Kaplumbağalar da Uçar filmini online izle

Halepçe Katliamı İran-Irak Savaşı esnasında, Saddam Hüseyin’in, 1986-1988’de Irak’ın kuzeyinde isyan çıkartan Kürtlere karşı düzenlettiği İran askerleri ve Peşmergelerle birlikte 5.000’den fazla insanın öldüğü, 10.000’ne yakın insanın da yaralandığı operasyonun bir parçasıdır.
Saddam, İran ordusunun ilerleyişini durdurmak için Irak ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral Alî Hasan al-Majîd al-Tikritî’ye (Kimyasal Ali)’e zehirli gaz bombaları kullanmayı emretmesi sonucu binlerce kişinin ölümü ve yaralanması dışında; Süleymaniye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Fuat Baban, 7 Aralık 2002 tarihli ‘The Sydney Morning Herald’ gazetesinde yayımlanan ‘Experiment in Evil’ başlıklı makalesinde, Halepçe’de özürlü doğum oranının Hiroşima ve Nagasaki’nin 4-5 katı olduğunu belirtmişti.

52. San Sebastian Film Festivali’nde Altın İstiridye – En İyi Film ve En İyi Görüntü ödüllerinin yanı sıra Berlin Film Festivali’nde de Barış Ödülü’nü kazanan ‘Kaplumbağalar da Uçar’, Saddam sonrası Irak’ta çekilen ilk filmdir. 

‘Sarhoş Atlar Zamanı’nın yönetmeni Bahman Ghobadi, şavaş, katliam ve ölümle iç içe mayınlar arasında büyüyen çocukları  çektiği, izleyeni yaşadığımız  tüm bunların yaşandığı bu dünyada insan olduğundan utandıracak bir film.

Konusu: Amerika’nın Irak’a saldırısına birkaç gün kala Irak-Türkiye sınırında bir Kürt mülteci kampı… Boş kovanların, yakılmış tankların ve bomba çukurlarının orta yerindeki köyde ailesini yitirmiş Satellite (Uydu) lakaplı bir çocuk yaşar. Satellite günlerini televizyon antenlerini tamir ederek ve üç beş kelime bildiği İngilizcesiyle uydu kanallarındaki savaş haberlerini meraklı ve tedirgin köylülere tercüme ederek geçirir. Genç adam ve köyün ona hayran diğer çocuklarının bir de gelir kaynağı vardır: Mayın toplamak… Toprak altından hayatları pahasına çıkardıkları mayınları Birleşmiş Milletler?e geri satarlar. Kaza sonucu birçoğu kollarını ve bacaklarını kaybedip sakat kalmıştır…

Yönetmen Bahman Ghobadi
Senaryo Bahman Ghobadi
Oyuncular Soran Ebrahim, Avaz Latif, Saddam Hossein Feysal, Hiresh Feysal Rahman, Abdol Rahman Karim
Filmin Türü Savaş, Drama
Orijinal Adı Lakposhtha hâm parvaz mikonand
Yapımcı Firma Mij Film Co. [ir]
Yapım Yılı 2004
Yapım Ülkesi İran/Fransa
Orijinal Dili Kürtçe
Filmin Süresi 98 dakika

4 Yorumlar

  1. Hyatın farkına varmadan yaşayan herkesin izlemesi gereken güzel bir emek sanat bence budur.Bazen bilmediğin bir dilde izlediğin bir film,bildiğin bir dilden daha fazla öğreticidir sana daha çok farkına varırsın insanlığın gerçekte yaşananları görmesende anlarsın savaşı. Filmden aldığım notlar ve izlenimlerimi paylaşma istiyorum ve sıralıyorum; Savaşın yıkıntıları arasında hayat bulan çocuklar, banlamadığın bir dilde izlediğin bir filmdir hayat, anlamasanda seversin, barış elbette bir gün güneşe asılır, savaşın ortasında bisiklet sürerken uçmayı bilen çocuklar, elsiz çocuğun kollları sarıyor dünyayı, koltuk değnek fabrikası işçileri bir gün koltuk değnek bulamayacak kadar zavallı olurlar. Savaş nerede olursa olsun savaştır can kıyımıdır adaletsizliktir, çölde yaşamaya direnen balıklar kadar kutsaldır BARIŞ.

  2. ağlatır yıpratır düşünmesini bilen her insanı bu film… farkında olmaya iter, utandırır, isyan ettirir…

  3. çok izlemek istedim filmi sonuna kadar, hiç dayanamadım hep kapattım ilk 10 dakikadan sonra..insan olduğuma utanıyorum…insanlardan utanıyorum

  4. hayatta insan iki haline bürünür birincisi çamur haline bürünüp öyle hale gelirki şeytana bile vay be dedirtir.ikincisinde ise kendisine hayat veren nur haline bürünüp kadim meleklerden de üstün olur. bu filmde birinci hali gördüm ve insanlığımdan utandım.bunu üç rolümle izledim. insan,kadın ve bir kürt olarak izleyince ehli şeytanlara kimse kalıcı değil sonları gelecek diyorum.film muhteşemdi,tüm emek harcayanlara elinize sağlık deyip teşekür ediyorum.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz