Klasik Batı Müziği sanatçılarından seçilmiş eserleri günümüz kayıtları cafrande.org’ta

klasikmuzik
Günümüz sanatçıları tarafından yeniden çalınarak kayıt altına alınan klasik müzik arşivini aşağıdan dinleyebilirsiniz.

Klasik Batı Müziği Dönemleri
Halk müziklerinden net çizgilerle ayrılmış olan Klasik batı müziği,    Avrupa kökenli müzik türüdür. En önemli özelliği, çok sesli olmasıdır.
Rönesans (1450–1600)
Belli başlı ilk polifonik bestelerin ortaya çıktığı (teksesli müzikten çoksesli müziğe geçilen) dönemdir. Müzik, kilise çevresinde gelişmiştir. Vokal müzik yaygındır (özellikle madrigaller). Bunun yanısıra, basit çalgı toplulukları olan konsortlar için de müzikler yazılmıştır. Dönemin ünlü bestecileri Guillaume Dufay, Johannes Ockeghem, Giovanni Pierluigi da Palestrina ve Carlo Gesualdo’dur.

Barok Dönem (1600–1750)
Barok stilin Rönesans stilinden farkı, daha süslü bir anlatıma sahip olmasıdır. Dönemin en ünlü çalgısı klavsendir. Klavsen neredeyse her müzik çeşidinde kullanılıyordu (çoğu zaman arkaplanda olmak üzere). Dönemde vokal müziğin yanı sıra enstrumantal müzik de gelişmiştir: konçerto ve süit, bu dönemin iki yaygın orkestral beste türüdür. Dönemin ünlü bestecileri Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, George Frideric Handel ve Georg Philipp Telemann’dır.


Dinlemek için yukarıdan başlatınız.

Klasik Dönem (1750–1820)
Klasik stilin Barok stilden farkı, Klasik stildeki eserlerin Barok stildeki eserlerden daha sade olmasıdır. Barok dönemin kapanmasına yol açan şeylerden biri de piyanonun icadıdır. Klasik dönemde her orkestrada klavyeli çalgı bulundurma zorunluluğu kalkmış, piyano orkestraya katıldığı zaman da mutlaka solist görevi görür olmuştur. Dönemi seçkinleştiren bir başka şeyse senfoninin yaygınlaşmasıdır. Dönemin ünlü bestecileri Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Christoph Willibald Gluck ve Muzio Clementi’dir.

Romantik Dönem (1820–1900)
Müziğin kilise ve saraydan taşıp halka yayıldığı dönemdir. Kalıpların ve düzenin yıkılıp yerine daha özgür, daha özgün olan romantizmin geldiği dönemdir. Kendi içinde 3 döneme ayrılır:

Erken Romantik Dönem: Romantik anlatımın Klasik dönem içinde doğduğu, ilk dönemidir. Bu anlatımın öncüsü Ludwig van Beethoven olarak kabul edilir. Bu dönemin diğer ünlü bestecileri de Franz Schubert, Carl Maria von Weber ve Gioacchino Rossini’dir.
Orta Romantik Dönem: Romantizmin tüm avrupada egemen olduğu dönemdir. İlk ışığı yakan da, programlı senfonisi Symphonie fantastique ile Hector Berlioz olmuştur. Ardından Franz Liszt, Felix Mendelssohn Bartholdy, Niccolo Paganini, Robert Schumann, Frederic Chopin, Johannes Brahms gelmiştir. Giuseppe Verdi ve Richard Wagner’in opera alanındaki çalışmalarıyla doruğa ulaşmıştır.
Geç Romantik Dönem: Müziğin denetiminin “Almanya-İtalya-Fransa” üçgeninden çıktığı dönemdir. Milliyetçilik akımı ile birlikte Mikhail Glinka, Aleksandr Borodin, Modest Musorgski, Nikolay Rimski-Korsakov, Peter İlyiç Çaykovski gibi Rus; Bedrich Smetana, Antonin Dvorak gibi Çek; Edvard Grieg, Jean Sibelius gibi İskandinav besteciler klasik batı müziğine dahil olmuşlardır.

Modern Dönem (20. yüzyıl ve günümüz)
Modern dönem içerisinde Romantizmi sürdürenler (Richard Strauss, Gustav Mahler, Sergey Rahmaninov, Edward Elgar) olduğu gibi müziğin genel kimliğini değiştiren asıl Modern besteciler (Claude Debussy, Maurice Ravel, Bela Bartok, İgor Stravinski, Dimitri Şostakoviç, Sergey Prokofiyev) kendilerine has bir stil geliştirmişlerdir. George Gershwin klasik müzikle cazı birleştiren besteciler arasında en ünlüsüdür. Edgard Varèse, elektronik müzik akımını başlatmıştır. Arnold Schönberg ve öğrencileri Alban Berg ile Anton Webern atonal müzik akımının yaratıcısı ve ilerleticisi olmuşlardır. Carl Orff, ilkel çağların müzikleri ve metinlerini yeniden canlandırıp modernize etmiştir. Ayrıca Türkiye’de çoksesli müziğin başlaması da bu döneme rastlar (Cemal Reşit Rey, Ahmet Adnan Saygun, Necil Kazım Akses) Günümüzde Krzysztof Penderecki, Arvo Pärt gibi besteciler de modern dönemi sürdürmektedirler.

Klasik Batı Müziği Çalgıları
Yaylı çalgılar
Yaylı çalgılar bir orkestranın en önemli öğesidir. Yayla sürtündüğünde titreşen tellerden oluşan tahta çalgılardır. Diğer bir adı da “keman ailesi”dir.

Keman: Yaylı çalgıların en küçüğüdür. Soprano ses verir.
Viyola: Kemandan biraz daha büyük, tınısı daha lirik bir çalgıdır. Alto ses verir.
Çello (Viyolonsel): Sesi insan sesine en yakın olan çalgı olarak da bilinir. Bir ucu yere dayanarak çalınır. Tenor ses verir.
Kontrbas (veya sadece Bas): Yaylı çalgılar arasında en büyük olanıdır (Boyu bir insan boyuna ulaşır). Bas ses verir.
Avrupa’da yaylı çalgılar “telli çalgılar” olarak adlandırılır ve böylece bu aileye arp (harp) da eklenir. Arp, çok sayıda tele ve pedala sahip olan bir çalgıdır ve telleri parmakla çekilerek titreştirilir. Keman ailesinin üyeleri de buna benzeyen bir biçimde çalınmaya müsaittir (pizzicato).

Üflemeli çalgılar
İçlerine üflenen nefes sayesinde titreşen çalgılardır. İki gruba ayrılırlar: Tahta üflemeliler ve Bakır üflemeliler. Bu gruplar çalgıların imal edildikleri maddeye göre ayrılmaz, çalışma stillerine göre ayrılır.

Flüt: Bir tahta üflemelidir. 19. yüzyılda tahtadan imal edilirken günümüzde metalden imal edilmekte olan konser flütü (yanflüt), tatlı ve sakinleştirici bir ses çıkarır. Orkestralarda flütün yanısıra kısaca pikolo diye adlandırılan pikolo flüt de kullanılır. Pikolo, küçük anlamına gelir. Pikolo flüt, normal flütten daha kısadır ve daha ince ses çıkarır.
Klarinet: Tek kamışlı tahta üflemelidir. 19. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. Hafif boğukça fakat parlak bir ses çıkarır. Orkestrada normal klarnetten daha kalın ses çıkaran basklarinet de kullanılır.
Saksofon: 20. yüzyıl klasik müzik eserlerinde yer alan (örneğin Ravel ve Gershwin’in eserlerinde) tek kamışlı tahta üflemelidir. Bir klarinet alt-türü de denebilir.
Obua: Çift kamışlı tahta üflemelidir. Barok dönemden beri orkestraların en popüler çalgılarındandır. Keskin ve acıklı bir sesi vardır. Orkestralarda obuanın yanısıra biraz daha kalın ses veren korangle (İngiliz kornosu) da kullanılır.
Fagot: Çift kamışlı tahta üflemelidir. Gizemli ve kadifemsi bir sesi vardır. Orkestralarda fagotun yanısıra, normal fagottan bir oktav daha kalın ses çıkarabilen kontrfagot da kullanılır.
Trompet: Pistonlu bakır üflemelidir. Parlak ve coşkulu bir sesi vardır.
Trombon: Sürgülü bakır üflemelidir. Trompetten daha kalın ses çıkarır. Sesi biraz daha boğuktur.
Korno: Pek çok yerinden bükülmüş çok uzun bir borudan oluşur. Dairesel bir şekle, boğuk bir sese sahiptir.
Tuba: En kalın sesli bakır üflemelidir. Kornonun daha büyüğü sayılabilir. Pistonludur.
KormenEn ince ses çıkaran metal üflemeli çalgıdır.(1871)
Vurmalı çalgılar (Perküsyon)
Tokmak, baget veya fırça gibi cisimlerle vurularak titreştirilen çalgılardır. Orkestranın en arkasında bulunurlar.

Timpani: Küçük orkestra davullarıdır. Yarım küre biçimindedirler. Çıkaracakları nota, derileri gerilerek ayarlanabilir.
Zil: İki dairesel bakır levhadan oluşur, birbirlerine çarpılarak ses çıkartılır.
Üçgen: Bir metal çubuğun üçgen şekli oluşturacak şekilde bükülmesiyle yapılır. Küçük bir sopayla vurularak kısa ama etkili bir çın sesi verir.
Kastanyet: İspanyol kökenlidir. İki küçük tahta parçasından oluşur, bunların birbirine vurulmasıyla ses çıkarır.
Çıngırak: Metalden yapılmış konik biçimli bir çalgıdır. İçinde yine metalden küçük bir tokmak asılıdır, çıngırak sallandıkça koninin iç yüzeyine çarparak ses verir.
Tef: Yuvarlak bir tahta kasnağın bir veya iki yanına deriden bir örtü geçirilerek yapılır ve parmak vuruşlarıyla çalınır. Her vuruşta, kasnaktaki ince pirinçten 4-8 çift küçük zil tınlar.
Trampet: Dairesel bir metal gövdenin iki tarafına gerilmiş deriden ve bir derinin hemen altındaki gerili kirişlerden oluşur. Bagetle vurulduğunda deriler kirişlerle titreşir ve güçlü, keskin bir pat sesi çıkar.

Classical Albums
AlmaNova: lively flute/guitar duo
After Hours
Classic Giuliani
Debut
Altri Stromenti: 17th century baroque ensemble
Italian Music of the 17th Century
Uccellini
American Bach Soloists: virtuosic Bach performances and more
Heinrich Schutz – Musicalische Exequien
J.S. Bach – CD1 – Mass in B Minor
J.S. Bach – CD2 – Mass in B Minor
J.S. Bach – Transcriptions of Italian Music
Joseph Haydn – Masses
JS Bach Cantatas – Volume I – Solo Cantatas
JS Bach Cantatas – Volume II – Trauerode
JS Bach Cantatas – Volume III – Cantatas from Muehlhausen and Weimar
JS Bach Cantatas – Volume IV – Early Cantatas for Holy Week
JS Bach Cantatas – Volume V – More Cantatas from Muehlhausen and Weimar
JS Bach Cantatas – Volume VI – Favorite Cantatas
American Baroque: Spectacular Baroque and Classical chamber music
Dances and Suites of Rameau and Couperin
Mozart 4 Quartets for Strings and Winds
The Four Seasons by Vivaldi
Andreas Almqvist: elegant classical guitar
Goldberg Variations (J.S. Bach)
Asteria: late-medieval vocal and instrumental music
Le Souvenir de Vous me Tue
Soyes Loyal
Un Tres Doulx Regard
Briddes Roune: 13th century medieval English songs
Lenten is come
Canconier: Medieval music from the 12th to the 15th centuries
Canconier
Cary Chow: virtuoso piano
Zirkus – Step Inside – Piano Music of Robert Schumann
Cheryl Ann Fulton: Welsh triple harp
The Airs of Wales
The Once and Future Harp
Da Camera: Celtic Renaissance/Baroque Ensemble
A Celtic Celebration
Daniel Ben Pienaar: virtuoso pianist playing Bach and Mozart
JS Bach – Book 1 CD1 Well-Tempered Clavier
JS Bach – Book 1 CD2 Well-Tempered Clavier
JS Bach – Book 2 CD1 Well-Tempered Clavier
JS Bach – Book 2 CD2 Well-Tempered Clavier
Mozart Sonatas CD 3 – Four Sonatas K330-333 – 1783
Mozart Sonatas CD 4 – Fantasy and Sonata K475 K457 and Sonata K533 K494 – 1784-8
Mozart Sonatas CD 5 – Three last sonatas K545, K570, K576 – 1788-9
Doc Rossi: baroque cittern
Demarzi-6 Sonatas for Cetra o Kitara
La Cetra Galante
Duo Chambure: Spanish renaissance vihuela duets
Vihuela Duets of Valderrabano
Duo de Bois: exquisite chamber music
Six Sonatas for Flute and Violin – Opus 51 – Boismortier
Edward Martin: vihuela, renaissance and baroque lute
Allemande
Art of the Lute in Renaissance France
Luis Milan – El Maestro
Edward Martin and Paul Berget: vihuela, renaissance and baroque lute
Baroque Lute Duets
Edward Martin and William Bastian: vihuela, renaissance and baroque lute
Virtues and Vices
Eileen Hadidian and Natalie Cox: early music for healing
Dolce Musica – A Contemplative Journey
Elizabeth Wolff: 19th century classical piano
Moments Musicaux
Ensemble Mirable: rare and extraordinary music of the Baroque
Conversations Galantes
Triemer Six Cello Sonatas
Ensemble Sreteniye: medieval church singing for small ensemble
Ancient Church Singing of Byzantine Georgia and Rus
Dont Cry Rachael
Ensemble Vermillian: Richly textured 17th and 18th century cello and recorder
Stolen Jewels
Farallon Recorder Quartet: renaissance recorder ensemble
Ludwig Senfl
Felixdroid: austere, personal, dreamy music
The Longing
Fortune’s Wheel: a spirited rediscovery of the riches of medieval musical traditions
Pastourelle
Francesca Torelli: Lute songs of the English Renaissance
John Dowland – Lute songs, Lute music
Gerard Satamian: Exquisite original melodic pieces
Dry Fig Trees
Forget Me Not
Gonzalo X Ruiz: baroque oboist extraordinaire
Imported from Italy
JS Bach – Transcriptions for Oboe
Schumann Romances
Hanneke van Proosdij: Baroque harpsichord
Harpsichord suites of Chambonnieres
Ingrid Matthews and Byron Schenkman: baroque violin & harpsichord
CD1-JS Bach-Six Sonatas for Violin and Harpsichord
CD2-JS Bach-Six Sonatas for Violin and Harpsichord
Ivan Ilic: dazzling classical pianist
Elegance and Refinement – Baroque Suites, French Sweets
Fugitive Visions – Piano Masterworks by Chopin and Liszt
Romantic – Powerful Miniatures by Schumann and Brahms
Transcendental – Transcriptions by Brahms and Godowsky
Vitality and Virtuosity – Sonatas by Haydn and Beethoven
Jacob Heringman: renaissance lute
Black Cow
Blame Not My Lute
Holburns Passion
Jane Pickeringes Lute Book
Josquin des Prez Lute Settings
Siena Lute Book
The Art of the Lute Player
Jacob Heringman and Catherine King: renaissance songs
Alonso Mudarra songs and solos
Luis Milan El Maestro
James Edwards: baroque guitar music
Canarios
Le Tresor dOrphee by Antoine Francisque
Jan Hanford: solo piano
24 Preludes for Solo Piano
Janine Johnson: Harpsichord and fortepiano classics
Bach Goldberg Variations
Chopin Recital
German Keyboard Masters
J.S. Bach Works For Harpsichord
JS Bach Inventions and Sinfonias
Suites – Op 22 24 and 29
Telemann Harpsichord Solos from Der Getreue Music Meister
Jeni Melia: Elizabethan lute and folk song
Sister Awake
Sister Awake – music only
The Last of Old England
The Lost Art of Wooing
John Fleagle: austere and beautiful medieval songs.
Worlds Bliss – Medieval Songs of Love and Death
JungHae Kim: deeply elegant harpsichord
The Virginalists
Katherine Roberts Perl: Bach on the harpsichord – poetic and expressive
J.S. Bach French Suites
Vol 1 – Well Tempered Clavier Book 2 ‘Flat Keys’
Vol 1 – Well Tempered Clavier Book 2 ‘Sharp Keys’
Vol 2 – Well Tempered Clavier Book 2 ‘Sharp Keys’
Kyiv Chamber Choir: chants of the Russian Orthodox Church
Hymns Of The All-Night Vigil – Opus 37
Liturgy of Peace
Masterpieces of the Ukrainian Choral Baroque
One Thousand Years Of Ukrainian Sacred Music
Praise the Lord
Kyiv Seminary Choir: Chants of the Ukrainian Orthodox Church
Hymns of the All-Night Vigil
Traditional worship singing of Kiev-Pechersk Lavra
La Nuova Musica: vocal and instrumental chamber music
Il Circolo Di Giulio Caccini
La Primavera: English Renaissance music.
English Renaissance Music
Lara St John: Bach violin concertos
Bach Violin Concertos
CD1 – Bach – The Six Sonatas and Partitas for Solo Violin
CD2 – Bach – The Six Sonatas and Partitas for Solo Violin
Vivaldi – The Four Seasons
Les Filles de Sainte Colombe: viol & harpsichord music
German music for Viols and Harpsichord
Magnatune Compilation: the best music from Magnatune
Christmas Music
Classical
Relaxing Classical
Romantic Dinner Classical Compilation
Marko Nouwens: classical piano sonatinas for students
Clementi, Dussek, Kuhlau – Sonatinas For Piano
Maryse Carlin: crisp, dynamic harpsichord
Rameau – Pieces De Clavecin En Concerts – Forqueray Suites 4 and 5
Mediva: medieval music made enticingly modern
Viva Mediva
Monks and Choirs of Kiev Pechersk Lavra: Russian Orthodox Chants
Chants of the Russian Orthodox Church
Chimes of Kiev Pechersk Lavra
Music of the Spheres: small Baroque chamber ensemble
Music of the Spheres
The Fantastics
Musica Franca: buoyant Baroque bassoon
Boismortier – Sonatas for Two Bassoons and Continuo
Corrette – Le Phenix – Les Delices de la Solitude
New York Consort of Viols: renaissance instrumental music
Dances and Canzonas of Holborne and Brade
Nova Casa: Baroque chamber music from Poland
Leclair – Blow – Matteis – Brescianello
Oberlin Consort of Viols: renaissance viol music
5 and 6 part Fantasies of William Lawes
Orinda: French renaissance songs
Airs de Cour
Paul Beier: solo lute of the Italian renaissance.
Alessandro Piccinini
Michelagnolo Galilei
Simone Molinaro
Paul Berget: renaissance lute, modernized.
J.S. Bach on the Lute
SL Weiss on 11 Strings
The Siena Manuscript on renaissance lute
The Siena Manuscript on steel string guitar
Phebe Craig and Katherine Westine: harpsichord duets
Beside Themselves
Philharmonia Baroque: historically-informed Classical Orchestra
Beethoven – Opferlied and Symphony Number 9
Beethoven Symphonies No 3 Eroica and No 8
CD1 Scarlatti – Cecilian Vespers
CD2 Scarlatti – Cecilian Vespers
Handel – Atalanta CD1
Handel – Atalanta CD2
Jake Heggie – To Hell and Back
Mozart Orchestral Works
Rameau and Leclair
Ralph Rousseau Meulenbroeks: virtuoso viola da gamba
Back with Bach
Christmas Carols
Gambomania
Moved By Marais
Richard Savino: Highly nuanced lute and guitar
Legrenzi – Venice Before Vivaldi
Mertz – Bardic Sounds
Murcia – Danza y Diferencias
Robert F. Trucios: classical piano
From the Lobby of the Cooper Arms
Saint Elijah Childrens Choir: Ukrainian children’s choir
We are Guarded by the Cross
SCD: Baroque trio
Biber Violin Sonatas
Seth Carlin: fortepiano music from the early 1800s
Mozart in the Age of Enlightenment
Schubert – Music for fortepiano four hands
Schubert – Works for Solo Fortepiano
Stephane Potvin and the Con Brio Choir: choral conductor extraordinaire
Goode Christemas Musicke
Steven Devine: exquisite and exuberant harpsichord.
Portrait of an English Harpsichord
Streicher Trio: classical chamber music on period instruments
Mozart Klavier Trios
Musica da Camera
Two Romantic Piano Trios by Women Composers
Sulis: heavenly, healing, early music
Sitting on the windowsill of Heaven – Celia Harper
Tanya Tomkins and Eric Zivian: Beethoven Piano and Cello Works
Beethoven Piano and Cello Works
Telemann Trio Berlin: Skillfully balanced chamber music
Telemann Trio Berlin
The Kingsbury Ensemble: masterpieces that graced the courts of Europe, played with style and passion
Italian Cantatas and Sonatas (George Frideric Handel and Antonio Caldara)
The Sarasa Ensemble: Lively, bright Baroque
A Baroque Mosaic
Bach Cantatas
Thomas: layered choral compositions
Peace
Three Holies Church Choristers: ancient Eastern Church music
The Hymns of the Ancient Church
Tim Rayborn: Medieval and Middle Eastern music
Honey From The Thorn
Trio Dafne: delicate 17th century chansons
Airs De Cour Francais Du XVIIe Siecle
Vito Paternoster: Bach on the Cello
CD1-Bach Cello Suites
CD1-Bach Sonatas and Partitas for solo violin
CD2-Bach Cello Suites
CD2-Bach Sonatas and Partitas for solo violin
Inzaffirio
Voices of Music: Lilting Renaissance & Baroque vocal interpretations
An Evening With Bach
Bach and Telemann – Sonatas, Preludes and Fantasias
Zephyrus: Early Music vocal ensemble
Angelus

.

14 Yorumlar

  1. bu müzikler çok güzel ilk defa bu siteye girdim ve çok memnun kaldım harika müzikler teşekkür ederim

  2. müzik performansımı bu siteye borçluyum mutiş oldu bu siteyi yapanın ellerine salık

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz