Freud’dan Hayatı Sorgulatacak 12 Önemli Söz: Özgürlük sorumluluk gerektirir!

Psikoanalitik Kuram’ın kurucusu ve aynı zamanda filozof, bilim insanı, nörolog olan Sigmund Freud, insan kişiliğinin 5 farklı dönemden geçerek geliştiği fikrini savunur. Freud tüm hayatını insan yaşamını ve insan yaşamının gizemlerini çözmeye adamıştır. Bu sebeple tüm sözleri, kitapları çok önemli ve insan hayatına ışık tutuyor. İşte tüm hayatını, insan yaşamının gizemini çözmeye adamış bilge adam Freud’un hayatı sorgulamamıza neden olacak 12 önemli sözü:

1. İnsanlar yavaş yavaş inanmamayı, güvenmemeyi ve sevmemeyi öğrenirler. Bu gerçekleştiğinde artık ne yazık ki çok geçtir. İnsanların “tecrübe” dediği şey budur. Kalbiyle bağlantısını kesmiş bir insana “tecrübeli” denir.

2. Evrendeki en büyük gösteri sen aklını keşfettiğin an başlar.

3. Özür dilemek, sizin haksız olduğunuz manasına gelmez. Karşınızdaki insana verdiğiniz değerin, egonuzdan yüksek olduğunu gösterir.

4. Birine duyduğunuz sevgi ve sinir doğru orantılıdır. En çok sevdiğiniz insana, herkesten çok sinirlenirsiniz.

5. Mutluluk dediğimiz şey, yoğun bir şekilde bastırılmış ve engellenmiş olan ihtiyaçların kısa süreliğine tatmin edilmesinden başka bir şey değildir.

6. Yaşamın amacı ölümdür.

7. Köpekler arkadaşlarını sever, düşmanlarını ısırırlar. İnsanlar ise tamamen farklıdır: Saf ve karşılıksız sevgiyi beceremezler. Kişisel ilişkilerindeyse sevgi ve nefreti karıştırıp dururlar.

8. Vicdan dediğimiz şey, içimizde alevlenen belli bir arzunun, dış dünya tarafından reddedildiğinin iç dünyamız tarafından algılanmasıdır.

9. İnsanların çoğu özgürlüğü gerçekten istemezler; çünkü özgürlük sorumluluk gerektirir ve insanların çoğu da bundan korkar.

10. Özgürlük insanlara medeniyetin bir armağanı değildir. Hiç medeniyet yokken insanoğlu çok daha özgürdür.

11. Ruhunun derinliklerine in ve ilk önce kendini tanımayı öğren. Bunu yaptıktan sonra, bu hastalığa neden yakalandığını anlayacak ve belki de bir daha hastalanmayacaksın.

12. Güçsüz olduğumuz noktayı kabullenerek kendimizi güçlü kılabiliriz.

Muthispsikoloji

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz