Bir delinin yaşam döngüsünde 12 Eylül Meş/Yürüyüş filmi sinemalarda

Abdulselam Kılgı’nın (Selamo) öyküsünü yazdığı ve Şhiar Abdi’nin yönettiği Meş/Yürüyüş bugün Ankara, Diyarbakır, Van, Batman’da 8 nisanda ise İstanbul ve İzmir’de  vizyona giriyor.
Ağır bir zihinsel bozukluğu olan, ortalama (normal) insanlara göre yaşama  zor uyum sağlayan yarı akılcı bir karekter olan film kahramanı Xelîlo, kendini tecrit ettiği dünyaya karşı farklı tepkilerle cevap veriyor. Xelîlo ve onun çevresinde ki bir grup çocuğun dünyası etrafında dönen  hikâye aynı zamanda  12 Eylül öncesi ve sonrasını da  başka bir açıdan beyaz perdeye aktarıyor.
Film Mardin Nusaybin’de Xelîlo  adlı bir delinin gerçek yaşanmışlıklarından esinlenerek çekiliyor. Filmin senaristi ve aynı zamanda Xelîlo karakterini canlandıran Abdulselam Kılgı, Çocukluğumun geçtiği Nusaybin’inde Xelîlo karakteri o dönemin bir simgesi olarak halen bilincinde canlı olarak yaşadığını belirtiyor.  “Sadece benim değil o dönem Xelîlo’yu tanıyan herkes için bu böyle.”diyor.

Filmin fragmanı
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uAglijAxJ8s[/youtube]
Selamo, Abdullah Ado, Tülay Müsiki, M. Salih Kılgı, Talat Ekinci, Aydın Orak, Brader Musiki, Rugeş Kırıcı gibi oyuncuların yanı sıra öykünün geçtiği gerçek mekânlarda çekilen filmde Nusaybin sakinleri de rol alıyor.

Meş filminin hem senaristi, hem de başrol karakteri olan Xelîlo’yu oynayan tiyatro ve sinema sanatçısı Selamo, filmin ana karakteri olan Xelîlo’yu anlatırken onun ve toplumun psikolojik durumuna dikkat çekmek istediğini belirtiyor. Filmde anlatmaya çalıştıkları şeyin toplumun ve sistemin deli olarak gördüğü bir kişinin hayata tutunmasını sağlayan yaşamsal bağlara ışık tutuyor.
Xelîlo, ne kadar kendini toplumdan uzaklaştırmışsa da umutsuz bir şekilde köşesine çekilmemiş, çocuklarla her şeyini paylaşan bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Çocuklar Xelîlo’yu yanlarına çekmiş ve Xelîlo kendini yeni bir dünyanın içinde bulyor. “Yani sistemin dışladığı birçok acının yaşandığı darbe döneminde Xelîlo’yu ayakta tutan nedir diye sorduğumuzda bunun cevabını onun ve çocukların arasındaki ilişkide bulabiliyoruz.” diyor.

İlk gösterimi 29 mart’a olayın geçtiği şehirde yapılan filmin yönetmen Shiar Abdi, senarist ve oyuncu Abbülselam Kılgı,  kendilerine  destek veren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ve Nusaybin halkına olmak üzere filmde emeği bulunan herkese teşekkür ediyor. “Milyon liralık filmlerin bir tarafta çekilirken kendilerinin filme başlarken sadece 500 eurolarının olduğunu” kaydediyorlar.  “Biz de aslında Paranız yoksa film çekmeyin diye bize nasihat edenleri dinlemedik bir çeşit sivil itaatsizlik yaptık” diyorlar. Film çekiminde yaşadığımız maddi sorunları arkadaşlarımız birbirine hissettirmemeye çalıştıklarını da belirtiyorlar.

1 Nisan’da
Diyarbakır
Bahar galeria sineması
Cine mall sineması
Van
Cinevan sineması
Batman
Yılmaz güney sineması
Kızıltepe
Cine onur sineması
Ankara
Kızılırmak sineması
Viranşehir
Belediye sineması

8 NİSAN’DA
İstanbul
Majestik sineması
Moda sineması
İzmir
afm pastell sineması

15 Nisan’da
Mersin
Marina Vista Sineması

1 Yorum

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz