Pers müziğinde önemli bir isim; Sima Bina ve Pers Halk Şarkıları

Sima Bina 1944 yılında Horasan’da doğdu. Müzik hayatına 9 yaşında iken Klasik Fars Müziği’nin ustalarından olan babası şair Ahmet Bina nezaretinde İran Radyosu’nda başladı. Üstad Maaroufi ve Zerrin Panjeh’ten şan dersleri aldı. 1969 yılında Tahran Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Abdollah Davami üzerine yaptı.

1969’da Tahran üniversitesinden mezun olmaktan sonra, güzel sanatlarda yoğunlaşmak radif bilgisini mükemmelleştirdi. Etnik/bölgesel müzik üzerine daha fazla araştırmaya odakladı.
1979’dan beri, seçilen öğrencilere İran’a ait klasik müzik ve vokalliği öğretmekle beraber Sima Bina, İranlı halk şarkıları, toplayıp tekrar yorumladı.
Bir kısmı neredeyse unutulmak üzere olan şarkılar toplayarak yeniden yaşama kazandırması ile Pers müziği tarihinde benzersiz bir konum kazandı.

Sima Bina ve Pers Halk Şarkıları

Sonraki şarkıya geçmek için >| şarkı seçmek için [>] işaretine basınız.

Sanatçı 1979’dan beri klasik Iran müziği ve dersleri veriyor olmasının yanı sıra Farsi folk şarkıları üzerine de araştırmalarına sürdürüyor.

Norveç, Hollanda, İspanya ile Almanya’nın Bon ve Köln şehirleri başta olmak üzere çeşitli yerlerde 1993 yılından bu yana 30 yılı aşan çalışmalarını dünya çapında dinleyicilerine ulaştırıyor.

Persler
Alm. Perser (pl.), Fr. les Perses (pl.), İng. Persians. İrana hâkim olan eski bir kavim. Ârî ırkına mensup, Hind-Avrupa kavmidir. M.Ö. 2000 yılında, kuzeyden gelip, Orta İrana yerleştiler. Eski Ortadoğuya hâkim Elamlılar ve Medlerin hâkimiyetinde yaşadılar. M.Ö. 6. yüzyıl ortalarında, Pers Prensi Keyhüsrev, Medlerle mücâdele etti. Keyhüsrev, M.Ö. 533te Medlerin İrandaki hâkimiyetine son vererek, Pers İmparatorluğunu kurdu. Büyük Keyhüsrev denilen ilk Pers imparatoru, İran ve Anadoluya hâkim olup, hudutlarını Balkanlardan Orta Asya ve Hindistana, Kafkaslardan Hind Okyanusuna kadar genişletti.
Büyük Keyhüsrevden sonra Birinci Dârâ (M.Ö. 522-486), Pers hükümdarı oldu. Birinci Dârâ, doğuda Pencaba hâkim oldu. Batıda Yunan sitelerini kontrol altına alıp, Boğazları geçerek, Trakyayı da hâkimiyeti altına aldı. Birinci Dârâ, Yunanlıların Maratondaki müdâfaasını kıramadı. Birinci Dârânın oğlu Birinci Kserkses (M.Ö. 486-465)te Yunan müdâfaasını kıramayınca, Pers İmparatorluğu duraklama devrine girdi. Mîlâttan önce 5 ve 4. yüzyılda da duraklama devam etti. Perslerin Kiyaniyân şâhlarının sonuncusu üçüncü Dârâ (342-330), Makedonyalı İskendere 331 yılında Erdebilde yenildi. Üçüncü Dârâ, savaştan kaçarken öldü. Pers İmparatorluğu, Makedonyalıların hâkimiyetine girdi. Perslerden sonra İranda İşkaniyen ve Sâsâniyen devletleri kuruldu.
Persler, hâkim oldukları sahalarda yaşayan halka hoşgörü ile muamele ederlerdi. Mecûsiliğe inanırlardı. Perslere Mecûsîliği yâni ateşe tapma dînini Hindistandan kovulan Zerdüşt öğretti. İyilik tanrısı “İzed” veya “Ormürzd” ile kötülük ve karanlık tanrısı “Ehrimen” olmak üzere iki tanrıya inanırlardı. Perslerin dînî inancı, bugünkü İranda eski millî âdetler diye Mecûsî âyinleri ve sayılı günler olarak yaşatılmaktadır. Nevruz ve Mihrican günleri, İranda Perslerden beri merasimle icra edilmektedir.
Perslerin merkezlerinden Persepolis; askerî, idârî ve sosyal mimârî eserlerle süslenmişti. Makedonyalı İskenderin orduları tarafından yakılıp yıkılan Persepolis, M.Ö. 4. yüzyıldan beri harâbe hâlindedir.

Seçki içeriği

1. He Glitter of the sword – Sima Bina
2. Nawai – Sima Bina
3.Ney va Daf_ Asemoon (Shirazi) – Sima Bina
4.Shola – Sima Bina
5.Ala Dokhtar Jahromi – Sima Bina
6.Rythmhaye Shade Ostane Fars – Sima Bina
7. Parishaan – Sima Bina
8.Avaz Lori – Sima Bina
9.Bi parva sho – Sima Bina
10.Mazandaran – Sima Bina
11.Green songglitier Tune – Sima Bina
12.Gol-e Baran – Sima Bina
13.Hanaie – Sima Bina
14.Bia Jane – Sima Bina
15.Canlı Performans (Video) – Sima Bina
16.Koroghlou – Sima Bina
17.Banafsheh – Sima Bina
18.Hamdel – Sima Bina
19.Samar gol – Sima Bina
20.Yousef gom gashteh – Sima Bina
21.Naria Plains – Sima Bina
22.Conscert Amsterdam – Sima Bina
23.Bia berim dasht – Sima Bina
24.Shohratheh – Sima Bina
25.Mire Norouzi – Sima Bina
26.Avaze Gole Shaftalu – Sima Bina

3 Yorumlar

  1. İran müziği insanı müthiş etkiliyor ,, teşekkür ederim emeği geçenlere tekrar tşk ler davamı olursa iyi olur…

  2. selamünaleyküm iran müziğini çok seviyorum…müthiş bir sanat…farsça öğrenmeyi çok istiyorum….hala araştırıyorum nasıl nereden öğreneceğim diye ama hiç bişey bulamadım. 🙁

  3. Siteye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Büyük bir emek ürünü olduğunu düşünüyorum. Bir öğretmen olarak ancak arkadaş ve öğrencilerime öneriyorum şimdilik

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz