Ana Sayfa Güncel Hayat ve Siyaset “GOOGLE HAKKINIZDA ANNENIZDEN FAZLA ŞEY BILIYOR!” JULIAN ASSANGE – ŞİFREPUNK

“GOOGLE HAKKINIZDA ANNENIZDEN FAZLA ŞEY BILIYOR!” JULIAN ASSANGE – ŞİFREPUNK

“İnternet insan uygarlığı için bir tehdittir” — bunu WikiLeaks’in kurucusu ve yayın yönetmeni Julian Assange söylüyor. Çok değil, en fazla on yıl önce internetin ne müthiş bir özgürlük alanı açtığından söz ediyorduk. Gerçekten de internet dünya üzerinde büyük bir değişim yarattı. Ne var ki çok kısa bir süre içinde ciddi bir kırılma ortaya çıktı: İnsanlar giderek daha fazla bağlanıyordu internete, ama aynı zamanda kitlesel gözetleme programları devreye sokulmaya başlamıştı. Elektronik iletişim ve “sanal” uzam iktidar için insanları “kapatmadan”, açık alanda gözetleyebilmek, izleyebilmek, dinleyebilmek anlamına geliyordu. Bugün toplum küresel boyutta bir gözetim toplumuna doğru giderken insan uygarlığı bir yol ayrımında: Yollardan biri “güçsüzlere mahremiyet, muktedirlere şeffaflık” düsturuna varıyor. Diğer yol ise ispiyonaj, casusluk, şantaj ve manipülasyon şebekelerinin ve onların müttefiki uluslararası şirketlerin bütün insanlığın üzerinde hakimiyet kurması anlamına geliyor.

Şifrepunklar, temel özgürlüklerimizi bu saldırıya karşı korumak için güçlü şifreleme tekniklerini kullanan barışçı eylemcilerdir. Julian Assange burada kendisi gibi yıllardır şifrepunk hareketinin içinde yer almış düşünür ve eylemci bir grup arkadaşıyla internetin geleceğini tartışıyor. Soru şu: İnternet, başlangıçta hayal ettiğimiz gibi insan özgürlüğünün ufkunu açacak mı, yoksa tarihte görülmemiş bir totalitarizmin denetim, sansür ve köleleştirme aracı mı olacak?

Julian Assange’ın Şifrepunk Kitabından 15 Alıntı

Bu kitap bir manifesto değil. Böyle bir şeye zaman yok. Bu kitap bir uyarıdır.

♦ Eğer sıradan bir Google kullanıcısıysanız, Google sizin kimlerle irtibatta olduğunuzu, kimleri tanıdığınızı, hangi konuyu araştırdığınızı, hatta cinsel yöneliminizi, dinsel ve felsefi inançlarınızı biliyor.
Andy: Google, senin hakkında senin bildiğinden daha fazlasını biliyor.
Jeremie: Annenin bildiğinden, hatta belki senin kendinin bildiğinden daha fazlasını. Google, internete ne zaman bağlı olup olmadığını biliyor.
Andy: İki yıl, üç gün ve dört saat önce internette ne arıyordun, biliyor musun? Bilmiyorsun, ama Google biliyor.
Jeremie: İşin doğrusu, tam da bu nedenlerden ötürü, ben artık Google’ı kullanmamaya çalışıyorum.

Cep telefonu aslen bir izleme cihazıdır, ara sıra görüşme yapmanıza da izin verir.

♦ Tarihi yalnızca tahrif etmekle kalmıyorlar, tarih sanki hiç olmamış gibi yapıyorlar. Orwell’in ünlü bir sözü var, “Bugünün ipleri kimin elindeyse, geçmişi de o kontrol eder ve geçmişi kontrol eden her kimse, geleceğin dizginleri de ondadır.”

♦ Katolik Kilisesi’ne geri dönecek olursak, kitapların tek bir elden basıldığı devirlere geri dönüyoruz…

HER ADIMIMIZIN TAKİP EDİLDİĞİ CASUS DÜNYA: ARTIK KİMSE BEN ÖZGÜRÜM DİYEMEZ!

♦ Kaba hatlarıyla tarihsel bir açıklama getirmek gerekirse, eskiden bir kişi diplomatik konumu, çalıştığı firma gibi nedenlerle veya hakkında şüphe bulunduğu veya şüpheli kimselerle irtibatı olduğu için hedef haline gelirdi, o zaman bu kişiye gözetim uygulanırdı. Oysa günümüzde “Önce herşeyi kaydedelim, daha sonra ayıklarız” demek daha verimli görünüyor.

♦ Kötü işler yaparak para elde edebilirsin, diğer taraftan iyi işler yaptığın halde bir sent bile kazanamayabilirsin.

♦ JULİAN: Bir hüsnü tabir bu, “hukuka uygun dinleme”.
JACOB: Kesinlikle, tıpkı hukuka uygun cinayet gibi.
Her şeyin önüne bir “hukuka uygun” ibaresi koyun, böylece birdenbire meşruiyete kavuşsun, sırf faili devlet olduğu için.

♦ Kontrol etmiyor, kontrol ediliyoruz.

♦ Yakına park etmiş, içinde GSM ile gözetleme sistemleri bulunan bir arabayla içerideki kişilerin konuştuklarını doğrudan denetleyebilir — şebeke işletimcisiyle muhatap olmaya, polisten arama izni çıkartmaya falan gerek kalmadan, hiçbir yasal süreç olmaksızın…

♦ Elimizdeki en önemli özgürleşme aracı olan internet totariterligin bugüne dek görülmedik düzeyde tehlikeli bir yöntemi haline geldi.

♦ Siemens Almanya’daki en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri olmanın yanı sıra istihbarat yazılımları da üretir. Nitekim bahsettiğim filtreleme sistemini şirketlere sattılar, böylece o şirketlerde çalışanların sendika sayfalarına girmesini, sahip oldukları hakları öğrenmesini önlediler.

♦ Yeni dünyamıza özgü silahları kuşanmanın, kendimiz ve sevdiklerimiz için savaşmanın vaktidir.

♦ Çoğu zaman şiddetin ne kadar yakınımızda olduğunun farkına bile varmayız, çünkü ondan kaçınmak için tavizler vermişizdir.

♦ Güçlü bir şifreyazım, sınırsız şiddete karşı koyabilir. Kaba kuvvetin dozunu ne kadar artırırsanız artırın, bir matematik problemini çözmeye yetmez.

♦ Görevimiz, gücümüz yettiğince kendi adımıza karar verme hakkımızı güvenceye almak, bunu yapamadığımız yerde kara ütopyanın ilerleyişine set çekmek, ve eğer bütün diğer seçenekler boşa çıkarsa, onun kendi kendisini tahrip edişini hızlandırmaktır.

Julian Paul Assange, Avustralyalı bilgisayar programcısı, internet aktivisti, Wikileaks adlı internet sitesinin editörü ve basın sözcüsüdür.

Julian Assange
Kaynak: Şifrepunk
Özgürlük ve İnternetin Geleceği Üzerine Bir Tartışma
Tartışmaya Katılan: Jacob Appelbaum, Andy Müller-Maguhn, Jeremie Zimmermann

Yorum Yok

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version