Ana Sayfa Ermeni müziği ARA DİNKJİAN ARŞİVİNDEN TAŞ PLAKLARDA AMERİKA’DAKİ ERMENİ MÜZİKLERİ

ARA DİNKJİAN ARŞİVİNDEN TAŞ PLAKLARDA AMERİKA’DAKİ ERMENİ MÜZİKLERİ

Ara Dinkjian’ın, 5 bin taş plak koleksiyonundan seçtiği 58 kayıt, 1915 öncesi ve sonrasında Anadolu’dan ABD’ye göç eden Anadolu Ermenilerinin müzikal yolculuğunun bir özeti niteliğinde… Bu seçki, Ermeni sanatçıların sadece anayurtlarından ayrılırken yanlarında götürdükleri müzikal birikimi değil, daha sonra göç ettikleri topraklarda sürdürdükleri, geliştirdikleri ve kayda geçirdikleri müzik dünyasını yansıtıyor.

Üç CD ve bir kitapçıktan oluşan ve sınırlı sayıda üretilen çalışmada Dinkjian’ın seçkisine, Ermeni kültürü ve tarihi yazarı Harry A. Kezelian’ın ayrıntılı makalesi eşlik ediyor. Çalışmada ayrıca Amerikalı Ermeni sanatçıların portreleriyle birlikte, kayıtların alındığı taş plaklara ve Ermeni toplumunun Anadolu’daki yaşamına dair fotoğraflar da yer alıyor.

Hasan Saltık’ın kurucusu olduğu Kalan Müzik’in 30. yılı için özel olarak tasarladığı bu çalışma, Saltık’ın hayatını kaybetmesinin ardından tamamlanarak, anısına ithaf ediliyor.

ARMENIANS IN AMERICA ALBÜMÜ – ARA DINKJIAN ARŞİVİ CD -1

Alternatif Link >>

Albümdeki toplam 58 kayıt, Karekin Prudyan, Vartan Margosyan, Kaspar Cancanyan, Harputlu Karekin, Hovsep Şamlıyan, Markos Melkon, ‘Horyad’ Kevork, Udi Hrant, Garabet Mercanyan, Aşuğ Murad, Mesrop Takakçıyan, Kemani Minas, Garbis Bakırcıyan gibi, kimi hâlâ hatırlanan, kimi unutulmuş birçok müzisyenin, Anadolu ve Mezopotamya’nın damgasını taşıyan seslerini bugüne taşıyor.

Kayıtların yer aldığı üç CD’ye, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanmış, kapsamlı bir kitapçık eşlik ediyor. Kitapçıkta Ara Dinkjian’ın ve etnomüzikolog Melih Duygulu’nun sunuş yazılarının yanı sıra, müzik araştırmacısı ve müzisyen Harry A. Kezelian’ın kaleme aldığı, ABD’deki Ermenilerin bu ülkedeki müzikal faaliyetlerine odaklanan, kapsamlı makalesi yer alıyor. Kezelian, Osmanlı coğrafyasının çeşitli bölgelerinden Amerika’ya göç eden Ermenilerin gündelik yaşantılarına dair bilgiler verirken, 1915 öncesinde sonrasında orada nasıl bir toplum oluşturduklarını, eğlence hayatlarını nasıl sürdürdüklerini ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Albüm kapağı
Albüm kapağı
ABD’deki Ermenilerin salt Ermenice değil, Yunanca ve Kürtçe müziklerle de içli dışlı olduğunu vurgulayan Kezelian, New York’taki 8. Cadde’nin Ermeniler ve özellikle müzik üretimi açısından taşıdığı öneme dikkat çekiyor. Kezelian’ın makalesi, birçok müzisyene ve plak şirketine dair ilginç bilgiler de içeriyor.

Kitapçık, görsel içeriği açısından da son derece zengin. Metinlere Ermenilerin Osmanlı coğrafyasının çeşitli bölgelerindeki günlük yaşamını yansıtan fotoğraflar, ayrıca bu albüme taşınan taş plakların ve albümde eseri bulunan müzisyenlerin fotoğrafları eşlik ediyor.

Bu çalışma, Osmanlı’nın son döneminde yaşananlara aşina olan dinleyici ve okurlara yeni pencereler açabilecek, olmayanlara ise, Ermenilerin Anadolu ve Mezopotamya’da ürettikleri, içinde yaşadıkları kültürün bambaşka bir coğrafyaya neden ve nasıl taşındığına, ‘Yeni Dünya’da nasıl yeniden üretilebildiğine dair sorular sordurabilecek nitelikte.

Yorum Yok

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version