olmaması, gözyaşlarının dinmesi, 30 yıldır akan su kanın durması gerek tabii. Anne yürekleri Türk ve Kürt olarak yanıyor. Hükümet bunu üç sendikacı ve iki parti ile görüşme yaparak başaramaz. Bu işi AKP tek başına zaten çözemez.” 

 Tarık Akan:  Ortada henüz bir şey yok

“Ortada henüz bir şey yok. Açılım diyorlar, neyin açılımı? Maddeleri ortaya koysunlar, ondan sonra biz de fikir ve düşüncelerimizi söyleyelim. Ne olduğunu bilmediğimiz konu hakkında ne söyleyebiliriz ki? Şu an benim söyleyebileceğim bir şey yok. Bekleyip göreceğiz.”

Hülya Avşar: Açılım var da, bilen yok

“Açılımın ne olduğunu bilmiyorlar, kimse bilmiyor. Sezen Aksu bununla ilgili yorum yapmış ama kendisi de içeriğini bilmiyor. Sezen’in böyle bir yükü üzerine almaması gerekirdi. Neden yorum yapıyor? Ne biliyor ki konuşuyor? Kürt açılımı konusunda Sezen Aksu en son yorum yapan arkadaşımız olmalıdır. Kendisi Kürtçe söylediği şarkılarla açılımını zaten yaptı, destek verdi. Kürt açılımı var da, ne olarak var? Bizlere de açıklasınlar, biz de bilelim. Doğru olduğunu bildiğim tek şey var, çocuklarımızın artık ölmemesi gerektiği. Söyleyeceğim en önemli açılım budur. Hükümet bunu gerçekleştirirse, maddelerini ortaya koyarsa, yıllar sonra Özal’ın açılımlarından nasıl övgüye bahsediliyorsa, Başbakan’ınkinden de öyle bahsedilir. Ama ortada olmayan bir şeyin yorumunu yapmak kimseye düşmez.”

Müjdat Gezen: Önce açılım açıklansın

“Açılımın ne olduğu ve açıklandığı gün fikrimi açıklayacağım. Şu an ortada bir şey yok. Buna da söylenecek söz yok.”

Türkiye gündeminin en sıcak konusu haline gelen Kürt açılımına, aralarında çok sayıda bilim adamı, sanatçı, yazar, gazeteci, insan hakları savunucusu ve sivil toplum kuruluşu yöneticisinin yer aldığı 162 kişi bildiri yayınlayarak destek verdi. Bildiride, “Barış ve çözüm yolunda adım atan bütün kişi ve kurumları destekliyor; barış çabalarını kendi dar çıkarları ve savaşçı emelleri uğruna engellemeye çalışanları tarih ve toplum önünde kınadığımızı bildiriyoruz.” ifadelerine yer verildi.

HERŞEY ADİL, DEMOKRATİK BİR ÇÖZÜM İÇİN

Yazar Ümit Fırat, Ali Bayramoğlu, Araştırmacı Tarhan Erdem, Avukat Ümit Kardaş, Öğretim Üyesi Cengiz Aktar, Prof. Dr. Doğu Ergil, Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Sanatçı Hale Soygazi ve Gazeteciler Alper Görmüş ile Aydın Engin’in aralarında bulunduğu 162 aydın, Kürt açılımına destek vermek için bildiri yayınladı. Bildiride, “Bizler, on yıllardan beri devam eden, binlerce insanımızın yaşamına, onarılmaz acılara, maddi ve manevi kayıplara mâlolan, toplumsal dokumuzu bozan, ülkeyi etnik çatışmaların eşiğine getiren Kürt sorununun adil, demokratik, barışçı çözümü için atılan adımları sonuna kadar destekliyoruz. Kanın durması, barış, dostluk ve karşılıklı güvenin yeniden kurulması ve onarılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne hayati ve ertelenmez bir sorumluluk düştüğüne inanıyoruz. Bu inançla, soruna cesaretle eğilen ve çözüm arayan her girişimi, barış ve çözüm yolunda adım atan bütün kişi ve kurumları destekliyor; barış çabalarını kendi dar çıkarları ve savaşçı emelleri uğruna engellemeye çalışanları tarih ve toplum önünde kınadığımızı bildiriyoruz.” denildi.

Bildiride imzası bulunanların isimleri ise şöyle; Adalet Ağaoğlu (Yazar) – Ahmet Çakmak (Prof. Dr.) – Ahmet Dindar (Avukat) – Ahmet İnsel (Prof. Dr.) – Ahmet İsvan (Eski İstanbul Bld. Bşk) – Ahmet Kuyaş (Öğretim Üyesi) – Ahmet Tulgar (Gazeteci) – Akın Atalay (Avukat) – Akif Kurtuluş (şair, avukat) – Ali Bayramoğlu (Yazar) – Ali Uçansu (Diş Hekimi) – Ali Yılbaş (Haber Sen Gn.Bşk.) – Alper Görmüş (Gazeteci) – Arif Ali Cangı (Avukat) – Arzu Basaran (Sanatçı) – Atila Aytemur – Aydın Engin (Gazeteci) – Ayhan Aktar (Prof. Dr.) – Ayhan Bilgen ( Eski Mazlumder. Bşk.) – Ayla Gürsoy (Prof. Dr.) – Ayşe Akdeniz (Aktivist) – Ayşe Hür (Yazar) – Ayşe Erzan (Prof.Dr) – Ayşegül Devecioğlu (Yazar) – Bahri Belen (Avukat) – Baskın Oran (Prof. Dr.) – Bedriye Yorgun (Ses Gn. Bşk.) – Bekir Ağırdır (Kamuoyu araştırmacısı) – Berat Günçıkan (Gazeteci) – Betül Tanbay (Prof. Dr.) – Binnaz Toprak (Prof. Dr.) – Burak Karacan – Büşra Ersanlı (Prof. Dr.) – Celal Yıldırım (Diş Hekimi) – Cem Sey (Gazeteci) – Cemal Bali Akal (Prof. Dr.) – Cengiz Aktar (Öğretim Üyesi) – Cengiz Alğan – Çağatay Anadol (Yayıncı) – Deniz Kavukçuoğlu (Yazar) – Dilek Gökçin (Yönetmen) – Doğan Tarkan – Doğu Ergil (Prof. Dr.) – Emine Algan (Senarist) – Emirali Şimşek (KESK Genel Sekreteri) – Emrullah Beytar (MazlumDer) – Ergin Cinmen (Avukat) – Erkan Goloğlu (yazar) – Erol Katırcıoğlu (Prof. Dr.) – Erol Kızılelma (SODEV Başkanı) – Esra Mungan (Öğretim Üyesi) – Faruk Ünsal (Mazlumder Genel Başkanı) – Fatmagül Berktay (Prof. Dr.) – Fazıl Hüsnü Erdem (Prof. Dr.) – Ferhat Kentel (Doç. Dr) – Ferhunde Özbay (Prof. Dr.) – Fuat Keyman (Prof. Dr.) – Garo Paylan – Gençay Gürsoy (Prof. Dr.) – Gülay Günlük Şenesen (Prof. Dr.) – Gülen Aktaş (Prof. Dr.) – Gülten Kaya (Müzik yapımcısı) – Gündüz Mutluay (Yayıncı) – Gürbüz Özaltınlı (avukat) – Gürhan Ertür (İşletmeci) – Hacer Ansal (Prof. Dr.) – Hakan Tahmaz (Aktivist) – Hale Akay (Akademisyen) – Hale Soygazi (Sanatçı) – Halil Berktay (Doç. Dr.) – Hasan Kuruyazıcı (Mimar – Akademisyen) – Haydar Arslan (Yapı-Yol Sen Gn. Bşk.) – Hayko Bağdat – Hülya Gülbahar (Avukat – KADER Başkanı) – Hüsnü Öndül (Eski İHD Bşk.) – Işıl Kasapoğlu (Sanatçı) – Işıl Uyar – İbrahim Kaboğlu (Prof. Dr.) – İlhan Diken (Hekim) – Karin Karakaşlı (Yazar) – Kemal Bulut (Esm Gn. Bşk.) – Kemal Gökhan Gürses (Karikatürist) – Kutluğ Ataman (Yönetmen) – Kuvvet Lordoğlu (Prof. Dr.) – Leman Yurtsever (İHD) – Lokman Özdemir (Dives genel Bşk.) – Mahir Günşıray (Sanatçı) – Mebuse Tekay (Avukat) – Melda Tunçay (Prof. Dr.) – Melek Göregenli (Prof. Dr.) – Melek Taylan (Belgesel sinemacı) – Meral Tamer (Gazeteci) – Mete Tapan ((Prof. Dr.) – Metin Bakkalcı (Hekim) – Mithat Sancar (Prof. Dr.) – Murat Aksoy (Gazeteci) – Murat Belge (Prof. Dr.) – Murat Çelikkan (Gazeteci) – Müge Karalom – Nazan Üstündağ (Akademisyen) – Necmiye Alpay (Yazar) – Nejdet İpekyüz (Hekim) – Neriman Polat – Nesrin Sungur (Prof. Dr.) – Nihal Saban (Prof. Dr.) – Nilgün Toker (Doç. Dr.) – Nilüfer Tapan (Prof. Dr.) – Okan Akhan (Prof. Dr.) – Orhan Alkaya (Şair-yönetmen) – Osman Biçer (Bes Gn. Bşk.) – Oya Baydar (Yazar) – Oya Köymen (Prof. Dr.) – Öget Öktem (Prof. Dr.) – Ömer Faruk Gergerlioğlu (Eski Mazlumder Gn.Bşk.) – Ömer Madra – Özlem Dalkıran – Öztürk Türkdoğan (İHD Genel Başkanı) – Perihan Mağden (Yazar) – Rauf Kösemen (Tasarımcı) – Reşit Canbeyli (Prof. Dr.) – Rezzan Tuncay (Prof. Dr.) – Rojbin Tugan (Avukat) – Roni Margulies (Yazar) – Rüstem Batum (Gazeteci-TV’ci) – Sami Evren (KESK Genel Başkanı) – Saruhan Oluç (Yazar) – Serra Müderrisoğlu (Öğretim Üyesi) – Sezai Temelli (Yard. Doç.) – Sezgin Tanrıkulu (Avukat) – Sırrı Süreyya Önder (Yönetmen – Senarist) – Sibel Asna (Halkla İlişkiler yöneticisi) – Süha Oğuzertem (Prof. Dr.) – Şenol Karakaş – Tahsin Yeşildere (Prof. Dr.) – Tan Oral (Karikatürist) – Tanay Sıdkı Uyar (Prof. Dr.) – Tanıl Bora (Yazar) – Tarhan Erdem (Yazar) – Tarık Ziya Ekinci (Hekim) – Tatyos Bebek (Diş Hekimi) – Temel İskit (Emekli büyükelçi) – Turgut Tarhanlı (Prof. Dr.) – Türkan Sancar (Doç. Dr) – Umur Coşkun (Mühendis) – Ümit Fırat (Yazar) – Ümit Kardaş (Avukat) – Ümit Kıvanç (Yazar) – Ünal Ünsal (emekli büyükelçi) – Vicdan Baykara (Tüm Bel Sen Gn.Bşk.) – Yalçın Ergündoğan (Gazeteci) – Yavuz Demirkaya (KültürSanat Sen Gn.Bşk.) – Yavuz Önen (Mimar) – Yıldırım Türker (Yazar) – Yıldız Önen – Yıldız Sey (Prof. Dr.) – Yılmaz Ensaroğlu (MazlumDer eski Gn.Bşk.) – Yunus Akıl (BTS Gn.Bşk.) – Yücel Sayman (Avukat) – Yüksel Selek – Zelal Bircan (Prof. Dr.) – Zeynep Tanbay (Sanatçı) – Zübeyde Kılıç (Eğitim-Sen Genel Başkanı)

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz