Kilise müziği üzerine “Gregorian” denemeler


Bir Frank Peterson projesi olan Gregorian grubu,  geleneksel ingiliz kilise  müziğinin ve klasik müziğin temelleri üzerinde yola çıkan farklı deneysel çalışmalar yapan bir müzik topluluğudur. 12 kişiden oluşan grup üyelerinin 10’u ülkenin en büyük katedrallerinde (Londra, Oxford, Cambridge, Birmingham, Nottingham  gibi) dini şarkılar söyleyen rahiplerden oluşur.  Grubunun kurucusu olan Frank Peterson (Hamburg doğumlu) müziğe küçük yaşlarda ilgilenir. Profesyonel olarak 1985 yıllarında, o zamanlar Sandra için söz yazarlığı yapan Michael Cretu ile tanışmasıyla başlar.  Sandra Grubunun şarkılarında org çalarak birlikte çalışır. Daha sonra Cretu ve Enigma’nın kurulmasını sağlar, kurucuları üyeleri yer alır.

Bu projede Michael ile Curly M.C. ve Peterson da; Gregorian F. takma adlarıyla çalışır.  Enigma’nın ilk albümünün söz yazarlığını aynı zamanda  besteciliğini de yapar. Enigma’nın ilk albümünden sonra ayrılır. Çok kısa bir süre sonra “Gregorian” ismiyle Sadisfaction (sad/üzüntü ve satisfaction/tatminkarlık kelimelerinin birleşmiş hali) adlı bir albüm çıkarır.

Gregorian’ın üyeleri: Philip Conway, Thomas Barnard, Jeremy Birchall, Andrew Busher, Michael Dore, Mark Bradbury, Timothy Holmes, Roger Langford, John Langly, Gregory Moore, David Porter Thomas ve  Christopher Tickner.

– Gregoria’nın şimdiye kadar çıkmış albümleri; sadisfaction (1991), masters of chant (1999). ve bir takım single albümleri vardır.

– Bugün tarz olarak kilise müziği yakınlığıyla bilinen bir çok grup aslında gerçek anlamda kilise müziği yapmaz, sadece Latince veya İngilizce olarak GREGORIAN KOROSU (kilise tipi koro) tarzında okur, bu anlamda biçimsel olarak kilise müziğiyle benzeşir ancak içerik açısından Kilise müziği olarak nitelendirilemez çünkü kilise ilahilerinde müzik yoktur ve konusunu dinden alır dini temellere dayanır. Özelikle bu koro şekli Hristiyanlar üzerinde ki etki göz önüne alınarak farklı alanlarda bu tarz müzik yapılması bir yanıyla çıplak insan sesinin üstünlüğü ve etkileyicili açısından ilginç sonuçlar veriyor.

1 Yorum

  1. bu harika muzigi biz simdiye dek nasil duymadik ya.
    iste budur muzik. saflik ve temziligi duyuyorum dinlerken.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz