Metin ve Kemal Kahraman’ın “Çevere Hazaru – Binlerin Kapısı” albümü

Metin ve Kemal Kahraman kardeşler, 2002 yılında çıkardıkları Meyman albümünden sonra Lızgé Müzik etiketiyle yayınlanan “Çeveré Hazaru/Binler Kapısı” isimli bu çalışma  Dersim bölgesinin  sözlü inanç-ibadet literatürünü örnekleyecek bir alan çalışması olarak hazırlanmıştır.

Kahraman kardeşler, şimdiye kadar bir yandan “Deniz Koydum Adını-1993”, “Renklerde Yaşamak-1995”, “Ferfecir-1999”, “Meyman-2002” gibi albümleriyle kendi şarkı ve kompozisyonlarından oluşan ürünler yayınlarken bir yandan da Dersim kültür coğrafyasının binlerce yıl geriye dayanan sözlü birikimini örnekleyen çalışmalarıyla tanınıyorlar… Bu çerçevede de ilk kez 1994 yılında “Tanıkların Diliyle ´38” isimli bir video filmi hazırladılar. Daha sonra da “Yaşlılar Dersim Türküleri Söylüyor-1995”, “Sürela-2000”, “Zeynel Kahraman/Melem Tiya-2001”, “Ercan Kahraman-Deniz Yıldırım/Gırnata-Davul-2001” albümlerini yayınladılar.

[youlist pid=”PLLB8AqxHEa6Khq8n0QP_48sF8ON05oTCC”]
Sonraki şarkıya geçmek için >| şarkı seçmek için [>] işaretine basınız.

[dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/x7g3i9_metin-kemal-kahraman_music[/dailymotion]
Metin Kemal Kahraman Roz Vecino Diğer kliplerini izle >>

Çalışma, çoğu ilk kez yayınlanan otantik eserlerle Dersim kültür coğrafyasının konuya ilişkin sözlü birikimine dikkat çekmek yanında müzikal açıdan da geleneksel halk müziğinde “toplu icra” ve bağlı olarak  “çokseslilik” denemelerine/araştırmalarına kendi uygulamalarıyla cevap verme amacını taşımaktadır.

Ayrıca 100 sayfadan oluşan albüm kitapçığında sadece orijinal tekstlere ve Türkçe çevirilerine yer verilmekle kalınmamış, Alevilik araştırmaları açısından, alan çalışmasına dayalı olarak ortaya çıkan iddialı tartışma başlıklarına da özet olarak işaret edilmeye çalışılmıştır.
Buna göre Alevilik, genel kabül gördüğü üzere gerçekten de „12.-13. yüzyıllarda Anadolu´da gelişen eklektik, senkretik, heterodoks bir kültürlenme yığını mıdır“ ya da aynı anlama gelmek üzere gerçekten de „Aleviliğin kendine ait sistematik bir dünya, alem, yaradan, yaradılan kurgusu yok mudur; Alevilikte “ibadet dili” gerçekten de sadece Türkçe midir, Zazaca, Kürtçe beyitler, semahlar, dualar, gulvanglar olmamış mıdır; bu dillerin Aleviliğin kendi kaynak ve referanslarıyla anlaşılmasında gerçekten de söyleyecek hiçbir şeyi yok mudur, gibi temel sorular da alan çalışmasının verilerine dayanarak cevaplanmaya çalışılmıştır.

Albümde, açıklayıcı kısa notlarla beraber eserlerin Almanca çevirilerine de yer verilmiştir. Almanca çevirilerin tercih edilmesi, ülke dışında Alevi nüfusun en yoğunluklu olarak Almanya´da yerleşik olması ve yetişen ikinci, üçüncü neslin Almanca´yı kendi anadillerinden daha iyi konuşması sebebiyledir. Bu sayede bu kesimlerin de albüm tartışmalarını daha iyi takip edebileceği düşünülmüştür.
Bunun dışında albüm kitapçığında, İngilizce olarak ise sadece „sunuş“ yazısı çevirisine yer verilmiş; eserlerin tekstleri de internet adresinde yayınlanmak üzere hazırlanmıştır. Ayrıca albümde yer alan bütün eserlerin notaları da internet adresinde yayınlanmak üzere hazırlanmıştır.
Albümde, biri dışında tamamı geleneksel toplam 10 eser yer almaktadır. Bunlardan 7´si Zazaca, 1´i Kürtçe ve 2´si ise Türkçe´dir. Son olarak bu albümde de Metin-Kemal kardeşlere daha önceki çalışmalarında beraber oldukları orkestra arkadaşları eşlik etmiştir. Kayıtlar ve miks ağırlıklı olarak Berlin´de yapılmış sadece perkisyon kayıtları ve mastering işleri İstanbul stüdyolarında gerçekleştirilmiştir.

Çevere Hazaru/Binlerin Kapısı: 1. 01. Hay Hay Söz: Khan (Désim)/çhıme: Seyid Mahmut Yıldız Müzik: Khan/Kemal Kahraman 2. 02. Kemeré Duzgıni Söz: Eski-Geleneksel/Dewres Zeki Özdağ (Nazımiye) Müzik: Kemal Kahraman 3. 03. Xızıro Xeylaşi Söz: Geleneksel/Seyit Mahmut Yıldız Müzik: Geleneksel/Dersim  4. 04. Ez Qızılbaşim (Khurmanci/Kürtçe) Söz: Eski/ Mazgirt/Dersim Müzik: Eski/ Mazgirt/Dersim 5. 05. Cihan Var Olmadan Söz: Şiri Baba/15 yüz yıl) Müzik: Anonim/Dersim 6. 06. Sırdır/Geldik Söz: Metin ve Kemal Kahraman Müzik: Metin Kahraman 7. 07. De Wayi Söz: Welé Yivé İmami (Dersim ´38) Müzik: Khan/Kemal Kahraman 8. 08. Düzgı Düzgı Söz: Eski-Geleneksel/Dewres Sıleman; Bava Dıl Müzik: Eski-Geleneksel/Dewres Sıleman; Bava Dıl 9. 09. Roz Vejino Söz: Khan/ Sey Mahmut Yıldız Müzik: Khan/Kemal Kahraman 10. 10. Cemé Qalxéru (Perda Bakıli) Söz: Kılame: Khan (Désim)/ çhıme: Seyid Mahmut Yıldız Müzik: Khan/ K. Kahraman

3 Yorumlar

  1. harika bir albüm.Cafrande yöneticilerine sonsuz teşekürler.sitedeki bütün çalışmalarınız harika.sonsuz teşekkürler.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz