Yasaklı Sitelere (Dailymotion, Youtube) Nasıl Girilir? İnternet Sansürünü Aşma Kılavuzu

Hala Türkiyede mahkemeler, birkaç sayfasının “zararlı” ya da” yasadışı” olduğuna hükmettikleri, bütün dünyada milyonlarca kişinin kullandığı İnternet sitelerinin tamamına erişimi engelleme kararı veriyor. Bunun en son örnekleri myspace, lastfm ve akillitv.  Bu engellemelerle ilgili olarak Bianet’e konuşan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Doç, Dr. Yaman Akdeniz, “Korsan ve illegal olarak nitelendirilen yayınlara karşı başvurulsa dahi, genel olarak internet sitelerine erişim engellemeleri, dinozor çağından kalma bir mücadele yöntemi… Etkisiz, ölçüsüz, aşırı, biraz da ormana mangal yakmaya gitmişken ormanı da yakmaya benzer bir yöntem…” olduğunu söylüyor.

Bildiğiniz gibi Türkiye’de İnternet omurgasının başında oturan Türk Telekom, mahkeme kararı eline geçer geçmez bu sitelere erişimi kapatıyor. Fakat İnternet’in (ağlar ağının) mantığını anlamamışlığın göstergesi olan bu uygulama, aslında iki tür hak ihlali demek: 1. İfade özgürlüğünün ihlali. 2. Bilgiye erişim, bilginin paylaşılması, bireyin bilgi edinme hakkının/özgürlüğünün ihlali.

Yasaklı sitelere nasıl girilir
İşin aslı, bu sansürü aşmak hiç de zor değil. Size üç yol önereceğiz. En kolayından başlayalım. Ama önce nasıl sansürlendiğimizi teknik olarak bir anlayalım: Türk Telekom, örneğin youtube’a erişimi engellemek istediğinde, kendi omurgası üzerinden erişmek isteyen kullanıcıların bu adrese erişmesinin önünü kesiyor. Dolayısıyla çözüm, sistemi aslında youtube’a erişilmediğine inandırmaktan ya da bu omurganın dışına çıkmaktan geçiyor.

Birinci yol: İnternet sayfaları üzerinden
Bazı İnternet sayfaları, erişimi engellenen sitelere kendi üzerlerinden erişmenize olanak tanıyor. Bir tür Web sayfası üzerinden “vekil sunucu” hizmeti veriyorlar yani. Böylece siz önce bu sayfaya ulaşıyorsunuz. Dolayısıyla Türk Telekom sistemi sizin yalnızca o sayfaya eriştiğinizi düşünüyor ve bunu engellemiyor. Daha sonra, bu sayfa üzerinden istediğiniz adrese erişebiliyorsunuz.

Bu sitelerden en çok bilinenleri domainunblocker.com, www.anonymouse.org ve www.youhide.com.
Bu sayfalarda karşınıza çıkan forma gitmek istediğiniz adresi yazmanız yeterli.

Biz, kendi denemelerimizde www.ktunnel.com adresinin gayet iyi sonuç verdiğini gördük. Özellikle yüksek boyutlu video’lar içeren Youtube için.

İkinci yol: Tarayıcınızın bağlantı ayarlarında vekil sunucu kullanmak
Aslında bu yol, birinci yolun daha teknik bir türü. Bu sefer İnternet’te gezinmek için kullandığınız programın (İnternet tarayıcısı, yani Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari gibi) bir “proxy” yani”vekil sunucu” üzerinden İnternet’e bağlanmasını sağlıyorsunuz.

Tarayıcınızın bağlantı ayarlarında vekil sunucu belirlerseniz, Türk Telekom omurgasından doğruca bu vekil sunucuya bağlanıyor, sayfalara erişimi bu sunucu üzerinden gerçekleştiriyorsunuz.

Ücretsiz, herkesin kullanabileceği, bir de İnternet’teki kimliğiniz demek olan IP (İnternet Protokolü) numaranızı da gizleyen bu vekil sunucuların listesini küçük bir aramayla bulabilirsiniz. Bu arama için “free proxy”, “anonymous proxy” anahtar sözcüklerini kullanabilirsiniz.

Üçüncü yol: Alan adı sunucu ayarlarını değiştirmek
Bu da biraz daha bilgili kullanıcılar için bir yol. Bilgisayarınızın İnternet’e bağlanırken kullandığı DNS (alan adı sunucusu) ayarlarını değiştirmek.

dns-degistirme-7-5

Güncel DNS listesi

En Hızlı DNS’ler ve DNS Numaraları :

Google, DNS:

  1. 8.8.8.8
  2. 8.8.4.4

Yandex DNS

77.88.8.8
77.88.8.1

Open, DNS Ayarları:
  1. 208.67.222.222
  2. 208.67.220.220
Norton, DNS Ayarları:
  1. 198.153.192.1
  2. 198.153.194.1
Uydunet, DNS Ayarları:
  1. 62.248.80.161
  2. 62.248.80.162
Dnsadvantage, DNS Ayarları:
  1. 156.154.70.1
  2. 156.154.71.1
ScrubIt, DNS Ayarları:
  1. 67.138.54.100
  2. 207.225.209.66
GTEI, DNS Ayarları:
  1. 4.2.2.1
  2. 4.2.2.2
  3. 4.2.2.3
  4. 4.2.2.4
  5. 4.2.2.5
  6. 4.2.2.6

Bu ayarlara, işletim sisteminizdeki ağ ayarları altında,TCP/IP ayarlarına girerek ulaşabilirsiniz.

Normalde, bu alanda bir şey tanımlamamanız halinde, bağlantınız otomatik olarak bağlı olduğunuz servis sağlayıcının DNS ayarlarını kullanır. Bu yolun ürettiği çözümse basit: Servis sağlayıcınızın DNS ayarları yerine, bu omurganın dışındaki DNS numaralarını kullanmak.

DNS numarasını değiştirdikten sonra  Youtube girmek  için ek ayarlar

Başlat> Çalıştır sonra C: WINDOWS | system32 | drivers | etc | hosts (Veya klasör atlayarak girin)


Resmi büyütmek için üstüne tıklayınız.

yazıp enter’a basıyoruz. “Birlikte aç” menüsünden “Not Defteri” ni seçiyoruz ve en alt kısma

72.14.204.104 youtube.com
72.14.204.99 www.youtube.com
yazıp kaydedip çıkıyoruz.

Bilgisayarınızı yeniden baslatıktan sonra youtube çalışıyor olacak.

 

 Yeni İnternet Yasaklarını Aşma Kılavuzu>>

23 Yorumlar

  1. Teşekkürler cafrande. bende yuotube açılmıyodu. bu ayar sonucunda artık açılıyo… iyiki varsınız:)))

  2. bu yollla erişim ne kadar güvenli?

    CVP:
    Bütün kayıtlarını polisle paylaşan, binlerce sitenin engelli olduğu türktekom’dan daha güvenli.

  3. birde şu meb gıbı kurum bağlantılarının sınırlarını nasıl kaldırırız buna bır çözüm yok mu en basıt sıtelere bıle gırmıyor yukarıdakıleri deneyemiyosun bıle hepsı kapalı dune kadar ultrasurfdan memnundum oda sıkıntı yapmaya basladı

  4. bizim şirkette websense diye filtreleme programı kuruldu bu yüzden hiçbir siteye giremiyorum aşabilme imkanımız varmı acaba yardım edermisiniz mail atabilirmisiniz lütfen

  5. İnanırmısınız hepsini denedim ama hiçbiri olmadı.. hemde bütün şifrelere yaa neden olmuyor o kadar üzgünüm ki anlatamam ya siz biliyorsunuzdur lütfennn yardım edinn duyum sesimi..

    cevap:
    Yeni İnternet Yasaklarını Aşma Kılavuzu
    http://www.cafrande.org/?p=10343

  6. Teşekkürlerr ama bir şey sormak istiyoru ben bu ayarları yaptığımda not defterini kaydedemiyorum kaydet tuşuna bastığımda ‘Buraya kaydetme yetkiniz yok’ gibi bir hata veriyor bunun nedenini söylerseniz çok memnun olurum

  7. arkadsım o kadar çok uğraşıcağına google crome zenmateyi indr kurulumu yap istediğin siteye özelliklerinde internnete
    seni takip edenler senin ne yaptığını göremz

  8. tamam oldu bu iş, yaptım 🙂 çok teşekkür ediyorum paylaşımlarınız için..

  9. ZenMate adlı programı google crome a kurarak yasaklı sitelere ve youtube girebilirsiniz

  10. Sağol çok teşekkürler nereye baksam olmuyordu indiremediğim doryaları falan indiriyorum şimdi çok saol 😀

  11. merhaba. bir kurum çalışanıyım. kurumumuz bağlantısından videolu sitelere giremiyorum. yukarda ki internet sayfaları adresinden bağlanamadım yardımcı olurmusunuz?

  12. En kolay şekilde yasaklı sitelere giriş yapmak için Hide My Ass programını kulanabilirsiniz. İstediğiniz ülkeden kolayca bağlanabilir ve hızınız düşmeden güvenli bir şekilde internet te dolaşabilirsiniz. Tüm mobil platformlarında kulanılabilir.

  13. Yurtdışında ikende notebook’tan Türkiye’de yasaklı sitelere giriyorum ve ” malum mahkeme kararı ” yazısı yine ekrana geliyor ev site açılmıyor, yurtdışında iken bilgisayarımda normalde yasaklı siteler açılması gerekmiyor mu?
    Bunu nasıl çözebilirim, sanırım Bilgisayarın işletim sistemi Türkçe onunla ilgili olabilir mi?

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz