Servet Kocakaya, “İki Dil Bir Heves” adlı albümü ile cafrande.org’ta

Servet Kocakaya, Keke-Zor Günler (1999) Ki Zava (2001) Duvar Şarkıları (2002), Pencere (2005) adlı albümlerden altı yıl gibi uzun bir aradan sonra ‘İki Dil Bir Heves’ (2011) adlı iki CD’lik bir çalışmayla sevenleriyle buluştu.

 Sanatçı, sessizce sürdürdüğü “içe kapanma ve üretme dönemi” olarak adlandırdığı bu süreç sonunda altıncı albümün prodüktörlüğünü yapmasının yanısıra  onüç şarkıdan oluşan albümün on eserin söz ve müziğinin kendisine ait olması ile üretkenliğini gözler önüne seriyor. Sanatçının toplumsal duyarlılığı ve duygusal derinliğindeki dozu çalışmanın sanatsal ağırlığını ve bir bütün olarak başarısını gösteriyor. Savaş, ölüm ve ayrılığın yanında geleceğe umut ile bakan ezgilerin aynı albümde yer alması gece ve gündüz gibi yaşamın bir parçası olarak iç içe geçiyor. 


Servet Kocakaya İki Dil Bir Heves albüm içeriği:CD 1: 1- Kardeşim 2- Heves 3- Hakikat 4- Halime’m 5- Delal (Hrant Dink’e) 6- Değişmeyen Tek Şey 7- Mektup CD 2: 8- Gewrê 9- Hoy Zemano 10- Kuştım Şêrînê 11- Çirvila 12- Lice Gözlü Ceylan (Ceylan Önkol’a) 13- Keynê

Bir Heves, Bin Vefa

İlk kez denenen Kürtçe/Türkçe bir formatla, hazırlık ve kayıt süreci ortalama iki yıl süren albüm, iki dilde yazılan şarkılardan oluşan ve Kürtçe şarkılar söyleme isteği ile aramızdan ayrılan Ahmet Kaya’nın, Gam Production yapımcılığında yayımlaması ile güzel bir jest sunuyor.

 Kocakaya, Lice´de bedeni havan topuyla parçalanan 14 yaşındaki Ceylan Önkol için yazdığı “Lice Gözlü Ceylan” şarkısında, İstanbul´da bir çatışmalı eylem sonucu hayatını kaybeden küçük Serap’ı da anıyor. Savaşın, kalplerimize bıraktığı yakıcı izler ile beraber ölümün adressizliği/kimliksizliğine dikkat çekiyor.

“Delal” adlı bestesiyle de Hrant Dink´in kızı Delal’i bizlere emanet edişini öyküleyerek ortak acılarımızı dile getiriyor.

Devrimci Kürt Ozanı Cigerxwin’den bestelediği bir şiirin yanı sıra, anonim Kürt eserlerine,  UNESCO`nun yakın zamanda kaybolacak diller arasında yer verdiği Zazaca’ya  -Rençber Aziz’den beri  neredeyse  yazılmayan Bingöl lehçesiyle-   “Civila” adlı bir şarkı yazıp besteleyerek sahip çıkıyor.

Türkiye’nin son otuz yılını belirleyen hüzünden yola çıkan sanatçı, bu ülkede nerdeyse her bir bireye değen acının artık son bulmasını dileyerek, bu toprakların kardeş “İKİ DİL“inin, artık “BİR HEVES” olmaktan ötede bir HAK olduğunun görülmesi gerektiğini belirtiyor.

Oğlum Semih´i, ülkemizde bir arada gülümseyebilen halkların masallarıyla ve onların kucağındaki insani şefkatle büyütmek istiyorum. Benim asıl HEVESİM bu!” diyor.

Servet Kocakaya – Keke (Klip)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=49cE48EZss4[/youtube]

Servet Kocakaya (d. 19 Mayıs 1973, Bingöl)  besteci, söz yazarı, müzisyen yorumcu.

5 yaşında Çukurova’ya önce Hatay’ın Dörtyol ilçesine daha sonra da Mersin’e göçen ailenin en küçük ferdi olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve Lise eğitimini Mersin’de tamamladıktan sonra Ankara Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Küçük yaşta müziğe olan ilgisi kısa sürede kendi tarzını oluşturmasını sağladı. Daha  ilk albümüyle geniş bir dinleyici kitlesine ulaştı.

Servet Kocakaya – Şilele (Kürtçe)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MPjiEQ7efds[/youtube]

6 Yorumlar

  1. çok güzel bir albüm ayrıca (iki dilli ) hoy zameno parçasını da çok güzel yorumlmış

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz