HEMŞİNCE MÜZİK GRUBU VOVA VE “HEMŞİN EZGİLERİ” ALBÜMÜ

Doğu Karadeniz’de yeşil düş gibi bir doğa içinde yaşayan Hemşimliler gözlerden uzak, pek bilinmeyen, duyulmayan, küçük fakat renkli bir dünyada Rize’nin Çamlıhemşin, Çayeli, Pazar, Ardeşen ilçeleri ile Artvin’in Hopa ve Borçka ilçelerinde yaşamını sürdürüyor. Burada yaşayanların bir bölümü kendilerini ‘Hemşinli’ olarak ifade ediyor ve yüzlerce yıldır o topraklarda Ermenice’nin bir lehçesi olarak kabul edilen Hemşince dilini konuşuyorlar.

Bu dilin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldiği bir dönemde çıkmış olan ‘Vova’ albümü, solmakta olan bu rengi kendi tonları ile var olmaya çalışan bir dilde söylenen ilk ezgiler olarak kulağımızda ve yüreğimizde yer ediniyor. Albümün ilk sözü, ilk defa duyacağınız ilk cümlesi gibi “Duyuyor musunuz, buradayız” diye haykırıyor ve “Bir derenin kenarındayız, bir tarlanın ekimindeyiz” diye öyle içten bir sesle sürdürüyor ki; artık görmemek için kör, duymamak için sağır olmak lazım.

Alternatif link>>

Hikmet Akçiçek, Ersin Çelik ve Mustafa Biber’in albüm kapağında kullandıkları kamyon, Hemşinlilerin geçmiş günlere olan özlemlerini simgeliyor
‘Vova’, Temal’i Muzaffer’in Garmi Dodge’una (Kırmızı Doç) doluşup çıkılan yaylalardan, kaval ve tulum sesleriyle horona durulan Hemşin köylerinden, saçak altlarında karakoncolozların çocukları korkutmak için beklediği, genç kızların hüzünlü ezgilerini tavana asılan gaz lambasının eşlik ettiği günlerden sesleniyor bize … Unutulmaya yüz tutan bu dilin, var olduğunu hatırlatmak ve yaşatmak isteyenlerin albümü bu. Yani varlık yokluk meselesi üzerinden hareket ettiği için çok önemli bir misyona sahip . Bir yanıyla sanatçıların toplusal anlamda ne kadar önemli bir yere ve göreve sahip olduğunu fazlasıyla gösteriyoren bir çalışma.

Tamamı anonim Hemşin ezgilerinden oluşan ve Hemşince söylenmiş ilk müzik albümü olan ‘Vova’da, Hikmet Akçiçek tarafından Hopa Hemşinlileri’nden derlenen Hemşince ve Türkçe söylenmiş 10 türkü; biri Hemşin horonu olmak üzere Karadeniz kavalı ile çalınmış 3 ezgiden yani toplam 13 ezgiden oluşuyor. Albüm Ada Müzik tarafından 3 yıl önce hazırlanmış Vova Hemşince söylenmiş ilk müzik albümü ünvanına sahip.

Vova’yı yapma fikri nasıl doğduğunu Hikmet Akçiçek Şöyle anlatıyor: “Bu albüm kültürümüzün yok olmasına karşı bir çabanın ürünü. Çocukluğum oralarda geçti. Hâlâ da akrabalarımız orada yaşıyor ve oraya gidip geliyoruz. Vova’da yer alan ezgiler çocukluğumun son demlerinde yakaladığım ezgiler. Artık Hemşin türküleri üretilmiyor.
Doğaldır ki diğer türküler gibi bu türküler de kapalı ekonomi toplumunun ürünleri. Yani bundan 30 yıl öncesine kadar Hemşinlilerin yaşadığı bölgede üretilen her şey köy içinde tüketilirdi ve bu nedenle de her ürün imece bir şekilde üretilirdi. Hep birlikte mısır ekilir, ekin birlikte toplanır, birlikte yaylaya çıkılırdı. Düğünler köyde, evin önünde yapılırdı. Türkülerin üretildiği dönem böyle bir dönemdi. Artık tarlalara mısır ekilmiyor, çay ekiliyor dışarıya satabilmek için. Yaylaya çıkılmıyor. Pazara yönelik bir üretim olunca dayanışma da bitiyor. Artık düğünlerimiz de salonlarda yapılıyor. Düğün salonda olunca kavalın ve tulumun yerini org alıyor.

80’li yıllardan itibaren kültürümüz tamamen yok olmaya başladı. 1981’de üniversitedeyken arkadaşlar arasında Hemşince türküler söylerdim. O zaman ilk defa bu türkülerin kaybolmaması gerektiği fikri doğdu. Bundan tam 15 yıl sonra ise yani 1996’da artık bu işin başa düştüğünü anladım ve bildiğim türküleri kaydetmeye başladım. Nerede yaşlı bir Hemşinli görsem onlarla konuştum, aşklarını yaşamlarını anlattırdım, dörtlükler söylettirdim.
2000 yılında ise ilk Hemşince film olan Momi vesilesiyle yönetmen Özcan Alper ve Ersin Çelik’le tanıştım. Ersin o dönem yeni besteler yapmaya çalışıyordu. Ama ben eski türkülerin gün yüzüne çıkarılmasını öncelikli görüyordum. Momi filmi için dört-beş Hemşince türkü söyledim ve bundan sonra da Ersin’le bu yönlü çalışmalar yapmaya başladık. Mustafa Biber’le de Momi vasıtasıyla tanıştık. Biber’e bu fikrimizi açtığımızda yanımızda olacağını söyledi. Böylece çalışmaya başladık. Altyapısının kalitesi tamamen Mustafa’nın emeğidir. Son iki yılını tamamen bu albüme adadı”
Eskiden sadece Kürtçe albümler vardı elden ele dolaşan. Ama şimdi Lazca, Gürcüce, Megrelce, Ermenice birçok albüm yapılıyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu durumu?
H.A: Bu dünyadaki dönüşümle ilgili bir durum. Türkiye’nin biraz yol katetmesiyle ilgili bence. 10-15 yıl önce böyle bir albüm yapmak çok zordu. Hemşince, Ermeniceyle ilgisi olduğu için ortaya çıkması biraz zaman aldı. Yaşanan kültürel ve siyasal atmosfer bilmediğimiz kültürel değerlerin ortaya çıkmasına yarıyor.
M.B: Biz belli halkları biliyoruz ancak Türkiye’de yaşayan çok sayıda etnisite var. Onların müzikleri nasıldır merak ediyorum. En azından var olanların ortaya çıkması çok güzel ve önemli. Umarım diğer farklı etnik gruplar da seslerini duyururlar. Ben ses vermelerini bekliyorum.

Düzenlemeler ve yönetmenliğini Mustafa Biber’in yaptığı albümde; kavallar, Karadenizli kaval sevenlerin yakından tanıdığı Kerim Aydın ve Hopa Kaya köyünden Remzi Tatar tarafından, tulum Birol Topaloğlu, kemençe ise Tahsin Terzi tarafından çalınmış.

Grup Hikmet Akçiçek, Ersin Çelik ve Mustafa Biber oluşan gruba Kardeş Türküler ve diğer Karadeniz albümlerinden tanıdığımız Ayşenur Kolivar da vokal ile destek vermiş.

VOVA Hemşin Ezgileri kaynaklar: Onur Serim NTV-MSNBC, Semra Çelebi -Radikal

20 Yorumlar

  1. vova ezgileri bende kocaman bir boşluğu doldurdu çabanıza yüreğinize ve gönlünüze sağlık teşekkürler müziğin evrenselliğini yakalayan herkeze evren dolusu saygılar sunuyorum

  2. karadenizin esintisi oldunuz bende, ne de costum dinlerken sizi.
    Cok uzaklarda hasrettim vatanima, gozyaslarimda vatan oldunuz bende, karadeniz muzigini doldurdunuz bende. nasil yureklersiniz siz?
    dogu turkiyede zurna ile halay cekeriz zilgit ile;tulum oldunuz bende horon oldunuz bende .
    ezgileriniz BEDEN oldu ben de, sizlerin muzikteki basarisi, bir cok yuregini bu ise koymus karadenizli sanatcinin ve yonetmen ozcan alper in altin kozadaki basarisi artik bizlere sunu gosteriyor ki:
    UYANIYOR KARADENIZ:)

  3. asmin kardeş bir yürek ancak bukadar paylaşılırdı. inan bana insanın yüreği nasıl konuşur bire bir yazmışsın.senin yüreğinin bir parçası bende kaldı.bırak benim olsun.saygılar.

  4. sagol imdat kardes, yuregimin dilini ezgileri ile seslendirenler sagolsun.
    selam olsun tum karadenize

  5. balkan müzikleri bölümünde baazı parçalar çok güzel özellikle TARAF DE HAİDOUKS dinlemenizi öneririm.

  6. isa aşğeriz moe kunim… me eessuus zate puteneçin …ağpar yez koloum isa aşğarez tug onsenekoç.. çana butunida koligum … hukumatin moe kunim … hastai elleçkarçi lernive ğameçkarsi bağ çuren ğamel kertu busan kunelç karçi

  7. ğhelar şaşali rumuzov kiyroğ Hamşetsi,

    vovesana şad aver kiradzuniz, ispan emmen hokets gartatsadz dağe ku astadniyet kervilçin. Dalikanli Hamşetsun umiş kaçi. Kiradznud dikkat aeg martu vaanis dzizağesnemig. Uzadzniyes, duyguniyes, variyesz godrelu, …nim asleu kabalaşmış ellelu memal umest aşağılamış enelu assoğuk.

  8. Ben hemşinceyi annem ve babamdan öğrendim.babam bize anlatırdı kırmızı doçu. gerçekten çok eskide kulak aşınalığım olduğu ezgiler. babaannem söylerdi bazen çorap örerken bazen çay bahçesinde. bizlere bu güzel duyguları yaşattığınız için çok teşekkürler. yüreğinize sağlık. dinlemekten hiç bıkmayacağım ezgiler. dinlerken insanı alıp götürüyor……. beynim dinleniyor ve günün getirdiği stresi atmamı sağlıyor bu ezgiler….
    tekrar yüreğinize sağlık…..

  9. merhaba bir zaza olarak,hemşince yi dinlerken kendimi görmediğim yaylalarda hissederim.halkların en güzel özelliği türkülerdir.ne mutlu türkülerimiz var.keşfedilmemiş agıtlara,aşklara selam olsun der dostça kucaklarım.

  10. merhaba Arif Kemal ve Grup yürek cagrısı ile ilgili çalışmalarınız var mı. emegi geçen herkesi selamlarım,

  11. MERHABA DEĞERLİ MÜZİKSEVER VE CAFRANDE DOSTLARI
    BEN HER NEKADAR ZAZA KONUŞAN ETNİĞİ DERSİMLİ OLAN BİRİ OLSAMDA BU EZGİLER BENİ ANADİLİM GİBİ ETKİLİYOR
    BENİM İÇİN MUNZUR NE KADAR KUTSALSA DOĞU KARADENİZDEKİ BİR IRMAKTA O KADAR GÜZEL

  12. sizi çok beğendim
    ilkkez görüyorum bu sayfayı
    teşekkürelr
    süleyman yes kezigi şad hazgenim

  13. ben bu şarkılerı nsl indire bilirim ( skudas lazuri nena ) 🙂

    İndiremiyorsunuz:(

  14. şaş ali rumuzlu şaş. kiyaznood dikkat aa. govutin enemi.tun inçpez homşetsiyez. eeset omçeçita. kiyazniyed kued yada kumaed kartaçita.kezi inşpez umişpiyer.isa sade homşesike kartaçin. emmenoki gartagun.yes kina omçesi tuna omça kina. mart aği martu bez kiya.

  15. slm müzik ile kültürler arası köprü kuran evrensel bakışlı dostlar slm size. acıların diyarınada bekleriz bir bahar gelin ama olurmu. diyarbakıra

  16. dunyada boyle birmuzıkturu varmı kardeşim insan dınlerken ağlayasıgelıyor ben orjınal hemşınlı olarak boyle bir yapıta susamıştım

  17. çalışmanız çok güzel.artvinli olarak tebrik ediyorum.hemşince konuşan çok sevdiğim arkadaşlarım vardı onlar sayesinde yabancı değilim bu dile. tulum kullanıldiğiz için ayrıca güzel müzikler çıkmış ortaya.karadeniz zaten söze gerek bırakmayan güzelliği varda bu biraz da yöresel olunca daha güzel olmuş.

  18. sadece harikasiniz baska bir sey diyemiyorum taa burada yurtisinda sizleri severek takip ediyorum iyi ki varsiniz cafrande bizlere boyle harika islerle tanismamiza vesile oluyorsunuz. tekrar tekerar tesekkurler.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz