KIZIL ORDU KOROSU (RED ARMY CHOİR) VE EN ÇOK SEVİLEN 32 ESERLERİ

Sovyetler Birliği tarafından 1928 yılında resmi Kızıl Ordu korosu olarak kuruldu. Erkek koro elemanları, orkestra ve dans grubundan oluşan koro Dünya devrim şarkılarından Rus halk ezgilerine, Kilise ilahilerinden opera aryaları’na kadar geniş bir yelpazede eserler icra etti.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasında sonra popüler müzikleri de repertuarına alarak Rusya’da ve diğer ülkelerde konserler vermeyi sürdürdü. Bunların arasında “Katyuşa”, “Kalinka”, “Kernina” ve “Ave Maria” en bilinenlerinden oldu.

CD1

Tüm albümü dinlemek için burayı tıklayınız >> 

CD2

Tüm albümü dinlemek için burayı tıklayınız >> 

Kızıl Ordu Korosu 1928 yılında Moskova Merkez Ordu Klübü’nde ilk şeklini almıştır. Kızıl Ordu Korosu adı altında on iki asker, bir vokal, bir akordiyon, 2 dansçı ve bir anlatıcı bulunmaktadır. İlk resmi gösterilerini 12 Ekim 1928’de Orkestranın 1929 yılında koro Sovyetler Birliği’nin Uzak Doğu bölgesinde demiryolu inşa eden askerleri ziyaret ederek konserler verirler. Değişik birliklerden insanlardan oluşan koro, orkestra ve dansçılardan oluşan grup rütbe ayrımı yapmadan amatör sanatı geliştirmek, askerlere moral vermek ve onları kaliteli müziğe ilgilerini çekmek amacı ile 1933 yılına kadar 300’e yakın etkinlik düzenledi. Bu dönemde grup sovyet şarkılarla beraber Vasily Solovyov-Sedoy Paris’de Uluslararası Modern Hayat Sanat ve Teknoloji Sergisi’nde sahne aldılar ve juri tarafından Grand Prix Onur Ödülü’ne layık görüldüler.

II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Cepheleri’nde, havalanlarında hastahanelerde askerlere ve halka moral vermek için 1500’ün üstünde gösteri yaptılar.

Aleksandrov’un 1946 yılında ölümünden sonra oğlu Boris Aleksandrov koronun yönetimini başarı ile devam ettirdi. 1987’de son emekliliğinden önce Koro’ya Dünya turu sırasında şeflik yaptı. 2003’den günümüze kadar koroya Vyacheslav Korobko şeflik etmektedir.

1 Yorum

  1. Dolu dolu bir site,çok çok emek verilmiş belli ki.Emeği geçen herkesin eline sağlık, çok beğendim.Arkadaşlarımı da yönlendireceğim buraya.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz