YÛNİS DAS VE “HENASE” (SOLUK/NEFES) ADLI ALBÜMÜ

“Teq û Req grubu solisti olarak profesyonel müzik yaşamına başlayan Yûnis Das 28 Mart’ta “henase” (soluk/nefes) solo albümüyle dinleyicilerin karşısına çıktı ve albüm bütün dijital müzik platformlarında yayınlandı. Albümün yapım ve dağıtımcılığını sanatçının kendisi üstlenmiş. Albümün kayıtlarına İzmir’de 2020’nin Temmuz ayında başlandı ve 3 aylık bir süreçte kayıtlar tamamlandı. Ancak bazı aksiliklerden dolayı albüm, dinleyicinin karşısına bir buçuk yıllık bir gecikmeyle sunulabildi. “Henase” (soluk/Nefes) albümü; söz, müzik ve aranjesinin tamamı Yûnis Das’a ait 10 Kürtçe (Kurmancî) şarkıdan oluşmakta. Albümde soft ve folk rock gibi batı soundlarının ön planda olmasının yanı sıra Kürt folklorik ritim, ezgi ve gırtlaklara da şarkı detaylarında karşılaşmak mümkün. Bu bağlamda albümün bir sentez oluşturma ve özgün bir konsept peşinde olduğu söylenebilir.

Albümde elektrik/akustik/bas gitar, bateri, saksafon ve klarnet gibi enstrümanlar tercih edilmiş. “Henase” (Soluk/Nefes) her ne kadar albümdeki şarkılardan birinin ismi olsa da sanatçı albüme “Henase” (soluk/nefes) ismini koymasının esas gayesinin yaşamın hengâmeleri arasında müziğe bir soluk/nefes olarak baktığı, üretimlerini bu soluklanmaların neticesi olarak ifade etmek istediğinden albümüne “Henase” (Soluk) koymayı tercih etmiş. Yûnis Das yıllarca Kürtçe dil çalışmalarında eğitmen, çevirmen, folklor derlemleri üzerine çalışmanın yanı sıra Mardin Artuklu Üniversitesi Kürtçe Yüksek lisans tezini de “Dengbêj Mihemed Arif Cizîrî üzerine etnomüzikolojik bir inceleme” başlığında tamamlamış. Bu açıdan Yûnis Das albümünün dilsel boyutu üzerine yoğunlaşıp, bu deneyimlerini albümün sözlerine yansıtmaya çalıştı.

Alternatif Link >>

Albümde yer alan şarkılar sanatçının bireysel öykülerinden süzülüyor. Bu öyküler şarkılarda “Belkî (Belki)” “Dûrî Bûrî (Uzaklık Uzak)” “ Çûk û Gul (Kuş ve Gül)” “Heçkû (Sanki)” “Mij û Berf (Sis ve Kar)” “Tikûtenê (Yapayalnız)” “Zerya” gibi başlık ve metaforlarla vurgulanmıştır. Sanatçı bireysel öykülerinin yanı sıra, “Azadî (Özgürlük)” “Henase (Soluk)” “Kerixîm (Usandım)” şarkılarında toplumsal gerçekçi temalara dair bakış ve hissiyatını ortaya çıkarma peşinde. “Henase”deki şarkılar tema, konu ve tarz olarak kent müziği, yenilikçi Kürt müziği çerçevesinde ele alınabilir. Yûnis Das, Kürt müziğinde yoğunlukla işlenen ve ilgi gören ve geleneksel ve anonim müzik düzenleme ve sunumlarından farklı olarak yeni arayışların daha da genişletilmesi gerektiği, toplum ve bireyin değişen yaşam dinamiklerinin yeni müzik arayışlarıyla renklenip çeşitlenmesi görüşünün albümün temel gayelerinden birini olduğunu ifade etti. Yûnis Das ilerleyen haftalarda albüm lansman konserleri ile dinleyicisinin karşısına çıkmayı planlıyor. Sanatçı albümünü, sanat ve dil birikimini esin aldığı babası Ehmedê Torî’ye ithaf etmiş.” [Basın Bülteni]

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz