Gazeteci Yazar Tarık Ali: Erdoğan sadece konuşuyor

Pakistan asıllı İsrailli gazeteci yazar Tarık Ali, İsrail’in Gazze’ye başlattığı son saldırıları ve Türkiye’nin tavrını BBC’ye değerlendi. Tarık Ali, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail karşıtı çıkışlarının yeterli olmadığını, somut adımlar atmak gerektiğini, Başbakan Erdoğan’ın İsrail karşısında sadece konuştuğunu, ancak sözlerinin İsrail’i hiç etkilemediğini söyledi.

Filistin’de böl yönet
Filistin’de İsrail’in başarılı bir “böl yönet” politikası uyguladığını kaydeden Ali, El Fetih’in İsrail ile işbirliği yaptığını ve Hamas’a karşı mücadeleyi yoğunlaştırdığını söyledi. İsrail’in kabul etmeye hazırlandığı El Fetih’in tavrının aksine, Filistin halkının bir bütün olarak karşı durmaya devam ettiğini ifade eden Ali, Hamas’ın da zamanında İsrail tarafından kurulduğuna yönelik iddialar için “şüphesiz doğru” dedi.

‘Mübarek nefret topluyor’
Ali, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in bu krizde yalnızca “işbirlikçilik rolü” oynadığını, Hamas’tan kurtulmak için ABD ile işbirliği yaptığını savunarak, “Bu kişinin şimdi bağımsız bir arabulucu gibi ortaya çıkması ciddiye alınacak bir şey değil ve Filistinliler kendisinden nefret ediyor. Ramallah ve Gazze’de insanlar ‘Hüsnü Mübarek bekle senin mezarını kazıyoruz’ diye slogan atıyorlar” dedi.

‘Türkiye çok gürültü çıkarıyor’
Türkiye hükümetinin tavrını ve Erdoğan’ın İsrail karşıtı çıkışlarını da değerlendiren Ali, “Evet çok gürültü çıkarıyorlar, ama hiçbir şey yapmıyorlar” dedi. Türkiye’nin Venezuela gibi somut adımlar atması gerektiğini kaydederek, İsrail’in “ağır sözler”den etkilenmediğini, buna alışık olduğunu söyledi. Ali “İsrail’i ancak somut adımlar etkiler ki, bu anlamda, hem Mısır’ın hem de Türkiye’nin Amerikan yanlısı hükümetleri oldukça zayıflar.” dedi.

Tarık Ali, Hamas’ı bitirememenin İsrail’in yenilgisi anlamına geldiğini ve Mahmud Abbas’ın savaşın ardından tükeneceğini söyledi.

“Türkiye de orantısız güç kullanıyor”

BBC’ye konuşan İsrailli gazeteci Ron Ben Yishai, Türk hükümetinden İsrail’e yönelik yükselen tepkileri eleştirdi. ‘’Ciddi şekilde hayal kırıklığına uğradık’’ diyen Yishai Erdoğan’ın Hamas’a baskı yapmak yerine İsrail’i suçlamasını eleştirdi.

Hamas’ın roket fırlatmaya devam ettiğini söyleyen İsrailli gazeteci ‘’Türkiye’de de çalışmış biri olarak, ülkenin, Kürtler Irak sınırında ya da Türkiye içlerinde saldırı düzenlediğinde orantılı güç kullandığına rastlamadım’’ dedi.

‘Böyle saldırıların hem Türkiye içindeki Kürt vatandaşlara karşı, hem de Irak’ta yapıldığını kendi gözlerimle gördüm’’ diyen İsrailli gazeteci-yazar Erdoğan’ın ifadelerinden etkilenmediğini söyledi.

 

Dünyadaki küreselleşme karşıtı bütün gösteri ve mitinglerin değişmez ismi olan Tarık Ali, Yeni kitabında kapitalizm artık işlemedeğini belirterek Chavez, Morales ve Castro’nun Latin Amerika’da yarattığı sosyalist dalgayı anlatıyor. Ayrıca  “Eğer Türkiye’de yaşasaydım kızlarımın başını örttürmezdim,” diyor..

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz