Utanmazlığın REUTERS Hali ve Kurmaca Fotoğraflarla Yalan Haberler


İngiliz haber ajansı Reuters, Gazze’deki katliamla ilgili yaptığı habercilikte, kışkırtıcı bir yüzsüzlüğe imza attı. Reuters, olayla ilgili olarak “Gazze’de kriz” adlı, Gazze’de çekilmiş fotoğraflardan oluşan bir foto galerisi hazırladı. Ancak Gazze’den çok çarpıcı onlarca fotoğrafın olduğu galeride, sağ alttaki reklama dikkat edenler, birden olayın vahametini anladılar. Bir yanda uçağın bombaladığı şehir yanında bir savaş ucağının reklamı. 

Üst fotoğrafta Solda, galerinin bir parçası olarak Gazze’de öldürülmüş çocukların cesetleri, yıkılmış binalar gibi katliam görüntüleri, hemen alt sağ tarafta ise savaş uçağı reklamı yer alıyor. Üstelik savaş uçağı reklamının altında bunun “savunma” için olduğu da eklenmiş.

Basın ve medyadaki birçok kuruluş, gazetecilik adına “tarafsız” bir duruşu koruduklarını ilan etseler de, aslında siyasi ve ideolojik  bir duruşla habercilik yapıyor. Sermayeden yana olmak, savaştan yana olmak anlamına da geliyor. Batı medyası bunu sürekli, bilinçli bir şekilde yapıyor. Nitekim, Ağustos ayındaki Gürcistan savaşında da Reuters’in ABD-Gürcü tarafını desteklemek için kurmaca fotoğraflarla nasıl haber yaptıklarını fotoğraflarla beraber bir hatırlayalım:

Gürcistan’daki sıcak savaş tüm şiddetiyle sürerken, savaşın “medya” boyutu da sıcak savaştan geri kalmıyor. Batı basınının savaşın başından itibaren Rusya karşıtı propaganda niteliğindeki habercilik tarzı, giderek yalan ve iftira kampanyasına dönüştü.

1. Fotoğraf: Reuters bu karenin  açıklamada şöyle yazıyor; “Dead woman being carried by the Georgian soldiers from the town of Gori” yani ölen kadın Gürcü askerlerce Gori kentinden kaldırılıyor. Ama hemşirenin kolunu sıkı sıkı tuttuğu! ve ölmediği ortada. Yerde yatan kareli gömlekli kişi ve ayaktaki siyahlı adama dikkat. Taşınan kişi ise ölü ama nasıl oluyorsa görevlinin kolunu tuttuyor.


2. Fotoğraf: İlk fotoğraftaki siyahlı adam,  kıyafet değiştirmiş, farklı bir karede.
Önünde bulunan metallerin nerden geldiği belli değil ama buna tek cevapsa Reuters Fotoğrafçılarının bu düzeneği kurduğu. Dekorlar sağlam yapılmış ama detaylar gözden kaçmıyor.

3. Fotoğraf:  Mekanlar farklı, “aktörler” aynı. Kareli “ölümüz” bir kez daha uzanıyor. Değişik kıyafetlerle görülen bu kişinin Tiflis tiyatrosunda çalışan bir oyuncu olduğu iddiaları da ortaya atıldı. Rusya yönetimi de bu “hileli” fotoğraflar hakkında yasal girişimlerde bulunmaya hazırlandığını belirtmişti.


4. Fotoğraf: Kadının yerde -sözde- ölen adamı umursamayıp havaya bakıldığı pek belli bu demektirki kendini ilgilendirmeyen biri…


5. Fotoğraf: Ama bu karede ölen adamın biraz taşınıp yeni yerine konduğu ve kadına anne-oğul süsü verilmiş. Yaşlı kadın pek  güzel oynuyor. Elindeki sopaya  duran dede içinse söylenecek söz yok…

1 Yorum

  1. hani hep deriz ya savaşdan beslenmek diye.bu kadar korkunç bir durumu bile kendine reklam malzemesi yapabiliyor kapitalizm.hala hekesin hafızasındadır sanırım, körfez savaşı sırasında durmadan markaları geçen silahlar ve bombalar.savaş insanlık adına bir felaketken silah tüccarları için eşi bulunmaz bir durum.ama bunun medya aracılığla normalmiş gibi gösterilmesi ise daha da vahim.ayrıca bu durum artık sıradan görüntüler gibi görmek ve arkamızı dönmekse daha da vahim.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz