GRUP KNAR VE ANADOLU ERMENİ HALK MÜZİĞİ – ARMENIAN FOLK MUSİC ANATOUA

Ermeni Müzik topluluğu Knar’ın bir ürünü olan “Anadolu Ermeni Halk Müziği” albümü birlikte yaşayan tüm halklar gibi yaşadıkları topraklara, Anadolu müzik kültürüne benzerlikleriyle dikkat çekiyor. Özünde iki taraflı  bir etkileşim  sonucu olan bu benzeşme aslında uygarlık tarihi boyunca her zaman sanatı daha iyiye götüren bir süreç ola gelmiştir.  Bu yanıyla; Ermeni halk müzikleri ağırlıklı olarak sosyal içerikli gerçekçi bir döngü içerisinde düğün, aşk, iş ayrılık ninni, göç ve kahramanlık şarkılarından oluşan  albüm iyi bir örnek sayılabilir.

KNAR Anadolu Ermeni Halk Müziği/ Armenıan Folk Music Anatoua albümdeki şarkılar: 1- Dıle Yaman 2- Ay Nare Nare 3- Esor Ovan Ertam 4- As Gemgemi Havan 5- Madnus Agı Mavi 6- Halayi Bar 7- Ağçi Egur Mer Dunı 8- Erzurumi Şoror 9- Ard Mı Unim Kariye 10- Sari Gyalin 11- Bar Bar Genem 12- Es Kişer Hampartsum 13- Kez Ov Pesa 14- Burma Diğinın Eğer Er 15- Hala Hala Ninnoyi 16- Ayluğıs Gorav 17- İça Çayi Kinare, Nare 18- Sepasdia Bar.

Alternatif Link

Geleneksel Ermeni müziği üzerine kısa bir açıklama
Anadolu Ermeni müziğinin temel taşlarından biri  olan Aşuğ (Aşık)  Ermeni müziğinde çok eskilere dayanan  bir geleneğidir.
Usta çırak ilişkisiyle yetiştirilen Aşuğlar, köylerde kasabaları dolaşarak, Ermeni dilinin gelişmesine şiirleri ve ezgilerinin zenginleşmesine besteleri ile katkıda bulunmuşlardır. Aynı zamanda Aşuğlar halk müziği ile yöreler arasında iletişiminde önemli bir rol oynamışlardır.
Bunların en meşhuru Sayat Nova 18. yy. dır. Aşık Pesendi, Küçük Nova, Aşık Civan’ı da sayabiliriz. Tarihte topluma açık yerlerde dans edip şarkı söyleyen aşuğlara Varsag denirdi. Varsagların içerisinde asil ailelere ait olanlar da vardı. (9. yy. Prenses Paransem). Bunlar saz, saltur ve çeşitli telli müzik aletleri çalarlardı. Kilise müziği ise Anadolu’da yerel müzikle benzerlik taşımakta idi. Bununla birlikte merkezden gönderilen ve uygulama farklılığı olan örnekler de köy muhidinde hiçbir zaman ihmal edilmemiştir. Dini müziğin en temel formuna ise  Şaragan adı verilen ilahilerdir. Kilise ayini esnasında söylenen merkez tarafından belirlenmiş ilahilerden farklı olarak folklor öğesi taşıyan ve kilise dışında söylenen şaraganlara baraganon deniliyor, Rivayetlere göre; İstanbul’da 12. ve 13. yüzyıllarda oluşturulan şaragan koleksiyonları binden fazla ilahiden oluşuyordu.

Popüler Ermeni şarkılarını dinlemek için burayı tıklayınız>>

8 Yorumlar

  1. Bar bar genem bir ninnidir.Ermeni bir annenin feryadi aslinda..
    cok da guzel bir ninidir,bebisi olanlara tavsiye, cok guzel..
    Kalan Muzik tum bunlari bize duyurdu nede guzel oldu…

  2. anadolu beşikse ermeniler beşikten düşürülmüş küstürülmüş çocuktur gavur mahallesiz kürtsüz süryanisiz keldanisiz ezidisiz türksüz….. anadolu eksiktir

  3. hümanist olmayı gavur mahallesini taşlayanın ve taşlanın duygularını bilen kişi bilir…

  4. BUNLARI PAYLAŞMAK LAZIM. DAĞLI GELİNİN NASIL SARI GELİN OLDUĞUNU ANLATMAK LAZIM. BU MÜZİKLER BENİM ÇOCUKLUĞUMDA KÖYÜMDE DİNLEDİĞİM DÜĞÜN MÜZİKLERİ.

  5. ben hakkarili bir kürdüm keşke aramızda olsaydınız olmaya devam etseydiniz. ama şuanki şartlarda değil tabi keşke bizler dünya politikalarının dışında kalsaydık da başımıza halen devam etmekte olan bu olaylar gelmeseydi. keşke binlerce Hrant ı kaybetmeseydik ama belli ki daha on yıllar sürecek bir çıkmaza hapsedilmişiz ve dünya istediği zaman bu durum sona erecek dünyanın en güzel coğrafyalarından birinde dinmeyen yaşların dinmesi göçen yerlilerin tekrar yerleşmesi dileği ile yaşasın birbirimize olan sevdamız!

  6. Çok güzel nereli ve ne olursak olalım hepimiz insanız ve sanata güzelliğe saygı ve sevgi duymalıyız.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz