Orfeon Oda Korosu, 1994 yılında, daha önce çeşitli çok sesli korolarda yer almış, birçok ulusal ve uluslararası festival ve yarışmalara katılmış, çok sesli koro müziği ile amatör olarak ilgilenen, değişik meslek gruplarındaki kişilerce oluşturulmuştur.
Orfeon, erken dönem koral eserlerden çağdaş yapıtlara, türkülerden caza çeşitli dillerden ve coğrafyalardan geniş bir repertuvara sahiptir. Koro, yurt dışında Türk koral müziğini tanıtmanın yanı sıra, yurt içinde de düzenlediği çeşitli dinletilerle çok sesli koro müziğinin daha geniş kitlelere sunulmasını amaçlamaktadır.
Orfeon, Haziran 1994’te çalışmalarına şef İbrahim Yazıcı ile başlamış ve faaliyetlerini Mayıs 1995-1999 tarihleri arasında şef Yiğit Aydın ile sürdürmüştür. Koro, Mayıs 1999’dan bu yana şef Elnara Kerimova ile çalışmaktadır.
Türkiye, Macaristan, Romanya, İngiltere, Belçika, Avusturya, Kanada, Pakistan ve İsrail’de konserler vermiş olan Orfeon, katıldığı festival ve yarışmalarda birçok ödül kazanmıştır. Orfeon’un özellikle 2002’de Kanada’da ve 1999’da İngiltere’de kazandığı birincilik ödülleri ile 2000 yılında Avusturya’daki Koro Olimpiyatları’nda elde ettiği dört gümüş madalya, uluslararası platformda Türk Koro Müziği’nin de sesinin duyurulmasında etken olmuştur.
Kuruluşundan itibaren değişik projelerde yer alan koro, çeşitli illerde düzenlenen sanat etkinliklerine katılmanın yanı sıra, birçok yardım kuruluşu ve dernek için konserler vermiştir. 20. Uluslararası Hitit Festivali, 9. Kalite Kongresi, İş Sanat’ın Can Yücel anısına düzenlediği özel gece, Dışişleri Bakanlığı daveti ile Blackseafor anlaşması imza töreni, Belçika’da depremzedelere yardım amacı ile vermiş olduğu konserler, Orfeon’un aktivitelerinden bazılarıdır. 2002 yılında özel projeler içinde yer alan Orfeon şubat ayında The Swingle Singers ile beraber bir konser vermiş, Ward Swingle ile bir atölye çalışması yapmış ve “Swingle Singing” tekniklerini öğrenmiştir, Mayıs ayında ise 19. Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nde sahne almış ve konser gelirini MEB Şura Salonu Yenileme Projesi’ne bağışlamıştır.
Ankara Radyosu’nda çeşitli programlara konuk olmuş, kayıtlar yapmış ve 1998 yılında Nâzım Hikmet’in Yusuf ile Menofis adlı oyununun müziklerini de seslendirmiş olan koro, başarıları ve aktiviteleri ile görsel ve yazılı basında da yer almaktadır.
Stüdyo albümleri
2005: 10
2001: Orfeon
“10”
Adı 10 olmasına rağmen, koronun 10 yılını anlatmayan ve Orfeon’un dünya ezgilerini seslendirdiği ikinci albümü DMC yapımcılığında koro müziği sevenlere sunuldu. Ülkelere özgü tarz ve ritimlerle folklorik renkliliğin farklı söyleme teknikleri ve etnik enstrümanlarla zenginleştirildiği albümde dinleyicileri sürprizler bekliyor.
Albümde Türk koral müzik repertuvarını zenginleştirmek için girişimlerde bulunan Orfeon Oda Korosu için düzenlenmiş eserler de yer alıyor. Erdal Tuğcular’ın “Kara Üzüm Salkımı” ve Vladimir Basoviç’in “Cry Me a River düzenlemeleri, bu özel parçalardan ikisi. “Burçak Tarlası”, “Üsküdar’a Gider iken”, “Kızılcıklar Oldu mu” ve “Nihavend Longa” da koronun siparişi üzerine Jonathan Rathbone tarafından Orfeon’a ithafen Swingle tekniği ile söylenmek üzere düzenlendi.
Albümde yer alan eserler:
Üsküdar’a Gider iken (3:47)
Kızılcıklar Oldu mu? (3:30)
Ceylan (4:01)
Ayva’nın İrisine (3:39)
Burçak Tarlası (4:11)
Kara Üzüm Salkımı(2:27)
Sakura (3:06)
Nihavend Longa (3:20)
Ven Kam Segla (3:02)
Suda Balık Oynuyor (2:01)
El Paisanito (2:20)
Mari Mome / Ben Giderim Batum’a (2:16)
Waltzing Matilda (3:27)
Calambre (2:33)
Buenos Aires Hora Cera (3:46)
Doluri (1:59)
Andaluza (2:06)
Cry Me A River (2:39)
Blue Skies (2:49)
Acapella in Acapulco (3:42)