Halk ozanı Aşık İhsani yaşama veda etti

‘Aşık İhsani’ olarak bilinen 77 yaşındaki İhsan Sırlıoğlu, geçen Cuma günü evinde özel bir prodüksiyon şirketi tarafından yapılan belgesel çekimleri sırasında aniden fenalaştı. Şirket görevlileri ve eşi tarafından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Servisi’ne yatırılan Aşık İhsani’nin, heyecan nedeniyle tansiyonunun yükselmesi sonucu beyin kanaması geçirdiği belirlendi. Yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Aşık İhsani, dün sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Aşık İhsani aynı gün yakınları ve sevenleri tarafından Diyarbakır’ın Şehitlik semtindeki mezarlıkta toprağa verildi.

Özellikle 60’lı ve 70’li yıllarda milyonlarca dinleyicisi olan Aşık İhsani o dönemde  Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi de olmuştu.

Azeri kökenli bir ailenin çocuğu olarak 1932 yılında Diyarbakır’da doğan İhsan Sırlıoğlu, Aşık İhsani olarak biliniyordu. Küçük yaşta babasını kaybeden yoksullukla büyüyen Aşık İhsani, 17 yaşındayken İstanbul Büyükçekmece Mimarsinan Köyü’nde maden ocağında çalışmaya başlamış, askerliğini yapmasının ardından sazı ile Anadolu’yu dolaşmaya başlamıştı. 1960’lı yıllarla birlikte bilinen bir aşık olan İhsani, Türkiye İşçi Partisi’ne üye olmuş, sosyalist gençliğin ve önderlerinin mücadelesini eserleriyle insanlara duyurmuştu. Aşık İhsani’nin ilk yazdığı devrimci şiir “Korkuyorlar, korkacaklar, korksunlar Geliyoruz, geleceğiz, yakındır” şiiri olmuştur. Dönemin gençlik hareketiyle birliktede birçok protesto gösterisine katılan Aşık İhsani, Türkiye ve ülke dışında birçok konser verdi.

Aşık İhsani’nin eserleri arasında, değişik halk hikayelerini türkülerle birlikte derlediği “Kerem ile Aslı”, “Aşık İhsani ve Güllüşah” kitapları yanında biçok şiir kitabı da bulunmaktadır. İhsani şiirlerini, “Ağalı Dünya” (1964-65, 2 cilt), “Yazacağım” (1966), “Bakalım Hele” (1967), “Bak Tarlanın Taşına” (1974), “Vur Ağanın Başına” (1975) adlı kitaplarda toplarken, “Dünden Bugüne Aşık İhsani” (1976), “Düş Değil Bu” (1993), tüm şiirlerini topladığı “Bıçak Kemikte” (2002) ve “Ozan Dolu Anadolu” (1973) adlı antoloji ve gezi izlenimlerinden oluşan “Beyaz Köle” (1985) adlı kitapları yayımlandı.

Asıl adı İhsan Sırlıoğlu olan halk ozanı Aşık İhsani’nin geçen Cuma günü evinde yapılan belgesel çekimleri sırasında aniden fenalaştı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Servisi’ne yatırılan Aşık İhsani’nin, aşırı heyecan nedeniyle tansiyonunun yükselmesi sonucu beyin kanaması geçirdiği belirlendi. Yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Aşık İhsani, 21 Nisan’da sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Özellikle 1970’lerde oldukça popüler olan halk ozanıbın yaşamı Diyarbakır’ın yoksul bir köyünde başlar. DP ile başladığı politik hayatına TİP (Türkiye İşçi Partisi) ile devam eder. Sert ve açık anlatımı ile devrimcilerin ozanı olarak tanınır.

“… İhsani ile söz konusu olan başka şey. Bunu söylerken Bob Dylan’ı, Joan Baez’i, Gospels’in politik olmuş kara derili şarkılarını düşünüyorum. Ray Charles’ın ya da John Holiday’in çığlık türküsü, Charlie Mingus’un yakarı türküsü, Bob Dylan ya da Joan Baez’in yakınma türküsü,Leo Ferre, Branssens’in taşlama türküleri, İhsani sözlerindeki şiddetle karşılaştırıldıklarında adeta çekinden kalırlar. Yalnızca Vietnam Savaşı’na karşı koyan dünya ozanlarında görülen açık sözlü sertlik, İhsani şiirinin ilk göze çarpan özelliğidir. İhsani bu öfkeyi, bu sertliği halkına karşı olan her şeyi yermekte kullanıyor. Kibarlar belki bu tondan inciniyorlar ama bu akım, bu hakaret rayına oturmuştur…” (Le Monde’da hakkında çıkan haber)

Kitapları

Bıçak Kemikte isimli kitabıAşık İhsani’nin Hayat Hikayesi ve Şiirleri (1960)

Ağalı Dünya 2 cilt (1964-1965)

Yazacağım (1966)

Bakalım Hele (1967)

Ozan Dolu Anadolu (Gezi, 1973)

Bak Tarlanın Taşına (1974)

Vur Ağanın Başına (1975)

Dünden Bugüne Aşık İhsani (1976)

Beyaz Köle (1985)

Düş Değil Bu (1993)

Bıçak Kemikte (2002)

1 Yorum

  1. Anadolunun ender yetisen ak evladı kabrinle ruhun, sad olsun önce ailene metanet tüm anadoluya bas sagliklar dilegim Hamburg’dan serindag i. ailesi

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz