Ölüme tavır, zamana karşı bir direniş; Nikos Mihailidis ve “Trabzon Horon Ke Tragodia”

Nikos Mihailidis “Horon ke Tragodia/Horon ve Türkü” adlı albümü yaparak, Yunanistan’a göçmüş karadeniz kökenli rumların (pontus) müziğini ilk kez derleyip bir araya toplayan genç bir müzisyen.

İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesin’de master yapan Mihailidis müziğe ve geçmişine ilgisi, Yunanistan’ın bir dağ köyünde karadeniz’e özlem duyarak ölen dedesinden kalmış. Genel olarak Rumca ve Türkçe ezgilerden oluşan albüm bazı ezgilerde  iki dil karışık kullanılmış. “Trabzon Horon Ke Tragodia” özelikle Rumca ile  bozuk bir Türkçenin  iç içeliği ve  kemençenin kusursuz kulanılışı ile dikkat çekiyor. Kültürel anlamda müzikal yolculuğuna Yunanistan’da başlayıp Trabzon’a  varan Mihailidis,  geçmişin gizinde   içindeki tutkuyu şöyle ifade ediyor:

“Kökleri tarihin derinliklerine uzanan Trabzon’u coğrafi bir bölgeden çok, bir yasam bicimi, yaşama ve ölume karsi bir tavir, akan zamana karşı devamlı bir direniş olarak gören ve bu coğrafyanin melodik ve ritmik yapısından etkilenen, kokularıyla renklerini tenlerinde taşıyan bu insanlara çok şey borçluyum. Onlar sayesinde Trabzon hala askın ölumle mücadelesinin şarkı, türkü ve dansta bulduğu ifadedir….”

Sonraki şarkıya geçmek için >| şarkı seçmek için [>] işaretine basınız.

Albümdeki ezgiler: 01-Elenitsam 02-Sümela 03-Miroloyia “Ağıt” 04-Çayeli 05-Çayeli Geçiş 06-Parhari Anemo 07-Niko’nun Kemençesi 08-Sera Horon 09-Ela Legose Pulim 10-Kerasunda Trağodia 11-Zygana (Zigana) 12-Asin Trabzon Tonya Erhume 13-Gemiler Giresuna 14-Horeftiko

2 Yorumlar

  1. mükemmel ötesi bi albümm ama reklamının yapılamamış olması üzücü

  2. daha önce dinlememiş olmak kayıp bence.çok güzel albüm malesef hiçbir yerde duymamıştım.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz