Her köyde nasıl bir cami varsa enstitüde olacak’- Köy Enstitüleri Belgeseli


Köy Enstitüsü gerçeğini açılışından kapatılışına kadar ülkenin içinde bulunduğu yılların gerçekleriyle anlatan bir belgesel. Can Yücelin (Can Baba) babası Hasan Ali Yücel’in Mili Eğitim Bakanı olduktan sonra dünya klasiklerini Türkçeye çevirmiş cahilliğe savaş açmış, önemli bir eğitim projesi olan Köy Enstitülerini kurmuştu. Hayvanını, tarlasını bilinçli bir şekilde değerlendiren, ama beri yandan edebiyattan, müzikten anlayan aydın, ileri görüşlü  çiftçiler, köylüler yetiştiriliyordu.
Ancak daha sonra iktidara gelen Adnan Menderes yönetimi köy enstitülerini akıllara durgunluk veren cahilliğiyle “Türk duşmani komünist yetiştiriyor” ,”vatan elden gidiyor” gibi komik gerekçelerle kapatır. CHP  Oy kaybetmemek için Enstitülerin kapatılmasına izin verir, ‘Her köyde nasıl bir cami varsa Enstitüde olacak’ diyenler Enstitü yerine İmam Hatipler açar. Ancak buna  rağmen seçimi kazanamaz.
iktidardaki hükümet yetkililerinden biri köy enstitüsünde eğitim gören bir gence sorar;
Yetkili: vatan sevgisi nedir?
Öğrenci: ağaç dikmektir.
Yetkili: gördünüz mü? ağaç dikmekmiş. komunist yetiştiriyor bunlar.

Kısa bir dönem eğitim vermesine ve resmen kapatılışının üzerinden 53 yıl geçmesine rağmen, ulaştığı çağdaş yapı eğitim sistemimizde aranan, bu gün bile eğitim veren pek çok öğretmen tarafından benimsenmiş bir projeydi.

1 Yorum

  1. bu günler köy enstitüleri kalktığı zaman ilk kıvılcımını verdi… teşekkür ederiz bu gibi yayımlar için

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz