İngiltere’de tıp çevreleri alerjilerin sayısının giderek arttığında hemfikir. 2007 yılında yayımlanan bir araştırma, gıda alerjisi teşhisiyle hastaneye yatırılanların sayısının 1990 yılından bu yana yüzde 500 arttığını gösteriyor. Saman alerjisi, astım ve egzama vakaları da son 30 yıldır artmakta.
İngiltere Alerji Derneği Allergy UK’e göre bu da her üç kişiden birinin hayatının bir döneminde alerjik belirtiler gösterdiği anlamına geliyor.
Bu durum, İngiltere’de ulusal sağlık yetkililerini çocuklarda alerjilerle nasıl mücadele edileceğine ilişkin yeni bir kılavuz yayımlamaya yöneltti.
Çocuklarda en yaygın gıda alerjileri
İnek sütü
Balık ve deniz ürünleri
Tavuk yumurtası
Fıstık
Soya
Buğday
Kivi
Kaynak: NICE (Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmeliyet Enstitüsü)
Çocuklarda en sık görülen gıda alerjileri inek sütüne, balık ve deniz ürünlerine, tavuk yumurtasına, soya, fıstık, buğday ve kivi meyvesine oluyor.
Vücudun alerjik reaksiyonu ise çeşitli; kimi zaman hapşırma kimi zaman deride kabarma şeklinde oluyor ama alerjiye yol açan madde, kimilerinde de hayatı tehdit edecek şekilde sonuçlanabiliyor.
Peki alerji vakaları neden artıyor?
İngiltere’de St Guys and St Thomas’s Hastanesinden Doktor Adam Fox, bunun basit bir yanıtı olmadığı görüşünde.
Fox, “Bir çok teori var ama ne yazık ki çoğunda boşluklar var o nedenle sebebini tam anlamıyla bilemiyoruz” diye konuştu.
Lordlar Kamarası Bilim ve Teknoloji Komisyonu, 2007’de bulgulara ilişki bir değerlendirme yayımlamıştı.
Bu değerlendirmede çeşitli teorilere yer verildi.
Bunlardan biri hijyen teorisi; insanların çok daha temiz ortamlarda yaşamaları, bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına neden oluyor.
Bir diğeri annenin beslenme düzeni; hamilelik ve emzirme dönemlerinde annenin beslenme düzeninin, bebekte alerjilere karşı önemli bir koruma sağlayacağı düşünülüyor.
Komisyon, bireylerin alerjik oldukları maddeye yüksek dozda maruz bırakılarak alerjisinin üstesinden gelinebileceği yolunda da görüş belirtti.
Değerlendirmede ayrıca hava kirliliğinin de alerjileri artırdığı görüşü dile getiriliyor.
Bu makalenin İngilizce aslını BBC Earth sayfasında okuyabilirsiniz.