“Televizyon deneyimi tümüyle değişecek, İnsanlar hiç olmadığı kadar kendini bağlı hissedecekler”

Dünyanın en büyük yonga üreticisi olan Intel, 2015 yılına kadar 500 milyar saatik televizyon ve video içeriğine bağlanabilen 12 milyar aygıt bulunacağı tahmininde bulundu.
Intel’in teknolojiden sorumlu genel müdürü Justin Rattner, BBC’ye yaptığı açıklamada, “TV hayatlarımızın merkezinde yer almaya devam edecek, artık istediğinizi istediğiniz yerde izleyebileceksiniz.  Artık dünyadaki her bir kişi için televizyon özelliği olan birden fazla cihazdan söz ediyoruz. İnsanlar kendilerini ekranla artık geçmişte hiç olmadığı kadar bağlı hissedecekler.” dedi

Intel’in San Francisco’daki geliştiriciler forumunda, televizyonun başarısının içerik tüketimi konusunda giderek artan yeni yöntemlerle bağlantılı olduğu saptaması yapıldı.

Günümüzde içerik tüketimi için oturma odalarındaki geleneksel televizyon cihazlarından, akıllı telefonlara, dizüstü bilgisayarlardan, yeni nesil küçük dizüstü bilgisayarlara, masaüst bilgisayarlardan diğer mobil internet aygıtlarına kadar pek çok yöntem bulunuyor.

‘İçerik patlaması’
Geliştiriciler forumunun katılımcıları arasında Cisco firmasının video ürün stratejisinden sorumlu başkan yardımcısı Malachy Moynihan da vardı.

Malachy Moynihan, katılımcılara “bir içerik patlamasına hazır olmaları gerektiğini” söyledi.

Forumda konuşan Intel’in “dijital ev” grubunun başındaki Eric Kim ise geliştiricilere hitaben yaptığı konuşmada “(aygıtları) basit ve (kullanımlarını da) kolay tutmalıyız” dedi.

“Televizyonumun çalışma şeklini bilgisayara çevirmeyin. Tüketicilerden hep bu sözü duyuyoruz. Buradaki asıl güçlük ise internetin gücünü ve zenginliğini televizyona taşırken, televizyonu basit tutmayı nasıl başaracağımız.”
Eric Kim, Intel’in “dijital ev” grubunun yöneticisi

Eric Kim, piyasaya yeni tanıttıkları Atom CE4100 adı verilen “yonga üstü sistemi”nin (SoC), geliştiricilere bu konuda büyük imkanlar sunduğunu söyledi.

Firmaya göre bu imkanlar arasında, internet içeriği ve hizmetlerinin dijital televizyonlara, DVD çalarlara ve gelişmiş set üstü kutulara taşınması da yer alıyor.

Sodaville adı da verilen SoC, Intel altyapısı ile üretilen 45 nanometrelik ilk tüketici elektroniği olma özelliği taşıyor.

BBC İPlayer
Forumda yayın içeriği, video içeriği, internet içeriği ve kişisel içeriğin bir arada bulunduğu yeni tür bir TV deneyimi olacağı söylenen son gelişmelere dair pek çok konuşmacı söz aldı.

BBC’nin iPlayer adlı isteğe bağlı görüntü hizmetinin elde ettiği başarının arkasındaki isim olan Eric Huggers, “Bu durum, dopdolu ve yeni kapasite ve hizmetlerin ortaya çıkması anlamına geliyor. Televizyonu artık tüketicilere sunulan sonsuz seçeneklere açılan bir kapının yer aldığı yeni bir fırsat olarak görmeliyiz.” dedi.

Intel’in teknolojiden sorumlu genel müdürü Justin Rattner ise 3D, yani üç boyutlu televizyon konusundaki gelişmelere dikkat çekti.

Rattner ayrıca HDI adlı yeni bir firmanın geliştirdiği yeni nesil görüntü ve bilgi iletimi teknolojisinden de sözetti.

Video içeriğinin müthiş bir şekilde IP (internet) şebekelerine taşınmakta olduğunu görüyoruz. 2013’e kadar tüm IP trafiğinin yüzde 90’ı video iletiminden oluşacak. Tüm videoların yüzde 60’ı da IP şebekelerindeki tüketicilerce tüketilecek.
Malachy Moynihan, Cisco firmasının video ürün stratejisinden sorumlu başkan yardımcısı

HDI’ın başarısı
HDI, bu ay, yeni tanıttıkları 100 inçlik 3D lazer cihazının dünyada bir ilk olduğunu açıklamıştı.

Firma, saniyede 240 yerine 1000 kare gösteren bu televizyonun IMAX kalitesinde görüntü verdiğini açıklamıştı.

Sony ve Panasonic gibi büyük üreticiler ise ilk 3D televizyonlarını gelecek sene piyasaya sürmeyi planladıklarını açıklamıştı.

Samsung ve Mitsubishi ise geçenlerde bu türdeki ürünlerini piyasaya sürmüştü.

Araştırma firması Piper-Jaffray, 3D televizyon piyasasının 2012 yılına kadar 25 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağı tahmininde bulunuyor.

Intel’in teknolojiden sorumlu genel müdürü Justin Rattner, “Eski televizyonların dünyası hızla geride kalıyor. Gelecek ise burada.” diye konuştu.

Maggie Shiels
Teknoloji muhabiri, BBC Haber, San Francisco

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz