Tutarchela Kadınlar Korosu, 2004 yılında Tamar Buadze öncülüğünde Rustavide kuruldu. Koro, 13 kişiden oluşuyor. Korodaki bayanların çoğu Tiblis Müzik Konservatuarindan mezun. Grup Avrupanın çeşitli yöresinden ve özellikle Gücistandaki çeşitli klasik halk şarkılarını seslendiriyor.
Söyledikleri şarkıların çoğu Gürcü ve Megrel müziğinde erkekler tarafından seslendiriliyor. Tutachela bu anlamda ülkedeki erkek sanatçılara karşı alternatif ve cesur şekilde çıkış yapan tek kadın grubu olma özelliğini de taşıyor.
Grup kısa sure içerisinde bir çok değerli parçayı kendi repertuarlarina kattı ve başarılı şekilde seslendirdi-seslendiriyor. Grubun Kadın korusu olması özelliği çalışmalarına yansımış gibi…
Sonraki şarkıya geçmek için >| şarkı seçmek için [>] işaretine basınız.
Şarkıların yüksek karakterde çok sesli söylenmesini gerektirmesi, ilk bakışta bu tür şarkıların kadınlar tarafından söylenemeyeceği imajini veriyor, ancak Grubu dinledikçe bunun böyle olmadiği açık şekilde ortaya çıkıyor. Bir Kadın grubu olarak bu tarz müziği oldukça iyi seslendirdiklerini söylenebilir.
Çoğu zaman iarkı içinde çeşitli bölümler çok sesli şekilde seslendiriyor, bu da şarkının formunu yitirmeden ama güçlü tonlarda seslendirilmesi demek. Bu tür şarkıların seslendirilmesinde güçlü bir performasin ( erkek sesi) ve duygu yoğunluğu gerektiriyor.
Geleneksel Lazca şarkıların seslendirilmesinde ve aranjmanında Tamar Buadze çabalari önemli bir rol oynamış. Kendisi aynı zamanda grubun kurucusu..
Lazeti, daha önce Gürcistana ait olan ama su an Türkiye kısmında yer alan bir bölge. Lazeti bölgesindeki unutulmaya başlanan şarkılara sahip çıkılması derlenmesi ve bu şekilde güçlü bir performansla sunulması, dünya müziğine ve hatta laz müziğine de bir kazanımdır.
Müziklerinde bu bölgeye ait karakteristik özellikler taşırken aynı zamanda klasik Yöre muziğini çok sesli yorumlamaları müziklerine ayni bir tat katıyor. Onları dinlerken insan ayrı bir keyif alıyor. Çalışmaları Türkiyede yapılan lazca müzik ile karşılaştırıldığında tamamen farklı, ancak ezgiler ve işlenen duygu yoğunlugu, ritm ifadeler aynı geleneksel forma aynı derinlikte izleri taşıyor. Bu anlamda Tutarchela türkiyedeki Lazlara çok yabanci gelecek bir ses değil..
Alışılmışın dışında lazca müziği bu şekilde dinlemek ayrı bir keyif… Müziğin kendi içinde barındırdiği ezgiler, yöresel izleri taşırken yorumlar ve aranjmanlar batı formlarında klasik çok sesli tarzda kaçmış, iyi de olmuş..
İlk albumleri Grubun kurulmasından 5 ay sonra çıkmış. Albüm, Gürcistanin çeşitli bölgelerinden derlenmiş 23 parçadan oluşuyor.
Çalışmaları, sadece Gürcistandaki bestecilerin ve halk müziği örneklerinden oluşmuyor, çalışmalarında ayrıca çok sesli müziğin ana formlarını da içinde barındıryor, Mozart, Pergolezy ve Brahms gibi klasik müziğin ana yapısından yararlanılmış ve uygun şekilde işlenmiş..
Tutarchela Gürcistan`da bir çok muzik festivaline katıldı ve ödüller aldı. Grup, 2004 Mayıs ayında Cuklturis Dgeebi festivalinde 4 ayrı dalda ödül aldı. En iyi Esemble, En iyi yorum, En iyi performans ve en iyi şarkı aranjumani
Haziran 2004 de Tiblis Etnografya müzisinin düzenlediği Art Geni ( Sanat Dahileri) festivalinede katıldı. Bu festivalin ulusal tv yayınlanması, Grubun geniş kitleler tarafindan tanınmasını ve sevilmesini sağlamış.
Grubun elemanlarinin hemen hepsi geleneksel gürcü müziğine ait olan panduri, chonguri, doli gibi etrumanlari çalabiliyor. Grup üyeleri içinde barındırdıkları geniş repertuarlari ve klasik müziği geleneksel müzikle birleştirmedeki ustalıkları ile dikkat çekiyor.
Tutarchela Kadınlar Korosu, tamar buadze (sanat yönetmeni, grubun kurucusu), jana kokaia , nato gagloeva, xatuna kasradze , tea chakvetadze , mariam arveladze , dali dabrundashvili , lela chincharadze , tamar mosieva , nino jeladze , nana shanidze , xatuna barbakadze , nino mamagulashvili üyelerinden oluşuyor.
Tutarchela albümü 2004 yilinda Tibliste kayda alınmış. Albümde gürcistanin çeşitli bölgelerinden 23 şarkı yer alıyor.
Albümde yer alan şarkılar: 1- Heles 2 -Noderi 3- Zoga ucha 4- Aiva scani 5-Lushi birapa 6- Kolhian lirical 7- Kochar 8- Heyamoli 9- Love won’t be 10- Nani 11- Khorumi 12- Worker’s song 13- Ele-mele kismeti 14- Acish kule 15 – Chonguro 16- Birapa, Koropelishi 17 – Gilvelo 18 – Tsangala 19- Lasonash khonary 20- Aba chongur 21- Alilo 22- Nanina 23- Grandma
Cengiz Kibaroğlu
elinize dilinize sağlık kızlar