Mazxana* Fotoğraf Sergisi 22 Haziran – 17 Temmuz Cezayir Toplantı Salonu’nda


Diyarbakır merkezli çalışmalar yürüten Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Diyarbakır’daki yoksulluğa dikkat çekmek amacıyla yoksulluk teması çerçevesinde fotoğraf sanatçısı Hüsamettin Bahçe tarafından 50 kareyle fotoğrafladı. 

Selçuk Mızraklı ve Sırrı Süreyya Önder önsözü , Yaşar Kemal, Miran Janbar, Ahmet İnsel, Mıgırdiç Margosyan, Oya Baydar, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Ragıp Duran, Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Ertuğrul Kürkçü, Evrim Alataş, Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve daha birçok tanınmış kişi bu fotoğraflara yorum yazdı. Yazılan metinler Kürtçe, Türkçe ve İngilizceye çevrilerek yayınlandı.

Çöpte yiyecek toplayan çocukların fotoğrafını Ünlü Romancı Yaşar Kemal “İnsanın başına gelmiş ve gelecek olan en büyük felaket yoksulluktur.” diye yorumlarken, yoksulluğun izlerini taşıyan evlerinin önünde oturan kadınları konu alan bir karenin altına Rakel Dink ise; “Milyonlarca dönüm toprak sürülüp ekmek kapısı olacağına, silah depoları olup, ölüm ve dehşet saçıyor. Bu güzel insanlar, duvar dibinde, kaldırımda, çıplak ayaklar ile yoksulluğa, evsizliğe rağmen gülen yüzlerle birlikteliğin tadını yansıtıyor” diyor.

Geçtiğimiz mart ayında Diyarbakır’da “Mazxana” ismiyle sergilenen bu çalışma 22 Haziran 2011’de İstanbul Cezayir toplantı salonunda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Dernek Başkanı Dr. A.Selçuk Mızraklı’nın katılımıyla gerçekleşecek.

Sergi öncesinde Yoksulluğu Yaratan Koşullar, Mücadele Yöntemleri ve Sarmaşık Derneği Örneği başlıklı panel düzenlenecek. Bu panele konuşmacı olarak ise, Şemsa Özar (Boğaziçi Üniversitesi, Ekonomi Bölümü; DİSA – Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü), Nurcan Baysal (Hüsnü Özyeğin Vakfı Kırsal Kalkınma Programı; DİSA – Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü), M. Şerif Camcı (Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği) ve Ayşe Buğra (Boğaziçi Üniversitesi, Atatürk Enstitüsü; Sosyal Politika Forumu) katılacak.

 


Serginin İstanbul’da açılması bölgedeki yoksulluğa ve yoksullukla mücadelenin hak temelli yöntemlerine dikkat çekmek açısından büyük önem taşıyor. Yoksulluk temsili gibi riskli bir alana cesurca giren ve fotoğraflardaki yüz ifadelerinin açıklığından da görüleceği gibi Hüsamettin Bahçe, bir anlamda Sarmaşık derneğinin amacını da tarif ediyor. Sergi açlıkla boğuşan binlerce yoksul aileyi dikkat çekerken yoksulluğun insan üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor.

PROGRAM

17: 30 Hoşgeldiniz Konuşmaları
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Sarmaşık Derneği Genel Başkanı Dr. A. Selçuk Mızraklı

Panel: Yoksulluğu Yaratan Koşullar, Mücadele Yöntemleri ve Sarmaşık Derneği Örneği

Prof. Dr. Şemsa Özar (Boğaziçi Üniv. Ekonomi Bölümü; DİSA – Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü)
Nurcan Baysal (Hüsnü Özyeğin Vakfı Kırsal Kalkınma Programı; DİSA – Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü) M. Şerif Camcı (Sarmaşık Derneği)
Tartışmacı: Prof. Dr. Ayşe Buğra (Boğaziçi Üniv. Atatürk Enstitüsü; Sosyal Politika Forumu)

19:30 Sergi Açılış Kokteyli

Yer: Cezayir Toplantı Salonu, Hayriye Caddesi No. 12, Galatasaray, İstanbul


* Diyarbakır’da ‘Misafir Odası’ anlamında kullanılan bir sözcük.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz