En İyi 1 Nisan Şakaları ve 1 Nisan Şakasının Kökeni

“İyi şaka yapmanın zor” olduğunu söyleyen hayali ve sanal müze “museumofhoaxes . com” yöneticisi Alex Boese, 1 Nisan şakaları listesine geçen yıl hiçbir şakanın girmediğini belirtti ve “Fakat bugün yapılacak iyi bir şaka listemize girebilir” dedi. “Şakanın, insanları inandıran komik ve ender rastlanan ögelerin kombinasyonu olması gerektiğini” söyleyen Boese’nin listesi şöyle:
İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin 1957’deki “Panorama” adlı programında, aşırı ılık geçen kış ve spagettilere saldıran böceklerin ortadan kalkması sayesinde, İsviçreli köylülerin ağaçlarından görülmemiş spagetti rekoltesi elde ettiği bildirildi. Bunun üzerine binlerce İngiliz telefona sarılarak, evlerinde nasıl spagetti yetiştirebileceklerini sordu

Amerikan Sports Illustrated dergisi, 1985’te, beyzbol topuna saatte 270 km hızla vuran ve New York Mets takımına transfer olacak Sidd Finch adlı hayali oyuncunun haberini yazdı. Makalede, oyuncunun bu yeteneğini bir Tibet manastırında idman yaparak elde ettiği yazıldı.

1962’de İsveç’in siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına 1 Nisan’da çıkan bir teknisyen, yeni ve çok basit bir teknoloji sayesinde izleyicilere renkli televizyon izleyebilecekleri müjdesi verdi. Bu yöntem ekranın önüne bir naylon kadın çorabı germekti ve yüz binlerce kişi bu öneriyi gerçekten denedi.

1996’da Amerikan fast food zinciri Taco Bell’in, Amerikan bağımsızlık tarihinin sembolü olan ve Philadelphia’da bulunan özgürlük çanını satın aldığını ve federal hükümetin çanın adını Taco özgürlük çanı olarak değiştirdiğini açıklaması, halka arasında infial yarattı.

1977’de İngiliz The Guardian gazetesi, Hint Okyanusu’ndaki hayali San Seriffe ada cumhuriyetinin 10. kuruluş yıldönümünü kutlamak için 7 sayfalık ek çıkardı. Ekte cumhuriyeti oluşturan “Yukarı Kasa” ve “Aşağı Kasa” adalarının kültür ve coğrafyası ayrıntılarıyla anlatıldı.

1992’de sol eğilimli NPR (ulusal halk) radyosu, Richard Nixon’ın “Kötü bir şey yapmadım ve bir kez daha kötü bir şey yapmayacağım” sloganıyla başkanlık seçimlerine aday olduğunu açıkladı. Nixon’ın sesini taklit eden kişi çok başarılı bulundu.

1998’de “Bilim ve Akıl için Yeni Meksikalılar”, Alabama eyaletinin, Pi sayısını “İncil’den bir anlam katmak” amacıyla 3,0 olarak değiştirdiğini belirten açıklama yayınlamıştı.

Yine 1998’de fast food zinciri Burger King, USA Today gazetesine verdiği tam sayfa ilanla, ünlü “Whopper” hamburgeri yerine solak 32 milyon Amerikalı için “Solaklar için Whopper” ürününü çıkaracağını açıklamış, ardından yeni hamburger için yüz binlerce başvuru aldığını bildirmişti.

1995’te Discover dergisi, Aprile Pazzo isimli bir biyoloğun Antarktika’da kafası yassı kemiklerden oluşan ve penguenleri yakalamak için buzu büyük bir hızla ısıtan yeni bir tür hayvan türü keşfetiğini açıklamıştı.

1976’da da İngiliz gökbilimci Patrick Moore, 1 Nisan 09.47’de Pluton Jüpiter’in arkasında geçerken sıradışı bir olay meydana geleceğini, gezegenlerin bu dizilişinin Dünya’nın çekim gücünü azaltacağını söylemişti. Tam bu anda sıçrayanların havada uçma hissini duyumsayacaklarını söyleyen Moore’un bu açıklaması binlerce kişi tarafından uygulanmıştı.

1 Nisanın ilk kutlanması

İlk 1 Nisan hadisesi  rivayete göre 1582 yılında Fransa’da ortaya çıktığı iddia ediliyor. O dönemler yılbaşı kutlamaları 1 Nisan’da başlayıp, 8 gün sürermiş, ta ki takvimde yapılan değişikliğe dek. IX. Charles’ın emriyle kabul edilen yeni takvim ( hali hazırda kullanılan Miladi takvim) malumunuz 1 Ocak’ı yılbaşı olarak kabul eder.

Bu yeni takvimi hemen her Fransız vatandaşı kabullenirken, bir kısımsa karşı çıkmış. Fakat, dediğim gibi bu insanlar istisnaymış ve kaide tarafından salaklar (fools) olarak adlandırılmışlar. Değişmesini istemedikleri o meşhur 1 Nisan tarihi de 1 Nisan Salaklar Günü ( April 1 Fool’s Day) olarak kalmış. Bu azınlık grup, merkez şehirlerde olup bitenlerin haberlerinin birkaç gün sonra gelebildiği, taşra yerleşim mezralarında yaşayan saf ve alt tabaka insanlar olarak görülüyorlarmış. Bu nedenle bu kişileri sürekli olarak mizahsen konulara ve şakalara malzeme yapmışlar. Nerede bir şaka olursa, sürekli akıllara bu halk tabakası gelirmiş.

Zamanla 1 Nisan’da yapılan şakalar iyice dillere düşmüş. Öyle ki, Fransa sınırlarını aşarak İtalya, İngiltere gibi ülkelere, çok zaman sonrada kolonilerle Amerika’ya kadar ulaşmış bu günün hikayesi.

1 Yorum

  1. BEN BEYENDİM SEN NE DERSEN DE ĞÜZEL OLMUŞ YAPANLARIN ELLERİNE SAĞLIK PARMAKLARIMI YEDİM VALLA

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz