Ana Sayfa Güncel Hayat ve Siyaset Mahir Çayan’ın Toplu Yazılar’ı “suçu ve suçluyu övmek” gerekçesiyle 34 yıl sonra...

Mahir Çayan’ın Toplu Yazılar’ı “suçu ve suçluyu övmek” gerekçesiyle 34 yıl sonra yasaklandı

Bu ülkede Mehmet Ali Ağca’dan, Abdullah Çatlı’ya kadar bir çok sağcı katillerle ilgili yazılan çizilen kitaplar, öven ve özendiren diziler  “suçu ve suçluyu övmek” sayılmıyor. Bir katilin adının sokağa verilmesi, sağa sola asılması ve adına anıt dikilmesi de “suçu ve suçluyu övmek” sayılmıyor.  Ama hiç kimseyi öldürmemiş, kişisel çıkarları nedeniyle kimseye zararı dokunmamış  birinin yazdıkları “suçu ve suçluyu övmek” olarak görülüyor ve  bir toplumun ağıtları türküleri şiirleriyle beraber  yasaklanıyor. “Suçu ve suçluyu övmek” kapsamı altında Deniz Gezmiş anmaları yasaklanıyor. Fakat Mecliste ise Adnan Menderes’e methiyeler diziliyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Mahir Çayan’ın “Toplu Yazılar” kitabına “suçu ve suçluyu överek yasadışı terör örgütlerinin propagandası yapıldığı” gerekçesiyle toplatma kararı verdi. Mahkeme, yine Su Yayınevi’nden çıkan “Devrimci Marşlar, Türküler, Ağıtlar, Şiirler” adlı kitap için de “el koyma” kararı aldı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Mahir Çayan’ın “Toplu Yazılar” kitabının ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemeyeceğine hükmederek, “suçu ve suçluyu överek yasadışı terör örgütlerinin propagandasını yaptığı” gerekçesiyle toplatılması kararı verdi. Kararı NTVMSNBC’ye değerlendiren Avukat Sabri Kuşkonmaz, Çayan’ın 1974 yılında öldürüldüğüne ve bu tarihten itibaren de onun liderliğindeki örgütün dağıldığına dikkat çekti. Kararı “hukuku zorlamak” olarak değerlendiren Kuşkonmaz, itirazının gerekçesini şöyle anlattı:

“Mahir Çayan’ın yazıları ‘Toplu Yazılar’ veya ‘Bütün Yazıları’ olarak yıllardır yayınlanır. Birkaç kez belki toplatma yapıldığı oldu. Su Yayınları da, ‘68 olaylarının 40. yılı gibi önemli dönemsel özelliğinden dolayı, Mahir Çayan da o yılların simge isimlerinden biri olduğundan, kitabını yayınladı. Ama dağıtımdan sonra çok hızlı bir şekilde, dört gün sonra toplatıldı. Bunlar siyasal tarihimizin nesneleri. THKP-C aynı kapsamda olmasa da Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki örgütsel oluşumlardır ve bunların içinde Mahir Çayan birinci elden düşüncelerini yazmıştır. Şimdi kalkıp da yasadışı bir örgütü övmek iddiasıyla toplatma kararı vermek son derece anlamsızdır. Bu, hukuku zorlamaktır. Bu verilerle kitabın toplatılması doğru değil.” THKP-C lideri Mahir Çayan ve arkadaşları, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını önlemek amacıyla 26 Mart 1972’de Ünye’deki Radar Üssü’nde çalışan üç İngiliz teknisyeni kaçırmış, İngilizlerle birlikte geldikleri Niksar’ın Kızıldere köyünde askerlerle girdikleri çatışma sonunda 30 Mart 1972’de katledilmişlerdi. Mahkeme, Su Yayınları’ndan çıkan “Toplu Yazılar” kitabıyla birlikte, “Devrimci Marşlar, Türküler, Ağıtlar, Şiirler” adlı kitap için de “el koyma” kararı aldı. Kararda, “…Özellikle el koymaya konu kitabın ilk 52 sayfasında, isimleri kamuoyunca bilinen belli suç örgütleri ile ilişkili kişilerin zaman zaman somut terör örgütü isimleri verilerek yüceltildiği, şiirlerin çoğunda kan, silah, direniş vs. temalar işlenerek okuyucuların somut bir şekilde şiddete teşvik edildiği, ifade özgürlüğü kapsamında kaleme alındığının kabul edilemeyeceği, el koyma için yeterli hukuki gerekçenin bulunduğu” kaydedildi. Antidemokratik anlayış Avukat Kuşkonmaz, Su Yayınları’nın sahibi Recep Tatar’ın derlediği “Devrimci Marşlar, Türküler, Ağıtlar, Şiirler” kitabının toplatılmasıyla ilgili de şunları söyledi: “Geçen gün bir televizyon kanalında ‘68’lilerin hep bir ağızdan söylediği şarkılar var bu kitabın içinde. O zaman o televizyon kanalının da yasadışı örgütleri övmek suçundan dolayı soruşturmaya tabi tutulması gerekir. Bir çifte standart var. Bu çifte standartın içinde de yanlış bir hukuku uygulama ve açıkçası bütün makyajlara rağmen hukuk düzleminde antidemokratik hukuk anlayışının devam ettiğinin bir göstergesi.”

Su Yayınları’nın sahibi Recep Tatar ise kararla ilgili şunları söyledi: “Mahir Çayan’ın kitabı için ‘terör örgütünü övmek’ suçlamasında bulunuluyor. Bakıldığında kitabın arkasında THKP-C ile ilgili o dönemdeki bildiriler var. Bunlar tarihsel belge niteliğinde. Ayrıca marşların, türkülerin kaydedildiği binlerce kaset ve CD var, bunları silemezsiniz ki. Kitabın çıktığının ertesi günü toplatma tutanağı ulaştı. Bu şiirler ve marşlar halkın gönlündeki anıtlar.” dedi

Yorum Yok

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version