Hakkari Kadın Sesleri (Dengê Jinên Colemêrgê) albümü cafrande.org’ta

blank
Hozan Şemdin ile Memo’nun hazırladığı, Denge Jinen Colemerge adlı albüm, Fehima Berwari, Qedriya Çeli, Gule Biyadiri ve Şermin Berwari adlı dört Hakkarili kadının 16 Kürtçe ezgisinden oluşuyor.  Albüm  geleneksel niteliğinin yanında yöresel etkiler taşıyor.  Yöre  halkı şarkı söylenme şekliyle beraber Kürt kadın sanatçılarından, Eyşe Şan, Meyremxan ve Eslîka Qadır gibi uzun bir geçmişe dayanan kadın sesleri  geleneğin derin izlerle taşımakta. Kürt kadın sanatçıların doğal, yalın sesleriyle farklı bir yaklaşımın sunulduğu albüm, yöre kına geceleri izlenimi veriyor.

Albümde, ‘Dengê Jinên Colemêrgê’ albümünde ‘Bêlim lo’, ‘Evro bihar e’, ‘Mîrkê Wanê’, ‘Kurdo dîno’, ‘Lê dayê’, ‘Mûzirka’, ‘Bûk û zavê’, ‘Çoxo’, ‘Ferê kaniyê’, ‘Ez teymezim’, ‘Ber çela’, ‘Ehmedê Mala Mûsa’, ‘Keko Ehmedo’, ‘Hey mekê’, ‘Lê lê kinê’, ‘Def û zirne’ gibi parçalar yer alıyor.

3 Yorumlar

  1. ew tışteki gelek qedime em bı denge wan dayikan u lorikan wan mezinbuyn bele mıxabın ew nıfşe taze qet jı wiydenge qedimu zelal famnaket bıla herkes we baş bı zanit her giyayek lı ser bıgeha xu şindıbit wexte ku bıgeha wi xırabu ew tıxım ji dı qetiit(soyu tükenme)

    burda iki parça çok dikat çekiyor Ehmede mala musa ile lawka dino bu iki parçanın kürt kadının ne kadar erkeğine ve o çok değerli toplum temeli olan kutsal Aileyi ne kadar önemsedikleri açık bir şekilde dile getirilkiyor yani kürt kadını çok fedakar olduğu ve halen dünyada çok doğal olduğu gösteriliyor.ama malsef bu dürüstlüğü ve sadakatı kürt erkeğinde göremiyorum kısaca eğer namus söcüğü halen değerleniyorsa bu namus değerleri daha çok kadında görülüyor erkeğe göre…..

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz