Ana Sayfa Edebiyat Maksim Gorki’ye dair az bilinen 10 ilginç gerçek

Maksim Gorki’ye dair az bilinen 10 ilginç gerçek

Dünya edebiyatının önemli yazarlarından Maksim Gorki’nin gerçek adını biliyor musunuz? Peki ya onun 5 yaşında babasını kaybettiğini ve annesinin de onu terk etmesiyle zor bir yaşam sürdüğünü? 18 Haziran 1936 yılında oğlunun şüpheli ölümünün ardından kısa süre sonra yaşamını yitiren Gorki, öldü mü öldürüldü mü?

İşte Maksim Gorki’ye dair az bilinen 10 ilginç gerçek:

MAKSİM GORKİ’NİN ASIL ADI NEYDİ?
19. yüzyıl Rusya’sının en önemli yazarlarından olan Maksim Gorki’nin asıl adı Aleksey Maksimoviç Peşkov’dur.

KÜÇÜK YAŞTA ANNESİ TARAFINDAN TERK EDİLDİ
Maksim Gorki, 5 yaşındayken babasını kaybetti ve dedesi ile büyükannesinin yanına taşındı. Annesinin de kendisini terk etmesiyle birlikte dedesi ve kalabalık olan ailesinin yanında yaşayarak, türlü zorluklarla mücadele etmek zorunda kaldı.

‘GORKİ’ İSMİNİ NE ZAMAN KULLANMAYA BAŞLADI?
8 yaşında çalışmaya başlamak zorunda kalan yazar, çektiği yoksulluk ve acılar sebebiyle Rusçada acı anlamına gelen “Gorki” takma adını kullanmaya başladı. Gorki, 24 yaşında Kafkasya gazetesinde yazmaya başladıktan 3 yıl sonra bir dergide yazdığı “Çelkaş” adlı öyküsü ile ünlendi.

GORKİ’NİN EN BAŞARILI YAPITI
Küçük yaşta çalışmak zorunda kaldığı ağır işler neticesinde Sosyalizme bağı gittikçe  kuvvetlendi. 1906 yılında Rus Devrimi’ne adadığı “Ana” isimli romanı en başarılı eseri olarak kabul edilir.

SİYASİ GÖRÜŞÜ NEDENİYLE PEK ÇOK KEZ TUTUKLANDI
Çar rejimine karşı çıktığı için pek çok kez tutuklanan Gorki, şiddetli baskılara maruz kalmıştır. Lenin’le yakın bir dostluk kurmuş, 1905 olaylarına doğrudan doğruya katılmıştır.
Kanlı pazar olarak bilinen işçi hareketi sonrası yazdığı bir bildiri nedeniyle tutuklanmış ancak Rusya’da ve Batı Avrupa’da onun için gösteriler yapılması üzerine
serbest bırakılmıştır.

NEDEN FİKİR AYRILIĞI YAŞADILAR?
Gorki, Lenin’in devrim hareketini zamanlama açısından erken bulduğu için onunla fikir ayrılıkları yaşadı. Lenin ise Gorki ile arasının açılmasını istememiş, onu ikna etmeye çalışan çokça mektup yazmıştı.

MAKSİM GORKİ ÖLDÜ MÜ, ÖLDÜRÜLDÜ MÜ?
Maksim Gorki, 1935’te oğlunun şüpheli ölümü ardından 1936’da kendisi de aynı şüpheyle öldü. Zehirlendiği söylense de bu iddia ispatlanamadı. Ancak 1938’de Buharin Mahkemesi’nde NKVD ajanları tarafından öldürüldüğü itiraf edildi.

HAYATINI ÜÇ KİTAPTA KALEME ALDI
Gorki’nin hayatını anlattığı üçlemesinin ilk kitabı olan Çocukluğum yazarın zihnine Gorki’nin hayatını anlattığı üçlemesinin ilk kitabı olan Çocukluğum, yazarın zihnine kazınmış acılarla dolu çocukluk dönemi anılarını anlattığı eseridir. Çocukluğuna dair ayrıntılara ilk olarak babasının ölümü ile başlar. Hem dövülen, hem de kendisine gösterilen şefkat kırıntıları arasında bocalayan, annesinin onu ayak bağı olarak görüp terk ettiği bir çocukluk yaşamıştır.

KİTAPLARDAKİ KARAKTERLERİ GERÇEK HAYATLA ÖZDEŞTİRİYORDU
Hayatını anlatmaya devam ettiği ikinci kitap olan Ekmeğimi Kazanırken, Gorki’nin 15 yaşına kadar çalıştığı ve o dönemde yaşadığı sıkıntıları anlatır. Karşı konulmaz bir okuma isteği, öyle bir gelmişti ki kitaplardaki karakterleri gerçek hayatta karşısına çıkan insanlarla bağdaşıp bağdaşmadığını sorgular olmuştu.

EĞİTİMİNİ ‘HAYAT ÜNİVERSİTELERİNDE’ TAMAMLAMIŞTIR
Otobiyografi üçlemesinin son kitabı olan Benim Üniversitelerim adlı eserinde ise Gorki, üniversite okumak için Kazan’a gider ancak üniversite öncesinde alması gereken eğitimi tamamlayamadığından üniversiteden kabul görmez. Bu nedenle kendi deyimi ile hayat üniversitelerinde eğitimini tamamlamıştır.

Fikriyat

Yorum Yok

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version