Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu ve ilk Albümü “Kardeş Türküler”


1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nde hazırlanan bir konser çalışması olarak gündeme geldi. Anadolu halk şarkılarını, kendi kültürel yapılarını baz alarak orijinal dilleriyle yorumlamaya çalışan bu proje; ana olarak dört bölümden, Türk, Kürt, Azeri ve Ermeni şarkılarından oluşuyordu. Çalışma, ‘çok-kültürlü’ bir coğrafyada ‘kardeşlik içinde bir aradayaşama’ ilkesine dayanarak, halklar arasında yaratılan kutuplaşma ve gerilime karşı bir duruşu da içeriyordu.

Daha sonrakidönemlerde Kardeş Türküler çalışması, değişik kültürlere ait şarkılara da yönelerek repertuvarını genişletmeye başladı: Laz, Gürcü, Çerkes, Çingene, Makedon, Alevi… şarkıları, müzik topluluğunun düzenleme anlayışı içinde biçimlendirilerek icra edildi.

Topluluk, 1995 yazında kurulan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun (BGST) müzik biriminde yer alan proje çerçevesinde, çeşitli sanatsal etkinliklere ve kültürel gecelere, festival ve şenliklere katılmaya devam etti. Haziran 1997 tarihinde, Anadolu-Mezopotamya eksenindeki müzik geleneklerinin ürünlerini örneklemek üzere ‘Kardeş Türküler’ albümü Kalan Müzik tarafından yayınlandı.
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, albüm adıyla tanınmasından dolayı çalışmalarını “Kardeş Türküler” adıyla sürdürdü.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz