SABAHATTİN ALİ’NİN GÖNDERDİĞİ AŞK MEKTUPLARINI AÇMADAN İADE EDEN NAHİD FIRATLI

Sabahattin Ali, “Osmanlıca” aşk mektuplarını 1928’de 21 yaşındayken yazdı. O dönem 19 yaşında olan Nahid Fıratlı, şairin posta ile gönderdiği mektupları açmadan iade etti. Aşkına cevap alamayan Sabahattin Ali, iade edilen mektubundan sonra gönderdiği bir diğer mektubunda;

“İade kâğıdındaki imzanı gördüm. Yalnız imzanı… Çıldırıyordum. İmzan beni deli edecek kadar sevindirdi. Onu yazan elini gördüm, hani bakmak istediğim zaman benden kaçırdığın elini… Bu elin üzerinde ince bir kol gördüm, daha sonra omuzlarını, ince çeneni, dudaklarını, şeffaf burnunu, alnına dökülen kumral saçlarını gördüm. Seni gördüm, seni büsbütün gördüm” diyor.

Sabahattin Ali, karşılıksız bir aşkla sevdiği Nahit Gelenbevi’ye yeşil mürekkeple Osmanlıca yazdığı şiirlerini bir deftere kaydeder  Sabahattin Ali, Yozgat’a gitmeden önce İstanbul’da aşık olmuş,. aşkını ilan etmiş, olumsuz cevap almıştı. Yenilgisini, “Servet-i Fünun’da Bir Macera” başlığı altında yayımladığı bir şiirle ifade ettiği şiirin ilk dörtlüğü şöyle:

“Neticesiz bir aşka verdim gençliğimi
 Ne ufak bir temayül ne de bir iltifat gördüm.
 Önünde yalvararak söylerken sevdiğimi
 Gözlerinde yüzüme inen bir tokat gördüm.”

Nahit Hanım’a karşı karşılıksız aşkının farkında olan genç adam, Melahat’la ilişkisini kesmez. Ama aklından bir türlü çıkaramadığı eski aşkı Nahit için yazdığı şiire “Eskisi Gibi” başlığını atar.

“Seneler sürer her günüm
 Yalnız gitmekten yorgunum
 Zannetme ki sana dargınım
 Ben gene sana vurgunum
 Başkalarına gülsem de
 Senden uzakta kalsam da
 Sevmediğini bilsem de
 Ben yine sana vurgunum” *

Zihninin büyük bir kısmını aralıksız olarak Nahit Hanım işgal etse de, Konya’da öğretmenlik yaptığı sırada umudunu kesip başka birine aşık olur.


Cahit Sıtkı, Ece Ayhan, Turgut Uyar ve Cemal Süreya Nahid Fıratlı’ya âşık olan şairlerden sadece birkaçıydı. 1909’da Girit’te doğan Fıratlı, birkaç yıl sonra İstanbul’a yerleşti ve felsefe bölümünden mezun olduktan sonra edebiyat öğretmenliği yapmaya başladı. Fıratlı, ilk evliliğini Milli Eğitim müfettişliği ve Devlet Güzel Sanatlar müdürlüğü yapan Halil Vedat Fıratlı, ikinci evliliğini ise 1955’te şair Arif Damar’la yaptı. İki evlilik arasında Orhan Veli ile efsanevi bir aşk yaşadı.

Bu ilişki, 1950’de şairin ölümü ile son buldu. Sabahattin Ali’den sonra Necip Fazıl Kısakürek de Nahid Fıratlı’ya âşık oldu ve mektup yazdı.

Orhan Veli, Can Yücel, Edip Cansever, Cahit Sıtkı… Birçok Şairin Aşık Olduğu Kadın: Nahid Firatlı

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz