Doğuda çekilmiş ‘Mavi önlüklü’ çocuk fotoğraflarına Cannes’ten büyük ödül

 
Bu yıl ilki düzenlenen Sony World Photography Awards’un büyük ödülünü, Doğu Anadolu bölgesinde çektiği kız öğrencilerin fotoğraflarından oluşan portfolyosuyla İngiliz fotoğrafçı Vanessa Winship kazandı. Profesyonel ve amatör tüm fotoğrafçıların çalışmalarını uluslararası platforma taşımayı amaçlayan yarışmanın büyük ödülü I’iris d’or (Altın Gökkuşağı Ödülü) İngiliz fotoğrafçı Vanessa Winship’in oldu. Sanatçı ödülü Türkiye’de Doğu Anadolu bölgesinde çektiği kız öğrencilerin fotoğraflarından oluşan “Sweet Nothings” (Tatlı Sözler) adlı portfolyosuyla kazandı.

179 ülkeden 12 bin 294 fotoğrafçının 70 bin 286 fotoğrafla katıldığı yarışma profesyonel ve amatör olmak üzere iki ayrı ana başlık altında düzenlendi. Jürisinde dünyanın en önemli fotoğraf ajansı olan Magnum üyelerinden Bruce Davidson, Elliott Erwitt, Martine Franck, Susan Meiselas’ın yanı sıra daha pek çok önemli fotoğrafçının bulundu.

Törende Altın Gökkuşağı Ödülü’nü kazanarak ‘yılın fotoğrafçısı’ unvanını alan Winship, konuşmasında Türkiye’ye ve fotoğraflarını çektiği kız çocuklarına teşekkür etti. Sanatçının 25 fotoğraftan oluşacak bir portfolyosu 2009 yılındaki ödül töreninde sergilenecek. Yıllardır göç, aidiyet ve kimlik temaları ekseninde fotoğraf projeleri üreten Winship yaklaşık 6 yıl Türkiye’de çalıştı; burada “Hamsi”, “Kırkpınar Güreşleri” başlıkları altında projeler üretti.
Winship’in “Sweet Nothing” adlı projesi daha önce de basın fotoğrafçılığının en saygın yarışması olarak adlandırılan 2008 World Press Photo’da (WWP) portre hikâyeleri dalında birinci seçilmişti.

‘Kızlar beni etkiledi’
Balkanlar üzerine yaklaşık 10 yıldır çalışan Winship, yapılan söyleşide, Türkiye’ye aslında bir Karadeniz projesi hazırlamak üzere geldiğini söyledi. Winship, “Sweet Nothings” başlıklı projesini ise geçen yıl yaptığını belirterek şunları anlattı:
“Çalışmayı tamamlamak için Doğu Anadolu’ya iki yolculuk yaptım. Türkiye’de geçirdiğim son 4 yılda ülkenin her yerine gittim ve şu anda bir ‘Türkiye duygusu’ edindim. Bu kadar karmaşık bir ülkeyi tanımak zaman alıyor. Çalışmanın bütünü, köylü kızların okula gönderilmeleri bağlamında portrelerini içeriyor. Bu konuyu çok önemsiyorum, çünkü ben de kırsal bir bölgeden geliyorum ve kendimi onlarla özdeşleştirebiliyorum.”
Sanatçı İngilizcede ‘tatlı sözler’ anlamında kullanılan bir deyim olan “Sweet Nothings” adlı projesini ise şöyle anlattı:
“Kızların önlüklü portreleri çekildiği sıradaki hallerini aktarmak istedim. Projenin başlığını önlüklerinin yakalarındaki biraz abartılı şekillerden esinlendim; bazılarında kelebekler, kalpler, çiçekler var… Bu fotoğraflar, yaşamlarının belli dönemlerindeki küçük kızların düz ve basit portreleri olarak okunmamalı. Portreler bizim her zaman yanımızda sakladığımız, objelerdir. Bize yakınlarımızın anılarını çağrıştırır. Bu kızların birbirleriyle olan yakınlıkları, sezgileri, ciddiyetleri ve zarafetleri beni çok etkiledi.” (Yasemin Bay)

blank

blank

blank

blank
Devamı için tıkla

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz