BİROL TOPALOĞLU VE “EZMOCE” ADLI 3. ALBÜMÜ

10 yaşında ağabeyinin sayesinde bağlama ile tanıştı. Gaziantep ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim görürken THBT çalışmalarına katıldı. Bu yıllarda sahnelemek üzere halk ozanları üzerine yaptığı araştırmalar, halk edebiyatının ve derlemelerin önemini farkettirdi.

Böylece Laz ve Karadeniz halk şarkıları üzerine araştırma ve derlemelere başladı. Öğrenimini tamamladıktan sonra mühendislik alanında kısa bir süre, yurt içi ve yurt dışında çeşitli projelerde yer aldı. Sonrasında ise müziği amatör bir uğraşın ötesinde, bir ifade ve yaşam biçimi olarak seçti. Bu seçimde ilkokul sıralarına kadar bildiği tek dil olan Lazca; ve doğup büyüdüğü kültürü doğru bir şekilde anlatma isteği etkili oldu. Uzun yıllar bağlama çalmasına rağmen, yaptığı müziğin yapısına uygun olarak geleneksel çalgılar olan tulum, kemençe ve çonguriye yöneldi.

Alternatif link >>

Popüler Karadeniz müziğinde yozlaştırılarak kullanılan tulum ve kemençenin, aslına uygun bir şekilde icra edilerek de geniş kitlelere ulaşabileceğini gösterdi. Yaptığı müzikte bazı yöresel olmayan, modern enstrümanlara da yer vermesine rağmen bunların geleneksel yapıyı bozmamasına özen gösterdi. Gerek Türkiye, gerekse yurt dışında birçok önemli konser, festival ve etkinliklerde yer alarak yerel değerlerin aslında ne kadar evrensel olduğunu da göstermiş oldu. 1997’de Kalan Müzik etiketi ile dünyada tamamı Lazca şarkılardan oluşan ilk albümü “Heyamo”’ yu yaptı. Daha sonra Aravani (2000) ve Ezmoce (2007) adlı iki albüm daha çıkardı.

Ezmoce Albüm İçeriği: 1-Ah Gidi Karadeniz  2-Maçxomeşi Birapa (Balıkçının Şarkısı) 3-Tara Saçını Tara  4-Fati Do Sari 5-Didou Nana 6-Karkalaki 7-Gola Gza 8-Mektup 9-Kapçası Meşeli (Hamsinin Hikayesi) 10-İki Ayak Horon (Potpuri) 11-Kırandan Aşan Aydur 12-Gunze Kaide 13-Oy Elevit 14-Rize Horon (Potpuri) 15-Margaluri Oropa (Megrel Aşk Şarkısı) 16-Destani

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz