Gelenekselden Moderne Andranik Azlivyan, ‘Folk in Funk’ adlı albümü

Andranik Azlivyan, ‘Folk in Funk’ adlı albümünde geleneksel Ermeni Halk Müziği ve bu müziğin en önemli unsuru ve solo enstrümanı olan Duduk (Balaban) ile  modern müzik aletlerini birarada kullanılarak  yeni düzenlemeler yapması ile dikkat çekiyor. 9 Eserden oluşan ‘Folk in Funk’  yerel  müziğin  farklı formlarda evrenselleşmesi açısından önemli bir buluşmanın ürünü.  Andranik Azlivyan, bu çalışmayı 2009 yılında  dinleyicilerine sunmuştu.

Andranik Azlivyan – Folk in Funk albüm içeriği: 1. Baghmanchi (Gardener) 2. Bokhcha (Bundle) (Andranik Azlivyan) 3. Dle Yaman (Funk) 4. Dle Yaman (Remix) 5. Lorik (Little Quail) 6. Lusniak Gisher (Moony Night) 7. Ororotsayin (Lullaby) 8. Siretsi yars taran (They Took My Love Away) 9. Yegheg (Reed) (Khachatur Avetisyan)

Balaban, Mey veya Duduk, Güney Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinin bir çoğunda kullanılan nefesli çalgılar grubuna ait bir çalgıdır. 9-10 adet ses perdeli olanları Azerbaycan ve Türkistan’da kullanılmaktadır. Gürgen, ceviz, erik ve benzeri sert ağaçlardan yapılanları varsa da en makbulü kayısı ağacından yapılanıdır. Bir gövde (govda) ve ağız tarafına takılan ses çıkarıcı yassı kamış ağızlıktan ibaret olan Balaban, 280-300 milimetre uzunluğunda ve 20-22 milimetre çapındadır. Sesi mat ve hafiftir, sesi zayıf olduğu için daha çok kapalı mekanlarda ve oda toplantılarında çalınmaktadır. Kamış üzerindeki kıskaç sayesinde ses inceltilip kalınlaştırılabilmektedir. Özel bir yöntemle yassılaştırılan kamış, kıskaç ve gövdeden meydana gelir. Kıskacın kamış üzerinde aşağı veya yukarı doğru itilmesiyle yaklaşık bir perdelik ses değişimi yapılabilmekte ve özelliği ile çalgı gruplarına hemen uyum sağlayabilmektedir.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz