Renan Koen ve “Kayıp İzler Gizli Anılar” albümü

Pianist, besteci, soprano ve müzikterapist Renan Koen 1979 yılında İstanbul Festivali kapsamında konser veren “Amherst College” Korosunun şefinin müzik yeteneğini keşfiyle, müziğe sekiz yaşında klasik flütle başladı. 1983 yılında kompozitör Ali Darmar ve Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca ile piyano çalışmalarına başladı.

Aynı yıllarda Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı orta bölümü “Nazım Acar Flüt Sınıfı”ndan mezun oldu.
1985-1986 yıllarında piyano çalışmalarına Paris’te Germaine Mounier ile devam etti.
1990-1991 yıllarında çalışmalarına Londra’da pedagog Maria Curcio ve asistanı Mark Swartzentruber ile devam etti.


Sonraki esere geçmek için >| eser seçmek için [>] işaretine basınız.

1995 yılında M.S.Ü. Devlet Konservatuvarı kapsamında düzenlenen “Chopin Etüt” yarışmasında dördüncülük, aynı yıl düzenlenen “Cemal Reşit Rey” yarışmasında bestecinin “Improvisation” adlı eseriyle ikincilik ödülüne layık görüldü.
Aynı yıllarda M.S.Ü. Devlet Konservatuvarı “Judith Uluğ Piyano Sınıfı”ndan mezun oldu.

Bir yandan piano kariyerini sürdürürken, Anadolu Kültürü ezgileri ve dünya yerel ezgilerine ilgisi artmış ve bu ezgilere Batı’lı bir bakış açısı getirebilmek için Dr. Pieter Snapper ile kompozisyon ve elektro kompozisyon teknikleri, Reuben de Lautour ile kompozisyon teorileri ve jazz armonisi çalıştı..

Müziğin en büyük misyonunun birleştirici ve iyileştirici olduğuna inanan sanatçı, Atina’da, Avrupa Müzik Terapi Federasyonuna bağlı “Art et Qualite de Vie – L’art en Prevention Therapie et Pedagogie” programını, hocası psikolog-pedagog ve music terapist Lianna Polychroniadou Prinou eşliğinde tamamladı ve aynı sene “La Societe Hellenique du Musicotherapie et Expression Creative “ federasyonunun Turkiye den tek hanim üyesi oldu. Koen, müzikterapi çalışmalarını sürdürürken kişilerin ses hafızaları ve her kişide oluşmuş bu ses bankasının kişlieri nasıl/hangi yönde etkilediği çok ilgisini çekti ve bunun üzerine, müzikterapi ve besteciliğini birleştirerek kendi müzikterapi yöntemini geliştirdi. Sözkonusu yöntemi Avrupa’daki Üniversitelerin dikkatini çekerek Renan Koen, Yunanistan, Portekiz ve Avusturya gibi ülkelerde düzenlenmiş Dünya Müzikterapi Kongrelerine davet aldı.

2012-2013 senelerinde Soprano Ece İdil ile şan çalışmalarına başladı ve halen Soprano Doç. Şebnem Ünal ile devem etmekte.

1993-2009 yılları arasında soprano Şebnem Ünal ile birlikte “Dünya Müziğinde Etkileşimler” araştırmalarını sürdürdü. Federico Garcia Lorca’nın”13 İspanyol Halk Şarkısı”nı Türkiye’de ilk kez yorumlayan ikili, yollarına 2003-2009 yıllları arasında da kurdukları “Melodias Epicas” isimli oda müziği topluluğu ile “eşzamanlı duyuşlar” adını verdikleri proje ile devam ettirdiler.

Renan Koen, çeşitli projelerin içinde yer almakta ve 2008-2009 döneminde bir süredir çağdaş sanatlar alanına yer veren Galata Perform’un düzenlediği “Yeno Ceno” çağdaş müzik festivalinin küratörlüğünü yaptı.

Renan Koen, oda müziği konserleri, resitaller vermekte, çeşitli orkestralarda solist olarak çalmaktadır.

2008 yılında Taxim Edition/Universal etiketli “köprüler/bridges” adlı solo piano albümü ve 2014 senesinde ise kendi ailesinin hikayesi üzerine kurguladığı, Ege, Ortadoğu, Anadolu gibi çeşitli bölgelerdeki Sefarad otantik halk ve Sinagog İlahi’lerini kendi bakış açısıyla derleyip bestelediği, kendisinin piano/soprano/armonuim icrasının yanısıra, Sasha Rozhdestvensky/keman, Sedef Erçetin/çello, Elif Kantarcı/viola, Derya Türkan/kemençe, Özel Özel/mızraplı-yaylı tanbur, Ertan Tekin/duduk, Kemal Akdoğan/tenor, Mehmet Akatay/vurmalı çalgılar gibi çok kıymetli müzisyenlerin de yer aldığı “kayıp izler gizli anılar” adlı albümü Kalan Müzik etiketiyle yayınlanmıştır.

Renan Koen’in 3. Albümü, 2. Dünya Savaşı süresince Terezin Toplama Kampına hapsedilmiş ve yasak ta olsa orada eserler vermeye devam etmiş bestecilerin yaşamları, olguları, piano ve koro eserlerini araştırmasını yaptığı projesi Holokost’u Anma/Uykudan Önce albüm (CD+DVD+Kitapçık) ve çeşitli röportajların, projenin konserinin, savaşta geçmiş yaşam öykülerinin yer aldığı DVD çalışması, 500. Yıl Vakfı, Anadolu Kültür, Kariyo&Ababay Vakfı ve Dr. Erol Hakanoğlu’nun destekleriyle, yine Kalan Müzik etiketi ile 24 Kasım 2015 tarihinde dinleyicisi ve izleyicisi ile buluşmak üzere müzik maketlerde yerini almıştır.

​World Ort Music and the Holocaust Web Sitesi, Renan Koen’in “Holokost’u Anma/uykudan Önce” adlı 3. albümünü kaynakça olarak göstermiş ve kendi referans listelerine koymuştur. Holokost zamanında müzik, besteci ve icracılara derin araştırması ile yer vermesinin yanısıra, aynı dönem içerisinde Politika&Propaganda, Direniş&Sürgün Edilmek, Yanıtlar, Hafıza gibi temaları da konu eden bu kıymetli web sitesi, aynı zamanda “Education for Lİfe” ilkesi ile yola çıkmış eğitim konusunda önemli bir yer tutan World ORT’un yarattığı değerlerden biridir.

Lost Traces Hidden Memories (Kayıp İzler Gizli Anılar)– Renan Koen

  1. Tres Ermanikas Eran
  2. Una Matika De Ruda
  3. Arvoles Yoran Por Luvia
  4. Morenika A Mi Me Yaman
  5. Komo La Rosa En La Guerta
  6. Dos Amantes Tengo La Mi Mama
  7. De La Djuma Sale El Moro
  8. Pasharo D’ermozura
  9. Mi Ze Yemalel
  10. Torondon
  11. İstanbul Süiti
  12. Teslim “Babam’a”
  13. Mi Alma Triste
  14. Noches Noches
  15. Tres İjas Tiene El Buen Rey
  16. Dia De Alhad
  17. Kuando La Komadre Dize
  18. Adonay Yom Lekha Eerokh Tehina
  19. Yarad Dodi Legano
  20. Durme Durme Ermoza Donzeya

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz