Romeika romalıların dili manasına gelmektedir. Doğu karadeniz yerli halkı, Rumcayı, doğu Roma İmparatorluğu’nun resmi devlet dili olması sebebiyle Romeika olarak anmıştır. Romeika, zamanla eski yerli dilleri bünyesine katmış, Osmanlı İmparatorluğunun bölgeye tamamen hakim olmasının ardından etkinliğini yavaş yavaş yitirmiş olsada tamamen ortadan kalkmış değildir. Günümüzde bölgede kullanılan halk dilinde bu Romeika dan ör. Lazcada* kalmış pek çok kelime bulunmaktadır.
Bu bölümdeki albümler açılmıyor ise yapmanız gereken 1 dakikalık işlem için burayı tıklayınız
Hint – Avrupa dil ailesinden Yunanca’nın Attic dialektiğinde bir dil adı olup günümüz-de Trabzon’un Tonya (17 köyden 6’tanesi), Sürmene (31 köyden 6’sı [Köprübaşı il-çesi]), Çaykara (21 köyden 17’si), Der-nekpazarı (13 köy), Uzungöl (6 köy) (Mackridge, 1987: 115-116 ) ve Maçka ilçelerinin bazı köylerinde sayısı ve köy içinde konuşma oranı tespit edilmemiştir. Maçka ve bazı kuzey Gümüşhane köylerinde mübadele öncesi doğan ve bu dili konuşanların çoğu ölmüş ve genç kuşaklara aktarılamamıştır.
1923 mübadelesinin ardından Karadeniz’li Rumların göç ettiği, Kuzey Yunanistan, Atina’nın kenar mahalleleri ve Selanik ili çevresinde (200.000 kişi -1993 Johnstone), Osmanlı dönemi ve sonrasında Karadeniz’li Rumların göç ettiği Gürcistan, Kırım ve Stalin döneminde sürüldükleri Azerbaycan, Kazakistan’da Hristiyanlar tarafından halen konuşulmaktadır.
——————-
*Lazca (Lazca: Lazuri / ლაზური), Türkiye’nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi’nden itibaren ve Gürcistan’ın Türkiye’ ile paylaştığı Batumdaki Sarp köyüne dek yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu sanılan, Zanik bir Kafkas dilidir.