Çingeneler ve Geleneksel Çingene Havaları (Traditional Gypsy Music) cafrande.org’ta


Çingeneler, tarih boyunca sürekli göç etmek zorunda kalmış, resmi tarihte  pek söz edilmemiş olmasa da ikinci dünya savaşında  en çok işkence yapılan en çok can kaybı olan topluluklardan biri olmuştur.

Kökleri, sanıldığının aksine, mısırdan değil; kuzey Hindistandan gelen,kültürü son derece dirayetli topluluğun türkçe adı. Hint ari dillerinden ortak hint lehçesini kullanan bu ırkın dili romanidir ve yüzyıllardır yerleştikleri her coğrafyanın diliyle olan etkileşimlerine rağmen hala mevcuttur.

[youlist pid=”PLII7rdR_XWiOrrWyy1WhIF3RFZ0fdzicw”]
Sonraki şarkıya geçmek için >| şarkı seçmek için [>] işaretine basınız.

Cingene Havalari – Traditional Gypsy Music Albümdeki Parçalar: 01 – Romansin, 02 – Bohcacilar, 03 – Tulum, 04 – Manolya, 05 – Dort Beygiri, 06 – Sazan Baligi, 07 – Lambada Gaz Kalmadi, 08 – Elleri Kapali Cepleri Parali, 09 – Kolaci, 10 – Alem Orak Biciyor, 11 – Karacali ve 12 – Arapca

Çingenelerle ilgili ilk belgeye 1416 yılında transilvanya da rastlanmış olsa da, iranlı efsane şair Fırdevsinin Sehnamesinde 12.000 kişilik Luriler kavminin hindistanın kuzeyinden M.S. 420 yıllarında batıya doğru göçünden bahsedilir. Hindistandan sonra uğradıkları medeniyet mısır olduğundan cihetle, yıllarca mısır kökenli zannedilmişler ve de bu kanı onların gitane (egypt) olarak adlandırılmalarına yol açmıştır. Avrupaya gelişleri kimi tarihçilere göre 11 kimilerine göre 15. yüzyıldır.
Günümüzde üç ayrı coğrafyada yoğunlaşan ve üç ana grup tasnifi yapabileceğimiz çingene topluluğu mevcuttur:
1. Calderalar: Balkanlarda yaşayan ve kendi içinde de romen, bulgar ve türk gruplarınına ayrılır.

2. Gitanelar: İber yarımadası, italya ve Fransadaki çingeneler
3. Manuchlar: Ortaavrupada ikamet edenler (özelikle  macaristan)
ne ilgiçtir ki tüm bu gruplar gerçek çingenelerin kendileri olduğunu iddia ederler.
Çok değil 60 yıl önce, nazi soykırımına maruz kalmış olup, tarihçilere göre 1,5 milyon çingenenin katli vuku bulmuştur.  Şu anda takriben 500.000-1 milyon arası Çingene avrupada yaşamaktadır ve umumiyetle araba alıp satarak, ayı raksattirerek (çigani) ve çerçi olarak hayatlarını kazanmaktadırlar.

Bu genel bilgilerin dışında ülkemizde  yerleşik olarak yaşayan ve kent hayatına uyum sağlayan kesim daha çok Trakya bölgesinde yoğunlaşmıştır. (Hayrabolu, Lüleburgaz, Edirne, Keşan, Çorlu).  Hala birçok kentte göçebe kültürünü yaşatan ve çadırlarda yaşayan önemli sayıda çingene vardır.

1 Yorum

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz