Ana Sayfa Güncel Hayat ve Siyaset Haber Konusu Kürt Sorunu İse “Basın Özgürlüğü” teferruattır!

Haber Konusu Kürt Sorunu İse “Basın Özgürlüğü” teferruattır!

Türkiye’de 2 gazetecinin geçen hafta görülen bir davada, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hapis ve para cezaları almaları, basın ve ifade özgürlüğü sorununu bir kez daha gündeme taşıdı. Benzer nedenlerle yargılanan daha pek çok gazetecinin bulunması, Kürt sorununa yönelik yayın yapan gazete ve gazetecilere uygulanan baskının  sanıldığının çok üstünde olduğunu gözler önüne serdi.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali tarafından 16 Aralık 2009’da hazırlanan iddianamede, Expres Dergisinin 15 Ekim-16 Kasım 2009 tarihli sayısında yayınlanan ve şüpheli İrfan Aktan’a ait ”Mücadele olmazsa çözüm olmaz” başlıklı yazıda, “silahlı terör örgütün propagandasının yapıldığı”nın belirlendiği kaydedilerek Terörle Mücadele Kanununun (TMK) 7/2. maddesi gereğince 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yazı işleri müdürü Merve Erol ise aynı madde kapsamında 16 bin 660 TL adli para cezasına mahkum
edildi. 

Son sözü, yüksek mahkeme söyleyecek

Sanık gazeteciler terörle mücadele kanunu kapsamında yargılandıkları için, cezaları kesinleşirse, ertelenemeyecek.
Bu gazetecilerin cezalandırılmalarının nedeni ise, hükümetin Kürt açılımı konusunda PKK liderlerinin düşüncelerini içeren röportajları yayınlamak.


BBC Türkçe servisinin söz konu cezalar ile ilgili haberi

IFJ: “Bu cüretkâr karar Türkiyeli gazetecileri korkutmayı amaçlamaktadır”

İrfan Aktan’a verilen hapis cezasına Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi sert tepki gösterdi.

Express dergisi yazarı İrfan Aktan’ın Kürt açılımını konu edinen bir yazısında yaptığı bir alıntıdan dolayı 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına uluslararası gazetecilik örgütleri Türkiye’yi kınayan açıklamalarla tepki gösteriyor. Hapis kararını “hayal ürünü ve keyfi” olarak eleştiren Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün önceki gün yaptığı açıklamasından sonra bir açıklama da merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’ndan (IFJ) geldi.

125 ülkede 600 bin gazeteciyle çalışan federasyon bugün yaptığı açıklamada Aktan’a verilen hapis cezasını “öc alıcı ve toleranstan yoksun” olarak nitelendirerek kınadı.

IFJ Genel Sekreteri Aidan White yaptığı açıklamada “Öç alıcı ve toleranstan yoksun olan bu cüretkâr karar Türkiyeli gazetecileri korkutmayı amaçlamaktadır” dedi.

TGS:  “Hukukun genel ilkelerine  aykırı”
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi de İrfan Aktan’a verilen hapis cezasını hatırlatarak “Mahkemeler tarafından alınan kararları ve yasal düzenlemeleri eleştiriyoruz çünkü bunların tamamı hukukun genel ilkelerine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına aykırı’” dedi.

İpekçi, yaptığı açıklamada “Ceza yasasındaki belirli hükümler ve anti-terör yasası gazetecilerin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, eski öğrencisi gazeteci İrfan Aktan’a sahip çıkarak hakkında verilen hapis kararını kınadı.
Aktan’ın mezunu olduğu Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, eski öğrencisine yönelik hapis kararını sert bir dille “protesto” etti.

Fakülte’den yapılan açıklamada İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Express dergisinde yayımlanan “Bölgede ve Kandil’de Hava Durumu/ Mücadele Olmazsa Çözüm Olmaz” başlıklı yazısı nedeniyle gazeteci İrfan Aktan’a verdiği hapis cezası hatırlatılarak “bu kararı protesto ediyoruz” denildi.

Hapis kararı ve karara zemin oluşturan Terörle Mücadele Kanunu’nun, “çok açıktır ki Kürt meselesiyle ilgili haberciliğin bedelini gazetecilere ödettiğinin” vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu karar, Türkiye’de sadece etik ilkelere dayalı, adil ve çok sesli bir haberciliğin değil, haber alma özgürlüğünün de tehlikede olduğunu bir kez daha göstermiştir. Her demokratik toplumda olduğu gibi Türkiye’de de yasaların gazetecilik mesleğini hakkıyla yerine getirenleri, gazetecileri değil, medyada savaş çığırtkanlığı yapanları ve ayrımcılığın türlü biçimini sıradanlaştıranları engellemesi gerektiğine inanıyoruz” denildi.

BİA MEDYA Gözlem Raporu: 69′u gazeteci 216 kişi düşünce sanığı

Bağımsız İletişim AGI (BIA) Medya Gözlem Masası’nın Ocak-Şubat-Mart 2010 Medya Gözlem Raporu, 69′u gazeteci toplam 216 gazeteci, Yazar, Yayinci, karikatürist, siyasetçi ve yurttaşın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilecek davalardan yargılandığını ortaya koyuyor. Geçen Yilin Ocak-Şubat-Mart döneminde 60′ı gazeteci 110 kişi yargılanmaktaydı.

AİHM cezalarında yüzde 100 Artis!

AİHM, 24 kişinin başvurduğu bes dosyada Türkiye’yi ifade özgürlüğü çiğnediği gerekçeyle 133 bin TL (63 bin 423 Avro) Maddi ve manevi tazminat ve mahkeme gideri ödemeye mahkum etti. Geçen Yilin aynı döneminde met Tutar 58 bin 122 TL (28 bin 411 Avro) İdi.

Kaynak: BBC, Bianet ve Radikal

Yorum Yok

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version