“BALKAN YOLCULUĞU” MÜZİK TOPLULUĞU VE “THE BALKAN JOURNEY” ALBÜMÜ

Muammer Ketencoğlu önderliğinde 1997 yılında kurulan “Balkan Yolculuğu” topluluğu, grubun 2006 yılında, bir trafik kazası sonucunda ölen saksafon ve klarinetçisi Aytuğ Nevzat Matracı anısına, çeşitli yerlerde yapılan canlı kayıtlarını bir albümde topladı.
2001 yılında Kalan Müzik tarafından yayınlanan “Ayde Mori” albümünde de bir arada olan ekibin, Matracı ile dünyanın dört bir yanında verdiği konserlerden alınan kayıtlar, çeşitli dillerden şarkılar ve dans havalarıyla, Balkanlar’ın müzikal dünyasına gerçek bir yolculuk niteliğinde.

Albümdeki şarkılar: Bodrcano – O n’atë fushë t’mejdanit – Halk Oyunu – Bolen mi leji mlad Stoyan -Vjelka – Bacanak – Barba Postoli -Gitme Hamdim – Nihavent Taksim – Nje mend qenke si si më kanë thanë – Veleşkite ergeni – Çereşko çorna vişniçko – Mana mu i agapi mu –  A Bahçalarda Biberiye- B  Bukovsko oro – Rajko – O postari avela – Valle dasme Tiranase – Yunaçe ludo i mlado – Uşşak Taksim

Alternatif link >>

Sanatçılar: Muammer Ketencoğlu, Sumru Ağıryürüyen, Aytuğ Nevzat Matracı ve Rahmi Göçmen

Bir Balkan Yolculuğu Grubu, Muammer Ketencoğlu’nun 1993’ten beri organize ettiği Yeryüzünün Yedi Rengi konserlerine katılan geniş müzisyen topluluğundan doğdu. 1996’da konserler vermeye başladı. Zaman içinde farklı müzisyenler, değişik sürelerle gruba katıldı.

Topluluk özellikle Kanada’lı şarkıcı ve araştırmacı Brenna McCrimmon (zaman zaman grup içerisinde yer almaktadır) ile Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde, Bulgaristan’da, Yunanistan’da, Almanya ve Hollanda’da pek çok etkinliğe katıldı.
Son olarak Aytunç Nevzat Matracı’nın katılımı hem sıcak ve dolgun bir sound yakalamalarına hem de Balkan Türk Halk Müziğinin çok özel örneklerinin de seslendirilmesine olanak tanıdı.

Bir Balkan Yolculuğu topluluğu, ayırt etmeden balkanların her bölgesinden halk türküleri yorumlamaktadır. Grubun soundu, eski Osmanlı coğrafyasının batı bölgelerindeki şehir müziği geleneklerine dayanmaktadır.

Repertuarında hem eski köy türküleri, hem de balkanlardaki büyük şehirlerde doğmuş ‘şehir şarkıları’ bulunan topluluk için enstrümantal dans müziklerinin de özel bir yeri var.

Bir Balkan Yolculuğu topluluğu çekirdek kadrosuyla (Muammer Ketencoğlu, Sumru Ağıryürüyen, Brenna McCrimmon, Cevdet Erek ) 1997 -2000 yılları arasında verdikleri konserlerde seslendirdikleri şarkılardan bir albüm yayınladılar.

Eylül 2001’de AYDE MORİ adıyla yayınlanan bu çalışma, balkanların her yanından halk şarkıları ve melodileri içermektedir.

MUAMMER KETENCOĞLU
Akordeon ustası Muammer Ketencoğlu Türkiye’de çağdaş sanatçılar arasında Rebetiko, Batı Anadolu Folklorü ve Balkan müziğinde en tanınmış isimdir. Ketencoğlu, geleneksel müzik alanında dünya ölçüsünde oluşturduğu kariyeri ile uluslararası düzeyde aranan bir sanatçı haline gelmiştir.

1964’te İzmir’de doğdu. Öğrenim gördüğü körler okullarında iyi bir müzik eğitimi aldı. Akordeon, piyano ve bateri çaldı.

İlk albümü “Sevdalı Kıyılar”ı 1993’te yayınladı. Batı Anadolu geleneğindeki zeybek havalarından oluşan albümü “Karanfilin Moruna”yı Nisan 2001’de, Bir Balkan Yolculuğu Topluluğuyla kaydettiği “Ayde Mori”yi Eylül 2001’de, ”Balkan Yolculuğu” albümünü ise Temmuz 2007’de dinleyiciyle buluşturdu. Eski İzmir’den Türk, Rum ve Yahudi türkülerini içeren, pek çok konuk sanatçının katıldığı“İzmir Hatırası” adlı albümünü Aralık 2007’de yayınladı. Sanatçı çeşitli müzik geleneklerini kapsayan seçkiler de hazırladı: “Rebetika” ve “RebetikaII “ adlı rebetiko seçkileri 1994 ve 1996 yıllarında yayınlandı. Ermeni, Gürcü, Azeri ve Orta Asya geleneksel müziklerini içeren dört ayrı kasetten oluşan ve etnomüzikolog kimliğini ortaya koyan “Halklardan Ezgiler” dizisini 1995’te yayınladı. Köklerini Doğu Avrupa geleneksel müziğinden alıp Amerika’da gelişen Klezmer müziği ile ilgili seçkisi “Klezmer Müziğinin Öncüleri” ise 1995’te dinleyiciyle buluştu. Eylül 2007’de yayınlanan ve Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından yapılan alan kayıtlarından oluşan “Belleklerdeki Güzellik: Mübadele Türküleri” adlı kitap- cd çalışmasının cd editörlüğünü yaptı.

1996’dan başlayarak hem Ege’den Türkçe ve Rumca halk türküleri, zeybekler ve İzmir tarzı rebetikolar icra ettiği “Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu”” hem de “Bir Balkan Yolculuğu Topluluğu” ile Türkiye’de ve yurt dışında pek çok etkinliğe katıldı. 2005 yılında eşzamanlı yürüttüğü projelerine bir yenisini ekledi ve Anadolu’dan kadınlara özgü gizli kalmış kültürü ortaya koyan kadın ağzı türküleri seslendirmek üzere “Muammer Ketencoğlu ve Kadın Sesleri Topluluğu’nu kurdu.

Çeşitli belgeseller ve tiyatro oyunları için müzik yaptı. Çeşitli uluslararası toplama albüm projelerinde eserleri yer aldı.
Dünyanın her yanından geleneksel müzikle ilgili yazıları değişik gazete ve dergilerde yayınlanan sanatçı, 1995’ten bu yana her hafta Açık Radyo 94.9’da “Tuna’nın Beri Yanı” adlı programı hazırlayıp sunmaktadır.

SUMRU AĞIRYÜRÜYEN
1959’da Ankara’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Üniversite yıllarında tiyatro, tiyatro müziği ve özellikle koral müzikle ilgilendi. Bir yandan yayıncılık (çevirmen, redaktör, editör, TV metin yazarlığı) yaparken bir yandan da müzikle ilgilenmeye başladı. Şan, armoni, solfej dersleri aldı. İstanbul Gelişim Orkestrası bünyesinde kurdukları vokal grubuyla çok sayıda profesyonel kayıt ve performansa katıldı.
1983’te bir çok sanatçı ile ‘Mozaik’ grubunu kurdu. 1985’te gruptan ayrılarak çeşitli lokallerde ikili üçlü gruplarla müzik yaptı; konser ve performanslara katıldı. Bir çok grup ve sanatçının albümünde sesi ve mandoliniyle yer aldı (Yeni Türkü, Bulutsuzluk Özlemi, Ezginin Günlüğü, Mehmet Güreli, Sertab Erener, Kumdan Kaleler vb.).
Sumru Ağıryürüyen 1993’ten bu yana Muammer Ketencoğlu ile de konserler vermektedir. Başlangıçta ‘Yeryüzünün Yedi Rengi’ konserleri bağlamında başlayan çalışma giderek ivme kazanmış ve ikili repertuar oluşturmaya yönelmiştir. Özellikle Balkan şarkılarından oluşan bu repertuarda Yunanlı besteci Manos Hadjidakis şarkıları da ayrı bir bölüm olarak yer almaktadır. Yurtiçi ve yurtdışı bir çok konser gerçekleştiren ikili, Brenna McCrimmon’un da katılımıyla Bulgaristan’daki konserinde Penka Pavlova’ya eşlik etmiştir.
Repertuarında çok çeşitli dillerdeki halk şarkıları, tiyatro müzikleri, protest, rock, caz gibi çeşitli türler bulunan Sumru Ağıryürüyen, bir yandan da farklı ses arayışlarına yönelmiştir. Bu çerçevede ‘Nekropsi’ grubu ve ‘Serdar Ateşer’ gurubunda sesi ve mandoliniyle çalışmalarını sürdürmektedir.

AYTUNÇ NEVZAT MATRACI
1957’de Makedonya’dan göç eden bir ailenin en küçük çocuğu. 1963 Manisa doğumlu. Müzikle ortaokulda blok flüt aracılığıyla tanıştı. Arkadaşlarını davul zurna ile askere uğurlarken profesyonelliğe ilk adımını attı. Mahallesinde kurduğu Göçmen Bandosunda klarnet çalarak tecrübesini arttırdı.1985 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Bandosu’na girdi.Türkçe ve Makedonca halk şarkıları seslendirdiği kaset ve CD’ler yaptı.

RAHMİ GÖÇMEN
1975’te Susurluk’ta doğdu. Çocuk yaşta akrabalarıyla düğünlerde müzik yapmaya başladı. 1993’te İstanbul’a yerleşti. Kısa sürede vurmalı çalgılardaki performansıyla özel bir yer edinerek stüdyo kayıtlarında çalmaya başladı.

Bugün yurt içi ve dışında çeşitli sanatçılara konserlerde eşlik ederken ‘Bir Balkan Yolculuğu Grubu’nun vazgeçilmez elemanlarından oldu.

2 Yorumlar

  1. bu siteyi gec bulmamin uzuntusunu ama bulmanin da sevincini yasiyorum.Yurekten selam olsun size…selam olsun…

  2. bu sayfayi bir arkadasim tafsiye etti,ve artik tiryakisi oldum,bütün emeyi gecenlere yürekten sevgiler,

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz