Uzmanlar Cevaplıyor “Domuz Gribi Aşısı Güvenli mi?”

Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü, aşıdan korkulacak birşey olmadığını açıklıyor. Japon uzmanlar, dünyada her üç kişiden birinin yani iki milyar kişinin domuz gribine yakalanacağını tahmin ettiklerini açıklayarak , sağlık personelini aşılamaya başlıyor.
Türkiye’de ise uzun süreli  -aşı sonrası haftalar, aylar içinde- görülebilir yan etkileri henüz bilinmediği için tartışmalar sürüyor. İşte son günlerin en çok konuşulan konulardan biri olan Domuz Gribi Aşısı Güvenli mi? sorusuna verilen cevaplar:

Bianet’in sorularını cevaplayan Prof. Dr. Hacımustafaoğlu, “Aşı erken yan etkileri açısından güvenilir ve uygulanabilir, ancak geç ve nadir etkileri konusunda yeterli veri olmadığı söylenebilir.
Aşının güvenilir, yani yan etkilerinin az ve kabul edilebilir düzeyde olması gerekiyor. Aslında yan etkisiz hiç bir aşı veya tıbbi uygulama -ilaç gibi- yoktur. Burada bakılması gereken aşının, kitle uygulamalarında kabul edilebilir oranda düşük; ciddi ve hayati risk oluşturmayan yan etkiye sahip olması. Aşının yan etkileri erken (aşı yapıldıktan sonraki günler içinde), ve geç (aşı sonrası haftalar, aylar içinde) görülebilir. Ayrıca aşılarda çok nadir görülen (örneğin milyonda bir gibi) görülen yan etkilerin saptanabilmesi için de aşının çok yüksek oranlarda (örneğin milyonlarca kişiye) uygulanması gerekir. Domuz gribi aşısının erken yan etkileri çalışmalarda belirlenmiş olup bu yan etkiler (aşı yarinde kızarıklık, şişlik ağrı, ateş halsizlik, kırgınlık gibi) kabul edilebilir oranlarda ve diğer aşılar ve mevsimsel girip aşısıyla benzer düzeyde bulundu.
Domuz gribi aşı yeni bir aşıdır, hastalık yükü ve ciddiyeti nedeniyle yeni uygulamaya girdi ve ABD’de bu gün itibariyle inaktif enjekte edilerek uygulanan aşı daha bir ayı doldurmadı. Bu nedenle aşının geç yan etkileri konusunda dünyada henüz yeterli veri yok. Bu çerçevede aşının erken yan etkileri açısından güvenilir ve uygulanabilir olduğu ancak geç ve nadir etkileri konusunda yeterli veri olmadığı söylenebilir”

Hürriyet gazetesinin görüştüğü International Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hande Aygün: bunlar yeni aşılar ve mutlaka yan etkileri olucaktır. Fakat yapılan tüm aşıların ve mevcut ilaçların da kabul edilebilir düzeylerde yan etkileri vardır. Bu nedenle de fayda göreceğimiz hasta gruplarına yani riskli gruplara aşı yapılmasında fayda vardır. Ülkemize gelecek olan aşı da Avrupa Birliği Komisyonundan onay almış, ruhsatlı bir aşı olacağından dolayı beklenilenin dışında bir yan etki ile karşılaşılacağını düşünmüyorum.
Kişi aşı yaptırmadıysa bile kendini bu hastalıktan koruması mümkün. Aslında basit korunma yolları ile tüm grip virüslerinden kendimizi koruyabiliriz. Bu tür virüsler kişiye damlacık yolu ile bulaşır. Yani kişinin öksürük, aksırık ve burun salgıları ile etrafa yayılır. O halde bu tür öksüren-aksıran hasta kişilere çok yaklaşmamak, yaklaşmamız gereken durumlarda maske takmak, ellerimizi de sık sık yıkamak oldukça önemli. Virus cansız yüzeylerde canlılığını sürdürebildiğinden dolayı sık sık ellerin su ve sabun ile yıkanması, bunların temin edilemediği durumlarda yanımızda bir el antiseptiği bulundurmak çoğu zaman yeterli olacaktır. Bunların hiçbirini yapamıyorsak bile bu kış dönemlerinde ellerimizi ağzımız, burnumuz ve gözlerimizden uzak tutmamız ve insanlarla öpüşmememiz oldukça önemli. Ayrıca şu geçiş dönemlerinde, havaların soğumaya ve grip hastalıklarının artmaya başladığı şu vakitlerde kişilerin bol C vitamini almaları ve vücut dirençlerini de güçlendirmeleri gerekmektedir” diyor.
diyerek cevap verdi.

NTV’nin sorularını cevaplayan Doç. Dr. Ümit Kartoğlu ise: “Domuz gribi aşısının da diğer aşılara benzer yan etkileri olduğunu ifade ederek, “Farklı bir yan etkisi kesinlikle yok. H1N1 aşısı güvenilirdir diyor ve konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Belirsizlikle gelişen bu pandemiye karşı bütün dünya daha hazırlıklı olmak zorunda. Bu pandemiyle karşı savaş bir kişinin, bir bakanlığın ya da Dünya Sağlık Örgütü gibi bir kuruluşun tek başına yapacağı bir savaş değil.

Mevcut rakamlara bakıldığında, mevsimsel gripten daha fazla ölüm olduğu gibi bir izlenim ortaya çıkıyor. Ama Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribinin bu aşamada daha önceki pandemilerle karşılaştırılmasının bilimsel açıdan doğru olmadığını savunuyor. Mevsimsel grip, yılın belli döneminde oluşuyor. Ama domuz gribi Şubat ayında başladı ve Meksika’dan dünyanın bir sürü ülkesine yayıldı.

Yaş gruplarına bakılınca mevsimsel grip en çok 65 yaş üzerini öldürürken, pandemik grip daha genç yaş gruplarını, çocuklara kadar inen yaş gruplarını etkisi altına alıyor. Bu yürümeye başlayan bir bebek ile üç yaşında olup iki yıldır yürüyen bir çocuğun yürümesini karşılaştırmaya benziyor. Elimizde bir yıllık veri bile yok. Çok şiddetli bir hale gelebilir de gelmeyebilir de.” dedi

Uzmanlar Cevaplıyor “Domuz Gribi Aşısı Güvenli mi?”

1 Yorum

  1. çok teşekkürler nihayet domuz gribi aşısıyla ilgili bilimsel konuşan atıp tutmayan bir site buldum.sanki aşnın üretim aşamasında bizzat yer alan, yan etkileri bilmem neleri görmüş gibi konuşan, milleti galeyana getirip kobay olmayın yan etkisi var diyen siteler sinirimi çok bozmaya başlamıştı nasıl milletin vebalini alıp yaptırmayın diyebiliyorlar hiç anlamıyorum.sanki adam aşı yaptırmayıp hastalığa yakalanıp ölüp gitse çok umrunda olacakmış gibi..
    memlekette herkes eczacı herkes doktor maşallah.ne kadar büyütülüyor ya.
    arkadaşlar adamlar okuyor araştırıyor çalışıyor da üretiyor bu aşıları bi tek biz akılllı değiliz yani onlar da düşünür yan etkilerini ona göre üretirler. milyonları öldürecek değiller heralde mantıklı olmak lazım

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz