Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Sanat ve Hayat’ın Ocak sayısı çıktı


Sanat, Krizi Nasıl Anlatır?
Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Sanat ve Hayat’ın  Ocak sayısı iki dosya ile çıktı okuyucuların karşısına. Birincisi, kriz günlerinde sanat ve edebiyat rehberi. İkincisi ise, Aleviliğin kültürel dinamikleri.

Kriz günlerinde sanat ve edebiyat rehberi, ekonomik kriz konulu sanat, edebiyat ürünlerinden bazılarını inceleyen yazılardan oluşuyor. Dosya kapsamında Nurten Baydemir’in “Kriz Günlerinde Gazap Üzümleri’ni Okumak” başlıklı yazısı, kriz koşullarının toplumsal atmosferini ve insan psikolojisini, Stainbeck gibi usta bir yazarın eserini irdeleyerek yansıtıyor. Rahşan Köse’nin “Kriz Günlerinde Şarkı Dinlemek” başlıklı yazısı ise, daha çok, ekonomik kriz günlerinde doğrudan doğruya bu olguyu seslendirmek için üretilmiş şarkılardan bir seçki sunuyor. Ergün Demir’in “Tiyatro ve Krize Kuş Bakışı” başlıklı yazısı ise, aynı olguya başka bir sanat disiplininin görüş açısından bakarak önemli kesitler sunuyor. Dosyayı Bayram Kaya’nın “Kriz ve Felsefe” ile M. Ali Çubuk’un “Kriz Koşullarında Sosyal Değişimler” başlıklı yazıları tamamlıyor. Konuyu sosyal bilimler açısından irdeleyen bu yazılar, edebiyat-müzik-tiyatro eserleriyle ‘yansıtılan’ kriz olgusunun insan ve toplum yaşantısı, düşüncesi üstündeki etkilerini inceliyor. Dosyanın İbrahim Okçuoğlu’nun kaleminden çıkan son yazısı “Kriz ve Politik Ekonomi” ise, ekonomik kriz konusunu genel ve temel hatlarıyla kavramak isteyenler için bir okuma planı sunuyor.

Aleviliğin kültürel dinamikleri başlıklı dosya “Grafitti” bölümünde yer alıyor. İlhan Cem Erseven’in “Alevilerde Semah ve Kültürel Kökeni” başlıklı yazısı, Alevi kültürünün temel unsurlarından biri olan semah olgusunu folklorik açıdan inceliyor; semahın kültürel, ideolojik boyutlarını tarihten güncele ortaya koyuyor. Namık Kemal Kaya’nın “Cemevi Mimarisinde Estetik ve İdeoloji” başlıklı yazısı ise, Aleviliğin bir diğer başat kurumu Cemevi’ne yoğunlaşıyor; bu yapının mimari özelliklerini inceleyerek estetik ve ideolojik bağlamları meydana çıkarıyor.

Bunların yanı sıra Resimli Ay dosyasında yeni öykü ve şiirler okuyucuların ilgisine sunuluyor. Çağrışımlar’da ise “Turgut Özakman ve Can Dündar Milli Tokatçılar”ı Sami Özbil, “Reha Çamuroğlu ve İzzettin Doğan Ağacın Kurdu Özünden”i Kemal Egeli, “Salvador Dali İstanbul’da; Bir Konsül Köpeği’nin Psiko-Analitik Düşleri”ni Osman Özarslan kaleme aldı. Sanat ve Hayat dergisinin Ocak sayısı bayii ve kitapçılarda…

1 Yorum

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz