Eğlence, Mizah | Çoktan seçmeli bir soru: En iyi dil ölü dil midir? – Dr. Martinez

Bugün bazı vatandaşlarımız W* harfine sadece tuvalet kapısında (WC) gördükleri zaman tahammül edebiliyorlar. Wan, Welat gibi kelimeleri görünce kan beyinlerine sıçrıyor ve yerlerinde zıplayarak “Hayır alfabemizde böyle bir harf yok” diye ortalığı ayağa kaldırıyorlar. Yazık! Diğer yandan herhangi bir alışveriş merkezine girin, bir sürü dükkanın adı İngilizce. W, X gırla gidiyor, itiraz eden yok. Bu ne ikiyüzlüktür, bu ne aymazlıktır, bu ne pervasızlıktır, havada bulut yok bu ne dumandır? Memletimizde Amerikan Hastanesi, Alman Hastanesi var lakin Mozambik veya Sri Lanka hastanesi yok. Bu ne vurdumduymazlıktır, bu ne haddini bilmezliktir, bu ne snobluktur, mahlede ölü yok bu ne figandır?

Emici tanecikler meselesi – Dr. Martinez

Dostlarım, muhterem Mozambikliler! Yüreğimizdeki sevgiye ne oldu? Hani birlik ve beraberlik duygusu? Hayatımız niçin Dante’nin cehennemine döndü? Acaba parlamenter demokrasimizde bir sorun mu var? Yoksa bizi Anglosakson kapitalizmi mi mahvetti? Dış mihrakların (Örneğin Uganda ve Ruanda’nın) oyununa geliyor olmayalım? Nedir bu infial, kaos ve zartafinkos yarrabi?

Bakın zırt pırt altına yapan bebeklerimiz için ne güzel çocuk bezleri çıkartmaya başlamışlar artık. Bezdeki emici tanecikler sıvının dışarıya sızmasını engelliyor ve bebeklerin altı hep kuru kalıyormuş. Burdaki en önemli unsur emici tanecikler. Peki bu bir emsal oluşturamaz mı? Bizde demokrasi de su sızdırıyor, acaba içine biraz emici tanecik koysak mı? Artık şu delici, vurucu, kırıcı taneciklerden ne zaman vazgeçeceğiz? Sen bizim aklımızı koru yarabbim! Senin rızanla oruç tuttum, zekât verdim, hacca gittim. Sensin rabbim, sensin kerim. Bize yardım et, rahmetini esirgeme üzerimizden. Senin her şeye gücün yeter.

Kardeşlerim, sevgili Darüllacaze sakinleri, kıymetli otistikler! Rakamların, harflerin hayatımızdaki anlam ve önemine hiç dikkat ettiniz mi? Tarihsel olarak Pisagor’la başlayan bu sayı ve harflerin kıymeti daha sonra özellikle Hurufilerle devam etmiş, cifr hesabı, ebced hesabı derken hiç önemini yitirmeden günümüze kadar gelmiştir. Ezoterik durumlar var yani. Hz. Ali’nin de bu işlere çok meraklı olduğu tarihsel bir gerçektir. Peki günümüze ne kaldı? Bugün herhangi biriniz için herhangi bir sayının felsefi bir değeri var mı? Yok tabii. Kredi kartındaki numaralar, vergi numarası, vatandaşlık numarası haricinde sayıların bir önemi var mı günümüzde? Oysa zamanında bir çok filozof, bir çok alim dünyayı sayılarla, harflerle açıklamaya çalışmışlardır. Bir de bugüne bakın. Heyhat! Tam bir fiyasko!

Bugün bazı vatandaşlarımız W harfine sadece tuvalet kapısında (WC) gördükleri zaman tahammül edebiliyorlar. Wan, Welat gibi kelimeleri görünce kan beyinlerine sıçrıyor ve yerlerinde zıplayarak “Hayır alfabemizde böyle bir harf yok” diye ortalığı ayağa kaldırıyorlar. Yazık! Diğer yandan herhangi bir alışveriş merkezine girin, bir sürü dükkanın adı İngilizce. W, X gırla gidiyor, itiraz eden yok. Bu ne ikiyüzlüktür, bu ne aymazlıktır, bu ne pervasızlıktır, havada bulut yok bu ne dumandır? Memletimizde Amerikan Hastanesi, Alman Hastanesi var lakin Mozambik veya Sri Lanka hastanesi yok. Bu ne vurdumduymazlıktır, bu ne haddini bilmezliktir, bu ne snobluktur, mahlede ölü yok bu ne figandır?

Dostlarım, muhterem Burkina Fasolular, aziz “Aziz Mahmut Hüdayi” Türbesi ziyaretçileri! Amerika’da Evanjelikle, memleketimizde Fethullah Gülen hareketi. Bir inceleyin bakalım, neler bulacaksınız. Bir hurafe kaç ideolojiye, kaç ilerlemeye, kaç aydınlığa bedeldir, inceleyin bakalım.

Lafı kimin söylediği, kime söylediği, ne zaman söylediği önem arz eder sevgili şizofrenler, kardeşlerim! Örneğin İsmet İnönü’nün Demokrat Partililere “Sizi ben bile kurtaramam” lafıyla, ağaçta kalmış bir kediye müdahalede başarısız olmuş bir itfaiye erinin “Seni ben bile kurtaramam” demesi aynı şey değildir. Onun için boş laf etmeyelim, ağzımızdan çıkanı kulağımız duysun, aman bir infial olmasın, yoksa bu aziz vatan adeta bir karpuz gibi ortadan ikiye ayrılır ki o zaman kalkıp istediğiniz kadar “Karpuz kestim sulandı/Yedim başım dolandı” adlı Madagaskar dolaylarından alınan türküyü söyle, nanay, hikaye! Yaa, yaa, evet!

En iyi dil ölü dil midir? Bu soru çoktan seçmeli değildir.

Ö. Gündem


Kürtçeye uygulanan yasaklar nedeniyle Türkiye’de Q, W, X harflerinin kullanılması yasak.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz