Cep telefonu konuşmaları korumak için kullanılan şifre Alman bir mühendis tarafından kırıldı

Alman bilgisayar mühendisi Karsten Nohl, GSM (Mobil İletişim İçin Küresel Sistem) ile yapılan çağrıları şifrelemek için kullanılan algoritmayı çözdüğünü açıkladı. Cep telefonu görüşmeleri, dinlemeye karşı şifreli bir şekilde iletilmesini sağlayarak cep telefonuyla baz istasyonu arasındaki frekanslar düzenli olarak değişmesini sağlayan sistemi çözdü. Nohl, ekibiyle birlikte yaptığı beş aylık çalışma sonunda işte bu sistemi çözdüğünü, bu çalışmayla, herkesin, başkalarının özel telefon konuşmalarını dinlemesi mümkün olabileceğini söyledi.

Nohl, Berlin’de düzenlenen Kaos İletişim Kongresi’nde yaptığı sunumda, çalışmasının, GSM güvenliğinin yetersiz olduğunu gösterdiğini belirti. Bu çalışmasını yayınlamadan önce avukatlara danıştığını belirten Nohl yasal sınırları aşmadığına inandığını söyledi.

Bir Alman bilgisayar mühendisi, dört milyar cep telefonu kullanıcısının konuşmalarını korumak için geliştirilen gizli kodu yayınladı.
Cep telefonu görüşmeleri, dinlemeye karşı şifreli bir şekilde iletiliyor
Mühendis Karsten Nohl, Mobil İletişim İçin Küresel Sistem (GSM) teknolojisi ile yapılan çağrıları şifrelemek için kullanılan algoritmayı çözmek için başka uzmanlarla birlikte beş ay çalışma yürüttü.
Bu çalışmayla birlikte, herkesin, başkalarının özel telefon konuşmalarını dinlemesi mümkün olabilecek.
GSM dünyada mobil iletişim için en çok kullanılan sistem.
Nohl, Berlin’de düzenlenen Kaos İletişim Kongresi’nde yaptığı sunumda, çalışmasının, GSM güvenliğinin yetersiz olduğunu gösterdiğini söyledi.
Çalışması konusunda BBC’ye bir açıklama yapan Nohl, insanları sistemin taşıdığı güvenlik sorunları konusunda uyarmaya çalıştıklarını belirtti.
Bilgisayar mühendisi Nohl, çalışmalarının, cep telefonu kullanıcılarını daha iyi bir güvenlik için harekete geçmeye itmesini umuyor.

‘Yasadışı sayılacak’

Algoritmayı geliştiren Dünya GSM Birliği (GSMA) adlı kuruluş, Nohl’un çalışmasının İngiltere ve başka birçok ülkede yasadışı sayılacağını duyurdu.
Kuruluşun bir sözcüsü, “Bu hafife alabileceğimiz bir olay değil.” dedi.
Nohl ise, bu çalışmasını yayınlamadan önce avukatlara danıştığını ve yasal sınırları aşmadığına inandığını söylüyor.
GSM şifrelemesi 1987 yılında yürürlüğe girmişti.
Nohl, 22 yıldır kullanılan algoritmayı kırmak için onlarca kişiyle birlikte çalışmış.
Alman bilgisayar mühendisi, yayınladığı bilgilerle birçok cep telefonu şebekesinin kullandığı A5/1 algoritmasının kırılabileceğini söylüyor.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz