Grup Ensemble Galatia eski zaman Avrupa müzikleriyle cafrande.org’ta


Ensemble Galatia 2003 yılında uzun bir arşiv çalışması sonrasında F.Kaan Bahadır ve Selçuk Dalar tarafından kuruldu. 2004 yılında Yurdanur Aksop perküsyonlarda ve Serkan Özçifci yaylılarda gruba katıldı. 2005 yılında Senem Gökçe Okullu nun vokaldeki ve 2006’da Gökhan Bulut’un telliler ve perküsyondaki katılımıyla grup son halini aldı.İsim olarak ise, MÖ 3. yüzyılda, orta Anadolu’da kurulan ve başkenti Ankara (Ancyra) olan Antik krallık, Galatia (Yunanca’da Gaul ), tercih edildi.


Sonraki şarkıya geçmek için >| şarkı seçmek için [>] işaretine basınız.

[dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/xc5q4z_ensemble-galatia-l-autrier-m-en-alo_music[/dailymotion]

Ensemble Galatia, repertuarını öncelikli olarak 10.yy ile 15.yy arasında yazıya ve notaya geçirilmiş kaynaklardan ulaşılan, Avrupa nın farklı coğrafi bölgelerinde ve farklı sosyal kesimlerince dinlenen ve icra edilen halk müziklerinden oluşturmaya çalışmaktadır. Sözlü gelenekle aktarılan veya dönem kayıtlarında adı geçen parçalar, danslar müzikleri, birçok halk şarkısı, laudalar, sefaradlar, balladlar, bazı meyhane şarkıları, Kelt geleneğinden gelen İrlanda ve İskoç halk müzikleri ve Breton şarkıları  sözlerindeki olası değişiklikler göz önünde bulundurularak dönemin müzik kültürüne daha geniş bakılabilmesi amacıyla grup repertuarında yer almaktadır.
Grubun repertuarında bulunan şarkıların yazıldıkları diller de yazıldıkları coğrafyaya göre çeşitlilik göstermektedir. Katalan dili, Latince, Langue d’oc, Langue d’oil, eski Almanca, İspanyolca, Arapça ve Judeo-İspanyolca (İspanyol Yahudilerinin kullandığı bir tür İbranice), eski İngilizce, Keltçe bu dillere örnek olarak gösterilebilir.

Ensemble Galatia, repertuarının ait olduğu dönemin tarihsel olarak da ilginç olmasından yola çıkarak, kimi zaman Ortaçağ’a ait bilgileri, öyküleri, efsaneleri ve şarkı sözlerinin çevirilerini, şarkılarla birlikte aktararak, ilgilenenlerin, Ortaçağ müziğini, kendi dönemi içinde algılamasını ve değerlendirmesini sağlamaya çalışmaktadır. Bu müziklerin icrasında da, dönemin enstrümanlarını kullanarak, parçaların olabildiğince aslına sadık kalmaya gayret etmekte, zamanla, parçaları, döneme dair daha da geniş bir müzikal perspektif sunabilecek biçimde icra edebilmeyi hedeflemektedir. Kuzey Afrika ve Ortadoğu gibi Avrupa’nın sürekli etkileşim içinde olduğu coğrafyaların aynı döneme ait müziklerini bir arada sunarak kültürler arasındaki müzikal alışverişi daha net sergileyebilmek de grubun başlıca hedeflerindendir.

Ensemble Galatia’nın kullandığı enstrümanların büyük çoğunluğu, dönemin elyazmalarından ve onların içerdiği minyatürlerden yola çıkılarak çizilmiş planlar ve çeşitli ülkelerde yeniden üretilmiş örnekler temel alınarak Erkan Ketenci tarafından grup üyelerinin yardımıyla yapılmıştır. Grubun kullandığı çalgılar arasında blok flüt ailesi, bansuri, ney, rebec, vielle, fiddle, lute, setar, citole, psaltery, bendir, erbane, djembe, tef, darbuka, davul, çalpara, üçgen ve tambourine bulunmaktadır.

ÜYELER

Kaan Bahadır :
Citole: Antik Yunanda kithara olarak bilinen enstrümandan, zamanla klavye ve kapalı bir gövde eklenerek evrimleşmiş bir telli çalgı
Setar: Özellikle İran da kullanılan bir tür kopuz
Lute: Udun Ortaçağda Avrupa da modifiye edilmesi sonucu ortaya çıkan ve Barok dönemin sonuna dek popülerliğini korumuş, perdeli bir telli çalgı
Psaltery: Üzerinde, önceden belli bir dizide akortlanmış teller bulunan Antik Yunan kaynaklı, arp ailesinden bir telli çalgı

Selçuk Dalar :
Alto, soprano ve sopranino recorder: Blok flüt ailesinden üflemeliler, bastan tize doğru sıralanmıştır.
Tin Whistle: Özellikle İrlanda ve İskoçya da kullanılan bir tür tiz kaval.
Bansuri: Bir tür dilsiz Hint yan flüdü Vokal

Senem Gökçe Okullu :
Vokal, çalpara, tambourine

Serkan Özçifci :
Rebec: Ortaçağda kullanılan, armut biçiminde bir gövdeye ve 2-4 tele sahip bir tür yaylı çalgı ( Erkan Ketenci tarafından gövde ve sap yekpare maundan oyulmuş, ses tahtasında akça ağaç ve klavyede vengi kullanılarak yapılmıştır)
Vielle: Tel sayısı 2-6 arasında değişen bir tür yaylı ( Erkan Ketenci tarafından rebecle aynı materyal ve tekniklerle üretilmiştir.)
Medieval Fiddle: Modern kemanın atası sayılan, çoğunlukla 5 telli, yaylı çalgı (birçok kaynakta yine vielle olarak da adlandırılır)

Yurdanur Aksop :
Bendir, erbane, djembe, darbuka, üçgen, tambourine

Gökhan Bulut :
Darbuka, bendir, davul, djembe, tambourine, lute

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz