“Hayatın ve Işığın Ressamı” Fausto Zonaro sergisi İstanbul’da

65

1891 yılında İstanbul’a gelen ve 1896 yılında II. Abdülhamid tarafından Saray Ressamı olarak görevlendirilen Fausto Zonaro, padişahın devrilmesinden sonra eski kadroların tasfiyesi sırasında yeni hükümetin verdiği kararla unvanını kaybetmişti. 1909 yılında, büyük bir hayal kırıklığıyla ülkesine geri dönen Zonaro’nun 1924 yılında kaleme alıp büyük bir özenle, kapağından bölümlerine, içine yerleştirilecek görsel malzemeye kadar basılmaya hazır bir kitap halinde hazırladığı hatıratı, dünyada ilk kez Türkiye’de yayımlanıyor: Abdülhamid’in Hükümdarlığında Yirmi Yıl / Fausto Zonaro’nun Hatıraları ve Eserleri adlı kitapta sanatçının İstanbul’a gelişi ve bu ülkede kaldığı yıllar boyunca yaşadıkları ve tarihsel tanıklıkları yer alıyor.

Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Salonu’nda da, 1 Kasım 2008’e kadar açık kalacak bir Fausto Zonaro sergisi de düzenleniyor. Fausto Zonaro’nun, hemen hepsi Türkiye’de ilk kez sergilenecek olan eserlerinin yer aldığı “Hayatın ve Işığın Ressamı: Fausto Zonaro

Bir Osmanlı Saray Ressamının İstanbul’daki Hayatı ve Eserleri” adlı sergide, Adolphe Thalasso’nun yazdığı, 1908 yılında Paris’te üç yüz adet olarak çok özel bir baskıyla yayımlanan Déri Sé’adet ou Stamboul, Porte du Bonheur adlı, resimlerini Zonaro’nun yaptığı kitaptaki eserlerin orijinalleri izleyiciyle buluşuyor. Hepsi İstanbul’daki günlük hayat üzerine kırk dokuz renkli gravürün yer aldığı ve ayrıca ilk on iki nüshasına sanatçının birer adet orijinal suluboya çalışmasının da eklendiği eser, zamanında, nüshaları numaralanarak satışa sunulmuştu.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz